Tevkifat sadece KDV'ye uygulanmaktadır. Toplam KDV X Tevkifat oranı, bize toplam tevkifatı verir. O nedenle; Toplam KDV (360 TL) X (Tevkifat oranı (7/10 yada %70)) = (360 X 7)/(10) ve ya (360 X 70)/(100) = 252 TL tevkifat bedelidir.
Tevkifat sadece KDV'ye uygulanmaktadır ve Toplam KDV X (Tevkifat oranı) formülü bize toplam tevkifatı verir. Toplam KDV (1000 TL) X (Tevkifat oranı (7/10 yada %70)) = (1000 X 7)/(10) ya da (1000X 70)/(100) = 700 TL tevkifat bedeli çıkar.
Tevkifatlı kesilen faturalarda, tevkifat oranına göre kısmı olarak ya da KDV tutarının tamamı alıcılar tarafından ödenir. Buradaki tevkifat oranı alıcı tarafından ödenecek KDV oranını temsil eder. Örneğin 7/10 tevkifat yapılan faturadan KDV'nin 7/10 oranındaki kısmı alıcıya yüklenir.
Eğer tevkifat oranı varsa ve kullanılan oran 5/10 ise 18 TL'lik KDV tutarının 5/10'u yani yarısı 9 TL eder. Bu durumda 9 TL'lik bu kısım tevkif edilmiştir; artık ödeme sorumluluğu da satıcıdan alıcıya geçmiş demektir. Yani 9 TL'lik bir sorumluluk satıcıya, kalan 9 TL'lik sorumluluk da alıcıya aittir.
Tevkifat nedir? Tevkifat, para konusunda kesintiler anlamına gelen bir sözcüktür. Vergi bağlamında, vergiler üzerinde bölüşme/kesinti yapma anlamına gelir. Bu vergi çeşidinde devlet, alacağı katma değer vergisini (KDV) satıcının yanı sıra alıcıdan da alır.
İlgili 28 soru bulundu
Kısmi tevkifat uygulaması kapsamına giren her bir işlemin KDV dahil bedeli 1.000 TL'yi aşmadığı takdirde, hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmayacaktır. Sınırın aşılması halinde ise tutarın tamamı üzerinden tevkifat yapılacaktır. Tam tevkifatlı işlemlerde tutar 1.000.TL'nin altında da olsa tevkifat yapılacaktır.
Metal, plastik, lastik, kauçuk, kâğıt, cam hurda ve atıklarının teslimi 5/10 Tebliğin (I/C-2.1.3.1/a ve b) bölümlerinde sayılanlar tevkifat yapmak zorundadır. Metal, plastik, lastik, kauçuk, kâğıt, cam hurda ve atıklarının teslimi 3065 sayılı Kanunun (17/4- g) maddesi gereğince KDV'den müstesnadır.
Katma Değer Vergisi (KDV) tevkifatı: Satış işleminde faturada belirlenen KDV tutarının bir kısmının düşülmesi, satıcıya ödenmemesi ve direkt olarak vergi dairesine ödenmesi ile gerçekleşir. Tam tevkifat: Söz konusu işlem için ödenecek olan verginin tamamen alıcı tarafa yüklenmesi ile gerçekleşir.
Genel anlamıyla vergi kesintisi anlamına gelen kelime, yapılan işlemlerden sonra kesilecek faturalardaki verginin azaltılmasını hedefler. Böylelikle tevkifat yapılması sayesinde hizmet alan taraf, verginin tevfikatlı fatura tutarını ödeyerek daha ucuza hizmet alma imkanını yakalıyor.
Buna göre, alıcının, belirlenmiş alıcılar arasında yer almaması veya KDV mükelleflerine yapılan yapım işi bedelinin 5 milyon TL'nin altında olması halinde, ilk yüklenicinin ve alt yüklenicilerin bu kapsamdaki hizmetleri tevkifata tabi tutulmayacaktır.
Kısmi tevkifat uygulaması kapsamına giren her bir işlemin KDV dahil bedeli 2.000 TL'yi aşmadığı takdirde, hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmaz. Sınırın aşılması halinde ise tutarın tamamı üzerinden tevkifat yapılır.
tevkifata tabi tutulan KDV'yi, ilgili dönemde iade konusu yapmama tercihinde bulunduktan sonra, izleyen dönemlerde bu tercihlerinden vazgeçerek iade talep etmeleri mümkündür. Ancak, tevkifatlı işlemin gerçekleştiği dönem için düzeltme beyannamesi verilecektir.
Tevkifat oranları ise sektörden sektöre göre değişim gösterir. 5/10 oranındaki tevkifatlı faturalarda KDV tutarının yarısını işletme diğer yarısını sunulan hizmetten faydalanan kişi ödemektedir.
25.10.2022 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan "Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 43)" ile Demir-çelik ve alaşımlarından mamullerde uygulanan tevkifat oranı 01.11.2022 tarihinden geçerli olmak üzere 4/10'dan 5/10'a yükseltilmiştir.
Anlatılan örnekte faturaya 5/10 tevkifat oranı kullanıldığı varsayıldığında, 8 TL olan KDV tutarının 5/10 kısmı, yani yarısı satıcı tarafından ödenecektir. Bu da faturaya yansıyan 8 TL'lik vergi oranın 4 TL'sinin satıcı, 4 TL'sinin ise alıcı tarafından ödeneceği manasına gelmektedir.
Bu kesinti işlemine KDV tevkifatı adı verilmiştir. Bu uygulama kapsamında beyan ve ödemeyi gerçekleştiren vergi sorumlusu, mal teslimini veya hizmet ifasını gerçekleştiren taraf yerine mal veya hizmetin muhatabı olan taraftır.
Tevkifat, genel bütçeli idareler hariç, tevkifata tabi işlemin yapıldığı dönemde vergi sorumlularına ait 2 No.lu KDV beyannamesi ile beyan edilecektir.
Netice itibariyle bu düzenlemeden sonra, - tam veya kısmi tevkifat ile ilgili 2 no.lu KDV beyannamesinin yasal süresi içinde verilmesi durumunda bu beyanla yüklenilen KDV fiilen ödenmemiş bile olsa, aynı aya ait 1 no.lu KDV beyannamesinde indirim konusu yapılabiliyor.
Katma değer vergisi tevkifatının yapılmaması veya eksik yapılması hallerinde, satıcı herhangi bir yaptırımla karşılaşmamaktadır. Yaptırımla karşılan taraf, katma değer vergisi tevkifatını yaparak 2 No.lu KDV Beyannamesi ile beyan etmekle sorumlu bulunan alıcıdır.
Buna göre, 01.01.2023 tarihinden itibaren KDV dahil 4.400,00 TL'yi aşan mal ve hizmet satışları için fatura düzenlenmesi gerekli.
Tevkifat sadece KDV'ye uygulanmaktadır. Toplam KDV X Tevkifat oranı, bize toplam tevkifatı verir. O nedenle; Toplam KDV (360 TL) X (Tevkifat oranı (7/10 yada %70)) = (360 X 7)/(10) ve ya (360 X 70)/(100) = 252 TL tevkifat bedelidir.
2022 Yılı tevkifat KDV dahil bedeli 2.000 TL' idi 2023 Yılı için Tevkifat düzenleme sınırı ne olmuştur? Değişmemiştir. KDV dahil 2.000 TL olarak devam etmektedir.
-KDV tevkifatı ihtiyari bir uygulama olmayıp, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nca tevkifat uygulaması kapsamına alınan işlemlerde alıcılar tarafından tevkifat yapılması zorunludur. Diğer taraftan, Maliye Bakanlığı'nca tevkifat kapsamına alınmamış işlemlerde alıcılar tarafından tevkifat yapılması mümkün değildir.
Tevkifat uygulamasından doğan KDV alacaklarının mükellefe iade edilebilmesi için, satıcının tevkifat uygulanmayan KDV tutarını 1 No.lı KDV Beyannamesi ile beyan etmiş olması, alıcının yaptığı tevkifatla ilgili 2 No.lı KDV Beyannamesini vergi dairesine vermiş olması ve tahakkuk eden KDV'ni ödemiş olması şarttır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri