2022 takvim yılında düzenlenmesi gereken her bir fatura için kesilecek asgari ceza tutarı 500 TL'idi. Bu fatura tutarına bakılmaksızın belirlenen ceza tutarıdır. 2021 yılında ise, 380 TL idi. Fatura düzenlememenin cezası, faturada yazılması gereken tutarın yüzde 10'u kadardır.
Faturasız ürün satmanın cezası, faturada yazılması gereken tutarın %10'u kadardır. Fatura kesildiyse fakat tutar eksik şekilde girildiyse bu durumda tutar farkı üzerinden yeni bir hesaplama yapılır.
Faturasız satış yapmak kadar almayı talep etmemenin de hukukta yeri vardır. Elbette suç teşkil etmese de ürünün kimden satın alındığını ispatlamaya engel teşkil edebilir. Tespit edildiği takdirde, söz konusu mal değerinin beşte biri oranında cezai yaptırım uygulanabilir.
Evet, faturasız ürün satmak kadar faturasız ürün almak da suçtur. Satıcıya olduğu kadar tüketici için de cezai yaptırımlar söz konusudur.
Fatura vermeyen ve almayanlara 2.200 TL'den aşağı olmamak üzere faturaya yazılması gereken tutarın veya farkının %10'u oranında özel usulsüzlük cezası kesilmektedir. Vergi mükellefi olmayanlara almadıkları her bir fatura için bu cezanın beşte biri kadar (440 TL) özel usulsüzlük cezası kesilmektedir.
İlgili 37 soru bulundu
Yapılan mal ve hizmet alımlarında fiş veya fatura alınmaması kayıt dışı bir işlemdir. Alış-verişlerde belge düzenlenmemesi hem tüketici haklarının kullanımına engel olmakta, hem de vergi kanunları açısından vergi matrahının azaltılması sonucunu doğurmaktadır.
BTK Tüketici Sitesi. BTK Bilgi ve İhbar Merkezi'ne 120 Numaralı Telefon Kanalıyla Ulaşılabilmektedir.
8. 4.400 TL altı tutarlar için e arşiv fatura kesilir mi? Kesilebilir fakat herhangi bir zorunluluğu bulunmamaktadır. Kesilen faturanın alıcısı vergi mükellefi ise ve fatura KDV dahil 4.400 TL'yi aşıyorsa, zorunluluk devreye girer ve faturanın e-arşiv olarak kesilmesi gerekir.
213 sayılı Vergi Usul Kanunu 353. maddesine göre, fatura kesilmesi ve alınması gerektiği halde, bu yükümlülüğün yerine getirilmemesi durumunda hem satışı yapan hem de satın alan tarafa cezai işlemler uygulanır.
Vergi Usul Kanunu kapsamında yer alan Kaçakçılık Suçları sahte fatura kullanmaya yönelik düzenlemeleri de kapsar. Sahte belge kullananlar Vergi Usul Kanunu uyarınca 3-8 yıl aralığında hapis cezası alabilir. Gerçek bir hukuki, ilişkiye dayanmayan faturalar için sahte belge muamelesi yapılır.
Bu maddeye göre, başkasına ait bir markayı kullanarak mal veya hizmet sunan, satan veya piyasaya sürmek suretiyle marka hakkını ihlal eden kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Ayrıca, taklit ürün satan kişi veya kurumlar, maddi tazminat ödemeye de mahkum edilebilirler.
213 sayılı Kanunda düzenlenen idarî nitelikteki vergi cezalarından biri olan usulsüzlük cezası, aynı kanunun 351 inci maddesinde vergi kanunlarının şekil ve usule ilişkin hükümlerine riayet edilmemesi şeklinde tanımlanmıştır.
e-Fatura Yerine Kağıt Fatura Kesmenin Cezası
Buna göre 2022'de 1000 TL olan ceza tutarı 2023'te aynı takvim yılı içerisinde her belge başına en az 2200 TL iken, her belge çeşidine toplam 1.100.000 TL olacak şekilde güncellenmiştir.
2022 ve sonrası dönemlerde yılı içerisinde yıllık cirosu 3 milyon TL'yi aşanlar, öncelikle e-faturaya geçmelidir. Temmuz 2022 itibariyle e-Arşiv ve e-fatura sistemine geçen ve e-defter uygulaması kullanan firmalar e-Arşiv fatura kesmelidir.
E-Fatura kapsamında olmayan mükellefler;
Eczanelerimiz tarafından 01/01/2020 tarihinden itibaren satış yaptığınız vergi mükelleflerine, düzenleyeceğiniz fatura tutarı KDV dahil 5.000,00 TL'yi aştığı takdirde, faturanın kullandığınız fatura cildinden kağıt olarak düzenlenmesi yasaklanmıştır.
Yapılan ödemelerin ispatı hususunda Hukuk Muhakemeleri Kanunu açısından temel kural, 2023 yılı itibariyle 14.800 TL üzerindeki ödemelerin senetle ispatının zorunluluğudur. Yani tutar bakımından bu ispat sınırının üstündeki işlemler kural olarak yalnız senet ile ispat edilebilir.
2023 yılı fatura kesme ve düzenleme sınırı 4.400 TL olarak belirlenmiştir. Resmi Gazetede yayınlanan VUK Genel Tebliğinde 2023 yılında uygulanacak had ve tutarlar açıklanmıştır. Tebliğe göre 1 Ocak 2023'ten itibaren geçerli olmak üzere fatura düzenleme sınırı 4.400 TL olmuştur.
2023 yılında zorunlu fatura düzenleme sınırının tutarı 4.400 TL'dir. Fatura vermeyen ve almayanlara 2.200 TL'den aşağı olmamak üzere bu belgeye yazılması gereken meblağın veya meblağ farkının %10'u nispetinde özel usulsüzlük cezası kesilmektedir.
Ayrıca 189 Alo Maliye hattı aranarak da ihbarda bulunabilmektedir.
Gerekli şartları taşıyan ve somut bilgi ve belgelerle desteklenen ihbar dilekçeleri incelemeye sevk edilmekte ve düzenlenen rapor sonucunda, ihbarcının katkısı dikkate alınarak tahakkuk eden vergi ve vergi ziyaı cezası tutarı üzerinden %10 oranında ihbar ikramiyesi ödenmektedir.
Faturasız Ürün Satmak Suç Mu? Faturasız ürün satmak bir suç teşkil etmektedir. Vergi Usul Kanunu'na göre düzenlenmemiş faturalara usulsüzlük cezası kesilir. 240 TL olan ceza, yazımızın başında da belirttiğimiz üzere 2022 yılı için 500 TL'dir.
Fatura verme ve alma mecburiyetinde olanların fatura vermeme ve almama hallerinde ne olacağı Vergi Usul Kanunu'nun 353'üncü maddesinde belirtilmiştir. Bu maddeye göre bu yükümlülüklerini yerine getirmeyenlere özel usulsüzlük cezası kesilir.
Bir satışın gerçekleştiğine dair kanıt niteliğinde bir belge olan faturanın kesilmesi kanuni olarak zorunludur. 213 sayılı Vergi Usul Kanunu 353. maddesine göre satış yapılmasına rağmen fatura kesilmemesi hem satış yapan hem de alıcı için cezai işlem uygulanmasını gerektirir.
Müşteri tarafından alınan hizmet veya ürünlerin karşılığında müşteriler istesin veya istemesin, işletme tarafından fiş verilmesi bir zorunluluktur. Fiş kesmemek işletmelerin vergi kaçağı yapmaları gibi kanunsuzlukları doğurabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri