Temel fark, faturaların bir işletme bir müşteriden ödeme almadan önce düzenlenmesi ve makbuzun ödeme tahsil edildikten sonra düzenlenmesidir.
Serbest meslek makbuzu (SMM), serbest meslek erbabının mesleki faaliyetleri karşılığında yaptığı tahsilatlar için düzenlenen bir evraktır. Değerli evrak kategorisi altında yer alan ve ücret alındığının bir göstergesi olan serbest meslek makbuzu, fatura ya da fiş muadili olarak tanımlanır.
Serbest Meslek Makbuzu, işlevi itibariyle Fatura ve fişe benzemesine rağmen aralarında farklılıklar vardır. Hem SMM'da hem de Fatura'da KDV mevcuttur. Ancak Serbest Meslek Makbuzunda ilaveten Stopaj vergisi de söz konusudur. Faturada ise stopaj bulunmaz.
Tahsilat makbuzu, tahsilatı belgelendirmek için düzenlenmekte, fatura yerine geçmemektedir. Dolayısıyla belgenin gider şeklinde muhasebe kaydına işlenmesi söz konusu değildir. Gider kaydı sadece fatura yahut fatura yerine geçen belgeler için yapılmaktadır.
Tanımları gereği fatura mal ya da hizmet alımsatımı sonrasında ödenmesi gereken bedeli belgelerken; serbest Meslek Makbuzu,ödenmesi gereken bedelin ödendiğini belgeleyen bir nitelik taşır.
İlgili 30 soru bulundu
Satılan mal veya hizmet karşılığında düzenlenen, tahsilatın yapıldığını gösteren belgedir. Ödemenin çek veya nakit olarak elden yapıldığı zamanlarda kesilir. Tahsilat makbuzu 2 nüsha olarak düzenlenir, makbuzun aslı ödemeyi yapan tarafa verilir, sureti tahsil eden tarafta kalır. Alındı belgesi olarak da bilinmektedir.
Herhangi bir sorunla karşılaşma durumunda bu belge ibraz gerekli yerlere ibraz edilebilir. Bu kapsamda bu belge hukuki nitelik taşır. Tahsilat makbuzu mal, hizmeti para ya da kıymetli evrak benzeri değerlerin teslim alındığının kanıtı olması amacıyla düzenlenir.
Havale yapan kişi aslında karşı tarafa olan borcunu ödemektedir ve ödediği borca karşılık dekont almaktadır. Dekontta, maalesef Türk Borçlar Kanunu 103. maddesinde sayılan makbuzdur değildir, çünkü dekont alacaklıdan değil Bankadan alınan bir belgedir.
Vergi Usul Kanunu'na göre; belli koşulların var olması halinde fatura yerine kullanılacak belgeler: Perakende satış belgeleri, gider pusulası, müstahsil makbuzu, serbest meslek makbuzları ile ücretlere ilişkin kayıt ve belgeler, giriş ve yolcu taşıma biletleri.
Parayı alan kişinin belgede adı ve soyadı geçmelidir. Tahsilat makbuzu doldurulduktan sonra, makbuzu alan kişinin buradaki bilgileri doğru kabul ettiğine dair imzalaması da gereklidir. Ancak bu aşamadan sonra makbuz yasal bir belge olarak kabul edilir.
Tahsilat makbuzu; kıymetli evrak, mal, para ya dabuna benzer değerlerin teslim alındığını kanıtlamak amacı ile düzenlenen makbuzçeşididir. Bu makbuz çeşidi ile; Müşterinizin işletmenizden aldığı hizmet veya ürünün karşılığında gerekli ödemeyi yaptığını belgeleyebilirsiniz.
Serbest Meslek Makbuzu değerli evrak kategorisinde yer almakta olup ve ücret tahsilinin yapıldığının bir kanıtı olarak değerlendirilmektedir, fatura ya da fiş muadilidir. Serbest Meslek Makbuzu İki nüsha olarak düzenlenerek serbest meslek makbuzunun asıl nüshası müşteriye verilirken, kopya nüshası işletmede kalmalıdır.
Tahsilat makbuzu, tediye makbuzu, müstahsil makbuzu ve serbest meslek makbuzu gibi önemli örnekleri vardır. Görüleceği üzere makbuz çeşitleri işlevsel anlamda benzer olmakla birlikte düzenleyen tarafların durumuna göre isimlendirilmektedir.
Şirket sahibi olmayan serbest meslek mensubu kişiler tarafından kesilebilen SMM, iki ayrı nüsha olarak hazırlanır. Hazırlanan faturanın aslı müşteriye verilir, kopyası da faturayı kesen kişide kalır. Serbest meslek makbuzu her tahsilata uygun şekide doldurularak müşteriye iletilmelidir.
Vergi Usul Kanununa göre fatura ve serbest meslek makbuzlarının kesimi, mal ya da hizmetin sunulduğu, yani işin bittiği ya da karşılığının tahsil edildiği tarihte düzenlenip kesilmek mecburiyetindedir. Geç kesilmesi halinde, usulsüzlük yapılmış olur. Usulsüzlük ise para cezasına tabidir.
Gerçek usulde vergi mükellefi olmayanlardan mal satın alanların veya iş yaptıranların, satın aldıkları mal veya yaptırdıkları işler karşılığında düzenleyecekleri gider pusulası ve müstahsil makbuzunda KDV hesaplanmaz ve gösterilmez.
İşlem amacına göre faturalar satış, iade, irsaliye ya da teklif işlemlerinin gerçekleştiğini belirtir. İşlem amacına göre faturalar satış faturası, irsaliyeli fatura, proforma fatura ve iade faturası olmak üzere 4 farklı başlığa ayrılır.
meslek makbuzu, adisyon fişi, fatura, sevk irsaliyesi, irsaliyeli fatura gibi ticari belgeler kullanırlar. Bu belgeler mal ve hizmet satış işleminin yapıldığının yasal kanıtı niteliğindedir.
Fatura, ülkemiz mevzuatı açısından Türk Ticaret Kanunu'nun 23. maddesi ile Vergi Usul Kanunu'nun 230. maddelerinde düzenlenmiş, satılan, üretilen mal veya yapılan bir hizmet karşılığı verilen bir belgedir.
Müstahsil Makbuzunun, tüccar veya alıcı çiftçi nezdinde kalan nüshası, fatura yerine geçecek belge niteliğindedir.
Makbuz, alacaklının belirli bir edimi (teslim) aldığını gösterir yazılı açıklamasıdır1; işlevi itibariyle alacaklı tarafından imzalanarak “düzenlenen” makbuzun alacaklı tarafından borçluya “verilmesi” ile borçlu, ifasını ispatlama imkanına kavuşur.
Gelir İdaresi Başkanlığının 2019 yılı sonunda yayınladığı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nde yer alan düzenlemelerle, 30 Haziran 2020'den itibaren mesleki faaliyetlerine yeni başlayan ya da devam eden tüm vergi mükellefi serbest meslek mensupları için e-serbest meslek makbuzu zorunluluğu getirildi.
Vergi Usul Kanunu 236 nci maddesinde serbest meslek erbabının, mesleki faaliyetlerine ilişkin her türlü tahsilatı için iki nüsha serbest meslek makbuzu tanzim etmek ve bir nüshasını müşteriye vermek, müşterinin de bu makbuzu istemek ve almak mecburiyetinde olduğu hüküm altına alınmıştır.
Serbest meslek çalışanı olarak çalışan kişiler çalışmalarının karşılığında elde ettiği tahsilatı belgelemek için makbuz kesmek zorundadır. Bu kişilerin kestiği makbuza serbest meslek makbuzu adı veriliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri