Derz için özelleşmiş temizleyiciler veya çamaşır suyu gibi güçlü kimyasal malzemeler derz temizliğinde özellikle tercih edilir. Bu malzemeleri fayans aralarına diş fırçası gibi ince fırçalar veya temizleme pamuklarıyla uygulayabilirsin. En etkili sonuç için ardından 5 – 10 dakika lekelerin yumuşamasını beklemelisin.
Banyoda yer alan fayansların temizliğini haftada en az 1 defa yapmanız gerekir. Banyo fayans temizliği için banyonun duvarlarındaki fayansları cif ve yüzey temizliği kimyasalı ile ovarak ayda bir ya da iki defa silmeniz yeterli olacaktır.
Karbonat ve Çamaşır Suyu
Fayans temizliğinde tercih edebileceğiniz diğer alternatif ise karbonat katkılı çamaşır suyudur. Bu uygulama için ise yarım kova ılık su içerisine birkaç damla çamaşır suyu ardından 3 kaşık karbonat eklenir.
Her evde bulunan; sirke, karbonat, soda, Arap sabunu gibi doğal ürünler banyolarda arzu edilen temizliği sağlar. Bir kova suya koyacağınız bir fincan sirke ile fayansları bir bez yardımıyla silebilir, fayansların hem daha temiz olmasını hem de parlak görünmesini sağlayabilirsiniz.
Bir kaba 3 ölçü karbonat ve 1 ölçü çamaşır suyu ekleyip karıştırın. Fayanslarınızın üzerine su döktükten sonra hazırladığınız karışımı bir fırça yardımıyla bütün yüzeye yayın. Bir süre bekledikten sonra macun kıvamındaki karışımı bir sünger yardımıyla alıp, bölgeyi bol suyla durulayın.
İlgili 25 soru bulundu
Temiz bir mikrofiber bezle, derz aralarını silin. Geniş fayans zeminleri ise uygun temiz bir paspas ile tek seferde silin. Klorobor, hızlı kuruma özelliği sayesinde kısa sürede fayanslarında hiçbir iz bırakmadan temizlemeyi sağlar.
Bunun için öncelikle bir kaba 3 ölçek karbonat, 1 ölçek çamaşır suyu koyulur. Fayanslar su ile bir miktar ıslatılır ve ardından bu karışım kirli fayans üzerine bez yardımı ile uygulanır. Yaklaşık 20 – 30 dakika bekletildikten sonra biz bez ile fayanslar silinir ya da su ile durulanır.
Fayanslar nasıl parlatılır? Sirke en kirli fayans yüzeylerini bile temizleyecek güçtedir. Bir sprey şişesine sirke koyun ve bu spreyi fayans yüzeyine sıkın, 10 dakika kadar bekleyin ve saf su ile yıkayın. Ardından fayansları görseldeki gibi yumuşak bir mikrofiber bez ile kurulayın.
Tüm fayans aralarına sirke ve tuzlu suyu dökerek 5 dakika kadar bekleyin. Daha sonra ilk dökülen yerden başlayarak tüm fayans çizgilerini diş fırçası ile ovalayın. Tuzun ve sirkenin etkisi ile fayans araları tertemiz bir sonuç verecektir. Bu yöntemi evdeki tüm fayanslar için deneyebilirsiniz.
Fayans Temizliğinde İnatçı Lekeler İçin Ne Kullanılır? İnatçı lekeler için, karbonat ve su karışımı genellikle iyi bir çözüm sağlar. Bu karışım lekeli bölgeye uygulanıp bir süre beklettikten sonra, ılık suyla durulanabilir.
Çamaşır suyu ile silinen yüzeyler hijyenik olur. Mikrop ve bakterileri öldüren çamaşır suyunu çok yönlü hijyen malzemesi olarak kullanabilirsiniz. Mutfak tezgahlarında, banyo zemininde, fayanslarda, diğer zeminlerde hijyenik temizlik için çamaşır suyu tercih edilebilir.
Mümkünse sıradan bulaşık deterjanı kullanabilirsiniz. Eğer yerlerinizi doğal bir temizleyici ile temizlemek istiyorsanız 1 yemek kaşığı arap sabunu, 1 bardak karbonatı ve limon suyunu sıcak suda karıştırabilirsiniz ya da temizleme suyuna bir bardak elma sirkesi ve birkaç güzel kokulu bir yağ dökebilirsiniz.
Cam temizleyici, tuvalet temizleyici, bulaşık deterjanı gibi kimyasal temizlik ürünleri asla çamaşır suyuyla karıştırılmamalı. Bu karışımla ortaya çıkan klorine gazına en ufak derecede bile maruz kalmak ciddi solunum ve göz problemlerine yol açabilir.
Porçöz, kireçli bölgeye etki ederken bir ses çıkarır. Bu etki sesi kesilene kadar bekleyin. Daha sonra çaydanlığı veya su ısıtıcısını bol suyla birkaç defa durulayın. Fayans, banyo ve cam yüzey temizliklerinde 1 litre suya 100 ml (1 çay bardağı) Porçöz Pas ve Kireç Çözücü ekleyip seyrelttikten sonra uygulayın.
Derinleşmiş kireç lekeleri varsa, 1 çay bardağı sirke içerisine 1 paket karbonat ekleyip doğal deterjanınızı oluşturun ve bir fırça yardımıyla kireçler üzerinde deneyin. Hatta birkaç dakika yüzeyde bırakıp sonra temizleme işlemine başlayabilirsiniz. Bu yöntem aynı zamanda yüzeyi de parlatır.
Evde olan her malzemeyi fayanslara uygulamamak gerekiyor. Özellikle kireç çözücü, tuz ruhu ve pas sökücü gibi güçlü ürünlerden uzak durmalısın.
Sirke ve Soda Karışımı
İlk önce bir kez karışımı duvara püskürtüp 15 dakika sonra ikinci püskürtmenin ardından temizlik yapmanız, daha iyi bir hijyen sağlayacaktır. En son olarak da banyo başlığı yardımıyla fayanslarınızı sıcak su ile yıkarken tekrardan fırçalamak, fayansların yeni görüntüsüne kavuşmasını sağlar.
- Temiz ve yumuşak olmayan bir bez çamaşır suyuna batırılmalı ve derz arasında gezdirilmelidir. Bir süre bekletilmeli ve daha sonra ılık su ile durulanmalıdır. - Fırça gibi sert yüzeye sahip bir temizlik ürünü ile beyazlatan deterjan kullanılarak derz araları fırçalanmalıdır.
Saf sirkeyi yarı yarıya olacak şekilde ılık su ile karıştırın. Kirli derzlere bu karışımı uygulayın ve fırça yardımıyla temizleyin. Aynı işlemi sirke ve tuz kullanarak da yapabilirsiniz. Özellikle beyazlatma özelliği olan diş macununu derz aralarına sürün.
Miss Arap Sabunu fayanslarınızı köşe bucak temizlerken pırıl pırıl parlamasını da sağlar. Hoş kokusu ile evinize taze ve ferah bir hava katar. Miss Arap Sabunu ile fayans temizliğinin tadını çıkartabilirsiniz.
Bir kovaya ılık su ve beyaz sirke ekleyin. Ardından karışımı lekeli yüzeye sürüp bir sünger yardımıyla güzelce ovalayın. Daha sonra temiz bir bezi ılık suya batırıp iyice silin. Bu işlem sonrası fayanslarınızın ne kadar temiz olduğunu görebilirsiniz.
Çok sert bir fırça kullanılarak seramik fayansların temizlenmesi ve ovalanması derzlere zarar verir. Yumuşak bir bez ya da paspasın kullanılmaması da yüzeyin zamanla aşınmasına neden olabilir. Bu nedenle de seramik fayans temizliği, yumuşak bir doku ile, ılık su ve yüzey temizleyiciler ile yapılmalıdır.
Sirke ve Su: Eşit miktarda sirke ve suyu bir sprey şişesine koyun ve karıştırın. Karışımı derz aralarına püskürtün ve birkaç dakika bekletin. Sonra bir diş fırçası veya küçük bir fırça kullanarak derz aralarını fırçalayın. Sıcak su ile durulayın ve temiz bir bezle kurulayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri