Fas Nerede? Fas Krallığı, Afrika'nın kuzeybatısında, en uç kısımda yer alır. Kuzeyinde, Akdeniz ve Cebelitarık boğazı bulunur. Güney kısmında Moritanya, doğusunda Cezayir, batısında ise Atlas Okyanusu bulunur.
Faz: Elektrik yüklü canlı (yüklü / enerjili) uçtur. Yüksek potansiyellidir. Nötr: Elektriğin dönüş yapmasını sağlayan yüksüz uçtur. Sıfır potansiyellidir.
Dünya haritası üzerinde Fas'ın Afrika'nın kuzeybatı ucunda, Akdeniz'in güneyinde Atlas Okyanusu'nun ise doğusunda yer aldığını görebilirsiniz. Fas'ın sınır komşuları ise Tunus ve Cezayir'dir. Fas, İspanya'nın güneyine yalnızca 13 km uzaklıktadır.
Fas, Kuzey Afrika'da, Mağrip olarak adlandırılan bölgenin batısında, Ku- zey Atlantik Okyanusu ve Akdeniz'in kıyısında yer alan 32,3 milyon nüfusa sahip bir ülkedir. Nüfusun yaklaşık yüzde 99'u Arap-Berberi (yüzde 40 ora- nında Berberi) ve yaklaşık yüzde 99'u Müslümandır.
Bir Kuzey Afrika ülkesi olan Fas'ın başkenti Rabat'tır.
İlgili 25 soru bulundu
Fas anayasasının 6. maddesi, İslam'ın devletin resmî dini olduğunu belirtir. Fas Kralı, İslam peygamberi Muhammed'in soyundan gelen biri olarak meşruiyetini iddia etmektedir. Halkın çoğu Maliki mezhebinden olup az sayıda Şii nüfus bulunmaktadır.
Eskiden Osmanlı feslerinin ülkede bulunan Féz Şehri'nde üretiliyormuş. Bu isim zamanla kalıplaşarak, Ülke Türkçe'de "Fas" olarak anılmasına neden olmuştur. Ülke isminin kendi dilindeki anlamı "El-Magrip" yani "en batıdaki yer" anlamına gelmektedir.
Bu ülkeleri Arnavutluk (869 bin), Rusya (706 bin), Cezayir (700 bin) ve Hindistan (564 bin) takip ediyor. Yüzdesel dağılıma bakıldığında ise 2020'de AB oturum sahibi 100 kişiden 10'u Fas'tan. Türk vatandaşlarının oranı yüzde 9. Ukraynalıların oranı ise yüzde 6.
Türk vatandaşları, ülkeye giriş tarihinden itibaren 6 ay süreyle geçerli pasaport hamili olmaları halinde Fas'a yapacakları 90 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır.
Fas rekor seviyede turist çekiyor
Özellikle Batılı turistlerin çöl turu için gittiği Fas, Afrika'da ziyaret edilebilecek en güvenli noktalardan biri olarak gösteriliyor.
Dışişleri Bakanlığı 8. yy'dan itibaren çeşitli hanedanlar tarafından yönetilen Fas toprakları 1912'de Fransa ve İspanya'nın himayesi altına girmiştir.
Arap coğrafyasının en batı bölgesinde olduğu için Arapçada batı anlamına gelen Mağrip, Avrupa bölgesinde ise Morocco ismi ile bilinir. Fas, resmi adı ile Fas Krallığı'dır. Yaklaşık olarak 37 milyonluk bir nüfusa ve 720.000 kilometrekare yüzölçümüne sahiptir.
Kırmızı: Genel olarak 220 volt içinde görülmektedir. Faz iletkenliği için kırmızı renk kullanılmaktadır.
doğrusu faz nötr olacaktır. faz akımın geliş, nötr ise gidiş yönüdür. dolayısıyla normalde nötre dokunduğunuzda çarpılma olmaz. ama bazı özel durumlarda nötrde faz olabilir. aşağıda bununla ilgili bir topic açıldı.
Evlerde En Sık Yaşanan Elektrik Kazaları Ve Çözüm Yolları
Ev elektriği denilince akla 220V ile çalışan tek fazlı cihazlar gelmekle birlikte, evlerde klima vb güçlerin standartlaşması ile birlikte ev panolarına 3 faz getirilerek, yükün dağılımı ev içerisinde yapılmaya başlandı.
Fas kadınları, diğer İslam ülkelerine göre daha rahat. Baş örtüsü zorunlu değil. Kadınlar seksi ve modern şeyler giyebiliyor, bisiklete biniyor, araba kullanıyor, kafelerde ve parklarda erkeklerle beraber oturabiliyor.
Büyükelçiliğimizde sadece Türk vatandaşlığı olan çiftler evlenebilir. Çiftlerden birinin yabancı vatandaşlığı varsa, Fas makamları önünde evlenmek üzere dosya hazırlanır.
Ama şunu da unutmayın Fas'ta gece hayatı oldukça pahalı. Alkollü içki satılan mekanlar için önceden rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Alkol satışı olmayan kafeler ise gece 12:00'ye kadar açık.
Resmi dil Arapça'dır. Bunun yanı sıra ülkede çok sayıda var olan Berberilerin kullandığı Berberice dili ve bunun alt dili olan Shelha dili de konuşulmaktadır. Resmi dairelerde Fransızca kullanıldığı gibi, ülkenin kuzey kesiminde İspanyolca da konuşulur.
Her iki ülke de Akdeniz İçin Birlik projesinin tam üyesidir. Fas, Türkiye'den birçok ürün ithal eder. Uluslararası alanda Türkiye, Fas'a yardım etmektedir ve Fas'a destek de bulunmaktadır.
Fas'ın Neyi Meşhur? Fas'ta deri çantalar, hasır ürünler kadar çeşit çeşit baharatlar, nane çayı, babuş denilen terlikleri ve Tajin kapları (yöresel yemekleri pişirdikleri kaplar) ülkenin en meşhur ürünleri arasında sayılır.
Dünyanın en büyük fosfat yataklarına sahip olan Fas, ekonomisini tarım, imalat, balıkçılık ve turizm sektörü gelirleri ve dış ülkelerde çalışan Faslıların ülkeye getirdikleri dövizlerle ayakta tutmaktadır.
Dünyanın 59. büyük ekonomisi olan Fas, politik olarak istikrarlı ve iş dostu bir ülkedir. Uzun yıllardır sabit bir şekilde büyüyen Fas ekonomisi yapısal olarak Avrupa'ya Afrika'nın geri kalanından daha uyumlu olmasıyla beraber, Afrika kıtasındaki fırsatlardan da giderek daha fazla faydalanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri