Burada zarfın durumu “ZARF İŞLENİYOR” olmaktadır. "1000" ve "1100" statülerinde zarf GİB' e iletilmiştir. Bu aşamalarda Gönderici Birim Merkez'de durum sorgular ve bu iki durum kodundan biri cevap olarak dönerse faturanın ERP statüsü “GİB'e gönderildi” olur.
Zarf Bazında Listeleme Ekranında “GİB Elektronik Fatura Merkezine iletildi.” ya da “GİB Elektronik Fatura Merkezi yanıtı geldi.” mesajları görüldüğünde mükellefler tarafından e- fatura alıcıya başarıyla iletilmiş varsayılarak işlem tesis edildiği gözlenmiştir.
e-Fatura; tamamen elektronik ortamda hazırlanmış ve kesilmiş faturanın, tedarikçiden alıcıya online olarak gönderilmesini ve izlenmesini sağlayan sistemdir. Geçerlilik açısından geleneksel kâğıt faturalar ile arasında hiçbir fark yoktur. e-Fatura, mükellefi işgücü ve zaman kaybı gibi yüklerden büyük oranda kurtarır.
Gönderilen zarfın GİB'in belirlediği standartlara uygun olmamasından dolayı hata alınırsa ilgili durum kodları alınır. Faturanın bulunduğu zarfa GİB'de işlenmesi sırasında ilgili hata kodlarından birini alırsa faturanın statüsü “GİB'de işlenemedi” olarak güncellenir.
GİB fatura, e-SMM, e-MM gibi e-belgelerin dışında, daha çok e-fatura ve e-arşiv fatura kesmekte kullanacağınız Gelir İdaresi Başkanlığına ait fatura portalıdır. GİB portal yöntemini tercih eden elektronik fatura mükellefleri bu platform üzerinden faturalarını kesip iptal edebilir.
İlgili 22 soru bulundu
e-Fatura başvuru sorgulama işlemi, "ebelge.gib.gov.tr" adresi üzerinden gerçekleştirilebilir. Bu web sitesine vergi kimlik numaranız veya TC kimlik numaranız (TCKN) ile giriş yaparak e-fatura sorgulama yapabilirsiniz.
4. e Fatura Başvurusu Kaç Günde Sonuçlanır? Elektronik faturaya başvurunuzun tamamlanması için gerekli sertifikalardan biri olan e imza tercih ettiyseniz 3-4 gün ve mali mühür ile yapacaksanız ise yaklaşık 1 hafta sürede tarafınıza kargolanır. Daha sonrasında GİB'e yapılan başvuru ortalama 48 içerisinde sonuçlanır.
Mükelleflere ait veriler otomatik bildirimle iletiliyor. GİB'in Kısa Mesaj Bilgilendirme Servisi (KMBS) ile de mükelleflere ait veriler otomatik bildirimle iletiliyor veya kullanıcıların sorgulama yaparak cevap almasına imkan sağlanıyor.
Gelir İdaresi Başkanlığı'nca (GİB) dolandırıcılık girişimlerine ilişkin, "Başkanlığımız, vergilendirme işlemlerine yönelik olarak hiçbir şekilde mükelleflerle e-posta yoluyla iletişim kurmamaktadır.
Gelir İdaresi Başkanlığı Portalı; e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye, e-Serbest Meslek Makbuzu, e-Müstahsil Makbuzu ve e-Bilet gibi e-Dönüşüm uygulamalarını dijital alanda kullanabilme imkanı sunan resmi bir portaldır. GİB Portalı fatura oluşturma, kesme gibi temel işlemler için cevap alabileceğiniz bir uygulamadır.
GİB' ten 1200 durum kodu “Zarf Başarıyla İşlendi” metni ile sistem yanıtı gönderildiğinde ERP statüsü “GİB' de işlendi- Alıcıya gönderilecek” olarak güncellenir. Aynı statü kodu Alıcı tarafından gönderildiğinde ise; bu zarfın alıcı tarafında işlendiği anlamına gelecektir.
e-Fatura kapsamı dışındaki firmalara ve son kullanıcılara düzenlenir. e-Fatura uygulaması kapsamında olan kullanıcılara düzenlenir. GİB'e takip eden gün saat 24.00 e kadar hazırlanacak bir rapor ile bilgi verilir. Faturalar alıcısına GİB üzerinden iletildiği için ayrıca bir raporlama yapılmaz.
Alıcı fatura için 8 gün içerisinde onay ya da retvermezse ticari e-Fatura otomatik olarak onaylanır.
Gib Portal, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından ücretsiz bir şekilde e-fatura ve e-arşiv fatura kesmenize yardımcı olan bir uygulamadır. Gib Portal üzerinden e-fatura mükellefi olmasanız da İnternet Vergi Dairesi bilgileriniz ile sisteme giriş yaparak fatura kesmeniz mümkün.
E-faturalar, faturayı gönderen kişi ya da kurum tarafından iptal edilemezler. E-faturaları iptal edebilmek için, faturanın gönderildiği kişi ya da kurumun e-faturayı reddetmesi gereklidir. Alıcı e-Faturayı reddettikten sonra ilgili fatura, e-Fatura İptal Portalı üzerinden kolaylıkla iptal edilebilir.
e-Tebligat, tebligatı yapan birim tarafından düzenlenen ve Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre tebliği gereken belgelerin, 456 ve 511 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğlerinde yer alan açıklamalar doğrultusunda e-Tebligat sistemi ile mükelleflerin elektronik adreslerine tebliğ edilmesidir.
: Onay işaretli mavi daire, mesajınızın gönderilmiş olduğunu belirtir. : Onay işaretli içi dolu mavi daire, mesajınızın teslim edilmiş olduğunu belirtir. : Mesajlaştığınız kişi mesajınızı gördüğünde kişinin profil resminin küçük bir versiyonu mesajın altında görünür.
GİB İnteraktif Vergi Dairesi sayesinde vatandaşlar vergi dairesine gitmeden işlerini halledebilir. Ayrıca vatandaşlar vergi dairesine fiilen teslim edilen ve tarayıcı ile elektronik ortama aktarılan dilekçelerini de GİB İnteraktif Vergi Dairesi sisteminden görüntüleyebilir.
Mesajlar, operatörün baz istasyonundan alıcının cihazına başarılı bir şekilde iletildiğinde "iletildi" olarak raporlanır. Bu durum yine de mesajın alıcıya ulaştırıldığını ya da alıcının cihazında doğru bir şekilde görüntülendiğini garanti etmez.
Genel olarak GİB e-Arşiv Fatura onay kodu için kullanılan telefon numarası GİB sistemine kayıtlı numaradır. Bazı durumlarda Mali Müşaviriniz kendi numarasını girebilmektedir. İnteraktif Vergi Dairesine giriş yapıp değiştirebilirsiniz. Değişiklik sonrası SMS onay kodu tanımlanan numaraya gelecektir.
Yapılan başvurunun uygun bulunması halinde mali mühür alınır. Bu aşamadan sonra e-fatura başvurusu yapılıp onay beklenir. Onaylanması halinde hesabınız otomatik olarak aktif hale gelir.
0071245: Beyan ve bildirim süreleri - Gelir İdaresi Başkanlığı E-Fatura Forumu. Merhaba, E-arşiv faturasını, işlemden sonraki 7 gün içerisinde kesebiliyorum ve kestikten 1 gün sonra da GIB e raporlamam gerekiyor. Yani işlemin gerçekleşme tarihinden en geç 8 gün içerisinde GIB e iletmem gerekiyor.
Elektronik yolla tebligat, muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılır. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usûl ve esaslar yönetmelikle belirlenir. Fatura bir ispat vasıtası olarak önemli delildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri