Kapalı bir sistemin (çevresiyle herhangi bir enerji alış verişi yapmayan) homojen, belirli bir sıcaklık, basınç ve bileşime sahip, makroskobik olarak tek bir yapı gösteren ve bir yüzey ile sisteminin diğer kısımlarından ayrılan her bir bölge faz olarak tanımlanır.
Fiziksel bilimlerde faz; bir malzemenin fiziksel özelliklerinin her noktasında aynı olduğu bölgedir/alandır (termodinamik bir sistemdir - İng: Thermodynamic system). Fiziksel özelliklerinin örneklerinden üç tanesi, yoğunluk içermesi, mıknatıslanma ve kimyasal bileşimi indeksi.
Gibbs faz kuralı: • Bir sistemde bileşen ve faz sayısının belirli olması durumunda serbest değişken olup olmadığını belirlemede kullanılan bir kuraldır. Bir değişkenin ( T veya P ) diğerinden bağımsız olarak değiştirilebileceğini ve sistemde iki fazın bir arada kalmaya devam edeceğini göstermektedir.
Bir faz geçişi yapıdaki bir değişimi gösterir ve özelliğindeki ani bir değişim ile ayırt edilebilir. Herhangi bir hâlden başka bir hâle geçen madde bir faz dönüşümü ile ayırt edilebilir. Suyun birçok farklı katı hâli olduğu söylenebilir. Süper iletkenliğin görünüşü faz dönüşümü ile ilişkilendirilir.
Faz: Bir faz, içinde fiziksel olarak homojen olan ve onu diğer kısımlardan ayıran bir yüzey ile sınırlandırılmış bir sistemin bütünü de dahil olmak üzere herhangi bir kısmı olarak tanımlanabilir.
İlgili 19 soru bulundu
Faz aslına bakılırsa genel anlamıyla elektrik geriliminde devre olarak bilinmektedir. Herhangi bir cihaz üzerinden geçen elektrik akım ve yükünün, belli devrelerini ve miktarını gösterme noktasında öne çıkar. Yani bir cihaz çalıştırılmak istendiğinde yük elektrik üzerinden cihaza geçer.
Faz dengesi ise içerisinde birden fazla faz bulunan sistemlerin denge halini ifade eder. olduğundan, tam denge haline ulaşılmaz ve bu tür sistemler dengesiz veya yarı kararlı halde bulunur. katı hallerde gösterdiği tam çözünürlük özelliğinden dolayı bu sistem izomorfik olarak nitelendirilir.
Faz bir maddenin bir sınır ile veya mekanik yöntemlerle birbirinden ayrılabilen fiziksel ve kimyasal olarak farklı durumlarıdır. Buna göre, bir kristal ve bunun eriyiği aynı maddedir (bileşim) ancak bunlar iki farklı faz oluştururlar. İki faz arasındaki hudut ise faz sınırı olarak adlandırılır.
sıcaklık aralığında tamamlanır ve sonuçta tek bir katı faz meydana gelir. belirli bir bileşimdeki alaşımları sabit sıcaklıkta katılaşır ve ötektik reaksiyon sonucu sıvı faz aynı anda iki ayrı katı faza dönüşür. fazla katı fazın sabit sıcaklıkta başka bir katı faza dönüşmesine peritektik reaksiyon denir.
3 faz sistemi, elektrik enerjisi üretiminden, dağıtımına ve kullanımına kadar olan tüm aşamaları kapsar ve bu nedenle daha verimli ve güvenilir bir sistemdir. Ayrıca, bu sistem daha yüksek güçte elektrik cihazlarının çalışmasını sağlar, örneğin sanayi tesisleri, endüstriyel makinalar veya elektrikli araçlar gibi.
Tek bir madde durumunda birden fazla faz olabilir. Örneğin, bir katı demir çubuğu birden fazla faz içerebilir (örneğin martensit, östenit). Bir yağ ve su karışımı, iki faza ayrılacak bir sıvıdır. Dengede, maddenin iki fazın da özelliklerini göstermediği iki faz arasında dar bir boşluk vardır.
Ötektik dönüşüm bir sıvının iki ayrı katıya dönüşmesi durumudur. Ötektoid nokta bir katının iki ayrı katı faza dönüşmesidir.
ir sistemin tektür (homojen) bir parçası olan ve sistemin diğer par- çalarından kesin bir sınırla ayrılmış olan bölüme faz denir.
Faz, kahverengi ya da eski bir tesisat ise siyah renklidir. Nötr ise mavi renklidir.
Faz farkından bahsedebilmek için, iki dalganın da referans ve frekanslarının aynı olması gerekmektedir. Frekansları farklı dalgalar arasında faz farkı hesabı yapılamaz. Faz açısı olarak bir değer belirttiğinden, faz farkı da yine açı olarak ifade edilir.
Enfeksiyon, travma, inflamatuvar hastalıklar ve benzeri durumlarda inflamasyon sahasında veya uzağında yanıt olarak bir dizi değişiklikler meydana gelmektedir. Oluşan bu yanıt akut faz olarak adlandırılır.
Genel olarak devrenin faz sırası belirtilen faz sırası ile eşleşmediğinde, faz sırası rölesi eylemi tetikler ve motoru korumak için kontrol devresinin gücünü keser. Eğer herhangi bir nedenle faz sırası düzensizse, motor çalışmaz ve hatta hasar görmez. Faz sırası koruması bu tür kazaları önlemek içindir.
Üç fazlı motorlarda meydana gelen dengesizliğin en yaygın nedeni, sigorta, devre kesici, konektör açması veya hasarlı iletkenden kaynaklanan faz kaybıdır. Diğer bağlı yüklerdeki dengesizlikler de motoru etkileyebilir.
Faz Sırası Rölesi
Bu röleler, genellikle elektrik panolarında ve dağıtım sistemlerinde kullanılır. Eğer bir elektrik devresinde faz sırası hataları meydana gelirse, bu röleler hızla müdahale eder ve faz sırasını düzeltir veya sistemi güvenli bir şekilde kapatır.
Akım ve gerilim arasındaki faz farkı fazmetre ile ölçülür.
Faz farkı 90o (pozitif veya negatif)olduğunda ise empedans (indüktif(+90o) veya kapasitif(-90o)) yani sadece reaktans olur.Empedans “Z” ile gösterilir ve birimi ohm'dur(Ω). İdeal direnç sadece rezistans(direnç) içerir, reaktans içermez. İdeal bobin(inductor) ve ideal kapasitör(capacitor) sadece reaktans içerir.
Genlik spektrumu bir sismik sinyalin frekans içeriğini gösterir. Faz spektrumu ise sismik sinyali oluşturan farklı frekanstaki dalgaların başlangıç durumlarını saptar. Genlik spektrumları aynı olduğu halde faz spektrumları farklı olan sismik sinyaller vardır.
Faz koruma rölesi bilinen diğer adıyla faz sırası rölesi ya da faz kontrol rölesi; üç faz motorların şebekeden veya motorun ısınmasından kaynaklanan sorunlar nedeniyle arızalanmasını engeller. Fonksiyonu nedeniyle motor koruma rölesi olarak da anılır.
Faz kaybı ise oldukça önemli ve tehlikeli bir durumdur. Faz kaybı , motorların, trafoların, jeneratörlerin aşırı ısınması ile kullanılamaz duruma gelmesine hatta yanmasına sebep olur. Faz sırası hatasında ise fazların yanlış sıra ile bağlanması sonucu motorlar ters yönde çalışarak sisteme zarar verir.
Faz Farkı, iki veya daha fazla alternatif nicelik maksimum veya sıfır değerlerine ulaştığında derece veya radyan cinsinden farkı tanımlamak için kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri