Özellikle derz aralarının zaman içerisinde kararması, kullanılan hatalı yüzey temizleyicileri nedeniyle fayans yüzeyinin matlaşması/lekelenmesi başlıca sorunlardan. Kireç sökücüler fayans yüzeylerinin ve seramikleri başlıca düşmanıdır.
1.Bir sprey şişesinde sirkeli su karışımı yapıldıktan sonra fayansların üzerine sıkılmalıdır. Yaklaşık 10-15 dakika bekletildikten sonra sünger veya fırça ile yüzey iyice ovalanmalıdır. Daha sonra suyla durulanmalı ve temiz bir bez ile kurulanmalıdır.
Bir kaba 3 ölçü karbonat ve 1 ölçü çamaşır suyu ekleyip karıştırın. Fayanslarınızın üzerine su döktükten sonra hazırladığınız karışımı bir fırça yardımıyla bütün yüzeye yayın. Bir süre bekledikten sonra macun kıvamındaki karışımı bir sünger yardımıyla alıp, bölgeyi bol suyla durulayın.
Yapı elemanlarının iç ve dış çevre havası içinde bulunan nemdir. Nemin ısı etkisi ile malzeme içine girmesi, kullanılmayan ve havalandırılmayan bodrum boşluklarında biriken fazla miktardaki nemin, kısmen hidroskopik emicilik, kısmen de difüzyon ve terleme ile zemin kat döşemesine geçmesi ile yapı elemanları nemlenir.
Fayanslar nasıl parlatılır? Sirke en kirli fayans yüzeylerini bile temizleyecek güçtedir. Bir sprey şişesine sirke koyun ve bu spreyi fayans yüzeyine sıkın, 10 dakika kadar bekleyin ve saf su ile yıkayın. Ardından fayansları görseldeki gibi yumuşak bir mikrofiber bez ile kurulayın.
İlgili 32 soru bulundu
Derz için özelleşmiş temizleyiciler veya çamaşır suyu gibi güçlü kimyasal malzemeler derz temizliğinde özellikle tercih edilir. Bu malzemeleri fayans aralarına diş fırçası gibi ince fırçalar veya temizleme pamuklarıyla uygulayabilirsin. En etkili sonuç için ardından 5 – 10 dakika lekelerin yumuşamasını beklemelisin.
Sirke ile Fayans Parlatma
Ilık su içine dökülen sirke karıştırılmasının ardından sprey şişenin içine aktarılır. Fayans yüzeylerine sıkılır ve 10 dakika kadar kirlerin çözülmesi adına beklenmelidir. Yağlardan kurtulmak adına da etkilidir. Ardından sorunlu olan bölge fırça ya da sünger yardımıyla ovalanır.
Terlemeyi önlemek için küçük tavsiyeler:
Odaların aynı sıcaklıkta olmasına dikkat edilmelidir. Oda kapıları açık tutularak ısının eşit yayılması sağlanmalıdır. Evin her odası 18-20 derece olmalı ve gerekirse ısı yalıtımı ile duvarın yüzey sıcaklığı artırılmalıdır.
Rutubetin varlığını anlamanın en basit yöntemi duvara dokunmaktır. Elle veya kuru bir bezle dokunduğunuz duvardan ıslaklık geliyorsa rutubet olduğunu anlayabilirsiniz. Duvarlardaki sarıya çalan lekeler de nemin varlığına işaret eder. Rutubetten etkilenen tavan ve duvar boyalarında kabarmalar, dökülmeler gözlenebilir.
Evin atmosferindeki sıcaklık farkı ile havadaki su buharı suya dönüşür. Evdeki yüksek nem, düşük neme neden olur. Nemin ana sebebi sıcaklık farkıdır. Sıcaklık farkı, esas olarak binaların yapımındaki hatalardan kaynaklanır ve uygun şekilde yalıtılmamış binalarda genellikle rutubet sorunları yaşanır.
Sirke ve Soda Karışımı
İlk önce bir kez karışımı duvara püskürtüp 15 dakika sonra ikinci püskürtmenin ardından temizlik yapmanız, daha iyi bir hijyen sağlayacaktır. En son olarak da banyo başlığı yardımıyla fayanslarınızı sıcak su ile yıkarken tekrardan fırçalamak, fayansların yeni görüntüsüne kavuşmasını sağlar.
Bunun için öncelikle bir kaba 3 ölçek karbonat, 1 ölçek çamaşır suyu koyulur. Fayanslar su ile bir miktar ıslatılır ve ardından bu karışım kirli fayans üzerine bez yardımı ile uygulanır. Yaklaşık 20 – 30 dakika bekletildikten sonra biz bez ile fayanslar silinir ya da su ile durulanır.
Evde olan her malzemeyi fayanslara uygulamamak gerekiyor. Özellikle kireç çözücü, tuz ruhu ve pas sökücü gibi güçlü ürünlerden uzak durmalısın.
Her evde bulunan; sirke, karbonat, soda, Arap sabunu gibi doğal ürünler banyolarda arzu edilen temizliği sağlar. Bir kova suya koyacağınız bir fincan sirke ile fayansları bir bez yardımıyla silebilir, fayansların hem daha temiz olmasını hem de parlak görünmesini sağlayabilirsiniz.
Polisil Mermer Cilası, Mat ve donuk mermer yüzeylere canlı bir görünüm kazandırır ve yeni olanları da su damlası lekelerine ve diğer kirlere karşı korur.
Genellikle duvarlarda parlak seramik, zeminde ise mat seramik kullanmanız önerilir. Parlak seramik, mat seramiklere göre çok daha göz alıcı ve ışıltılıdır. Ancak yoğun kullanılan zeminlerde kayganlığı çok fazla olduğu için ve sürtünmeyle üzerindeki bu parlaklığı kaybetme riski olduğu için zeminde parlak cila önerilmez.
Neme karşı kesin çözüm sağlayan ilk silahımız; DS-303 İzalasyon Malzemesi. Toprak ile temas halinde olan zemin ve bodrum katların duvar ve kolonlarında görülen mevcut rutubetten kurtulmak için kullanılır. Mineral yapısı sayesinde yüzeyde bir bozulma yaratmaz. Yapının nefes alabilirliğini korur.
Rutubet oluşumu genellikle yalıtımı yetersiz olan yerlerde karşımıza çıkıyor. Bununla birlikte havalandırmanın yetersiz olması da rutubet oluşumuna etki eden unsurlar arasında yerini alıyor. Ayrıca güneş almayan evlerde de rutubet oluşması oldukça yaygın.
Çamaşır suyu içeriğindeki yoğun hijyen formülüyle mikroorganizma tabakası küf mantarlarını anında yok edecektir. Çamaşır suyu yardımıyla silinen yüzeyleri başka ıslak bir bez yardımıyla yeniden silerek duvardaki küf lekesini büyük oranda kaybolduğunu gözlemleyebilirsiniz.
Zemin terlemeleri binanın altında bulunan ve genel olarak kullanılmayan bodrum katı, ısı yalıtımı olmayan kat çıkması olan yapılarda görülmektedir. Soğuk ve sıcak havanın çarpışması sonucu oluşan terleme binaya zarar veriyor.
Duvarda Terleme Nasıl Olur? Hava her sıcaklıkta belli bir miktar suyu bünyesinde barındırır. eğer bu miktar artarsa su buharı meydana gelir ve duvarda yoğunlaşma meydana getirir. Bu duruma da duvarda terleme denmektedir.
Evinizin yalıtımı zayıf ise kış mevsimlerinde tavanda su damlacıkları veya duvarlarda terleme dediğimiz sorun ortaya çıkar. Bu sorunun temel sebebi, yalıtımı zayıf olan duvarlarınızın ısı geçirme direnci zayıf olur ve kışın soğuğu içeri alır.
Zeminde seçeceğiniz mat bir seramik, özellikle ıslak mekanlarda kayganlığı azaltır, dokulu yüzeyi sayesinde tutunma sağlayarak tehlikeleri önler. Mat seramikler kolay temizlenir, üzerindeki küçük çizik veya lekeleri göstermez ve dayanıklılığı parlak modellere göre daha uzundur. Mat seramiklerin dezavantajı çok azdır.
Bir kovaya ılık su ve beyaz sirke ekleyin. Ardından karışımı lekeli yüzeye sürüp bir sünger yardımıyla güzelce ovalayın. Daha sonra temiz bir bezi ılık suya batırıp iyice silin. Bu işlem sonrası fayanslarınızın ne kadar temiz olduğunu görebilirsiniz.
Miss Arap Sabunu fayanslarınızı köşe bucak temizlerken pırıl pırıl parlamasını da sağlar. Hoş kokusu ile evinize taze ve ferah bir hava katar. Miss Arap Sabunu ile fayans temizliğinin tadını çıkartabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri