Fazlanın eş anlamlısı olan sözcükler ise hayli, çok, okkalı ve ağır olarak bilinmektedir.
1- ZİYADE: Arapça kökenli bir sözcük olan ziyade kelimesinin sözcük anlamı fazladır. Bu kelime olumsuz cümlelerde aşırı ve lüzumsuz anlamında da kullanılır.
Daha eş anlamlısı şeklinde kullanılan kelimeler de tanımlarına uygun olarak şu şekildedir: Henüz. Artık.
Eş anlamlı kelimeler, cümlede birbirleri ile yer değiştirdikleri zaman cümlenin anlamında herhangi bir değişiklik ve bozulma olmaz. Sözcüklerin eş anlamlı olup olmadıkları cümle içindeki kullanımlarından belli olmaktadır. Bir sözcüğün farklı cümlelerde değişik eş anlamları da olabilir.
Cesur kavramının bilinen en yaygın eş anlamı yürekli sözcüğüdür. Ancak bu kelimeyle aynı manaya gelen farklı 3 sözcük de bulunmaktadır. Bu sözcükler; acar, atılgan ve gözü pek olarak sıralanmaktadır.
İlgili 37 soru bulundu
Türk Dil Kurumuna göre güçlü kelimesinin eş anlamlısı olarak 'kuvvetli' sözcü karşımıza çıkıyor.
Akıllı kelimesiyle eş anlamlı olan kelimeler: 'Zeki, ihtiyatlı, uslu, tedbirli ve fikirli gibi kelimeler akıllı kelimesinin yerine kullanılabilir.
Çok anlamlılık ise bir sözcüğün birden fazla anlamı karşılamasıdır. Çok anlamlı sözcüklerde tek kök, birden fazla, birbiriyle ilintili anlam(lar), söz konusuyken eş adlı sözcüklerdeyse birbirinden farklı en az iki kök ve anlamlar söz konusudur.
Zor kelimesi için Türk Dil Kurumu açısından ele alınan eş anlamlı sözcük 'güçlük' ya da 'sıkıntı' şeklinde geçmektedir. Okunuşları ve yazılışları farklı olan bu kelimeleri aynı anlam üzerinden amaca uygun kullanabilirsiniz.
Beyaz eş anlamlısı olan sözcük ak sözcüğüdür.
Kalp, “yürek, hayat merkezi sayılan organ, duygu ve teessür merkezi olan gönül, bir şeyin ortası, merkezi, kalp hastalığı, sevgi, gönül olarak tanımlanmıştır.
Bu kapsamda hızlı ile eş anlamlı kullanılabilecek sözcükler çabuk, süratli ve çapkın olarak sıralanmaktadır.
1- Sözcük: Eski Türkçe bir kelime olan söz, 8. asırdan beri kullanılmaktadır. Bu kelimden türetilen sözcük de kelime ile eş anlamlıdır.
Bunun yanın sıra çok kelimesinin bir de zıt anlamı vardır. Çok kelimesinin zıt anlamlısı olan kelimede az kelimesidir.
Dilimize Arapçadan geçen fazla kelimesinin sözlük anlamı çoktur. Miktarı ya da yoğunluğu, ortalamanın üstünde olan her şey fazla olarak nitelendirilir. Bu kelime hem somut hem de soyut kavramlar için kullanılabilir.
Anlamları birbirinin tam tersi olan sözcüklere zıt anlamlı sözcükler denir.
Kolay kelimesinin eş anlamlıları basit, hafif, emeksiz, asan, zahmetsiz kelimeleri olarak öne çıkıyor.
Yıllar sonra bu sırt dayanan taşın ismi "arka-taş" iken arkadaş şeklinde yerleşmiş, bugün de iletişim içinde olunan ve samimiyetine güvenilen kişilere verilen isimdir. Arkadaşın eş anlamlıları ise bacanak, dost, eş, tomdaş, yoldaş sözcükleridir.
Büyük kelimesine eş anlamlı olarak kullanılabilecek sözcükler, kaynaklarda şu şekilde sıralanmıştır; Koca, kocaman, muhteşem, yüce, makro, kodaman, iri, üstün.
Çok kelimesinin eş anlamlıları ile örnek cümleleri nelerdir tüm detayları ile derledik. Çok kelimesi eski Türkçe kökenli bir sözcük olmakla beraber bu kelimeyi eski Türkler de oldukça kullanmaktaydı. Aynı zamanda çok kelimesinin yerine gelebilecek aşırı, bol, birçok, pek gibi kelimeler vardır.
Fazla kelimesinin yerine kullanılabilecek olan eş anlamlı kelimelerin her biri, birbirinin yerine kullanılabilmektedir. Fazlanın eş anlamlısı olan sözcükler ise hayli, çok, okkalı ve ağır olarak bilinmektedir.
Bir kelimenin cümle içerisinde farklı bir "Çok Anlamlılık" denir. 1.Vücudun ağırlığını verecek bir biçimde "Bastığın yerlerde güller açtı, sarıldı ayaklarına. sözcüklerin farklı anlamlarda kullanılması ile ilgilidir. kullanıldıkları cümle içerisinde de yepyeni anlamlar kazanabilirler.
Hayat kelimesi ile yaşam kelimesi aynı anlamı barındıran kelimelerdir.
Ufağın eş anlamlısı olan sözcük Küçük sözcüğüdür. Ufak yerine gerektiğinde Küçük kelimesinin kullanılması doğru kabul edilir.
- Cümle kelimesinin eş anlamlısı tümce kelimesidir. - Cümle kelimesi ayrıca cümle içerisinde bütün veya herkes anlamında da kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri