-Günde 7,5 saatten az çalışması gereken sigortalılar. -Gece döneminde (20.00-06.00 arası) çalışan sigortalılar, -Yer altında maden işlerinde çalışan sigortalılar, -Maden ocaklarında, kablo döşeme işlerinde, kanalizasyon yapılmasında ve tünel yapılması gibi işlerde çalışan sigortalılara da fazla mesai yaptırılamaz.
Milyonlarca özel sektörde çalışanını ilgilendiren emsal bir karara imza atan Yargıtay, müdür ya da üst seviyede yönetici olan çalışanlara fazla mesai ücreti ödenmeyeceğine hükmetti.
İşçinin haftalık çalışma saati İş Kanunumuz ile 45 saat olarak belirlenmiştir. İşveren işçinin haftalık 45 saatten fazla mesaiye kalmasını istiyor ise işçinin fazla mesai yapma konusunda yazılı muvafakatini almalıdır. Aksi halde işçi mesaiye kalmak istemediğinde işveren işçiyi mesaiye kalma konusunda zorlayamayacaktur.
İşçilerin aylık fazla mesai sınırı hakkında bir kural olmasa da, bir işçi günlük en fazla 11 saat ve haftanın 6 günü çalıştırılabilir. Yani bir işçi haftada 66 saat çalıştırılabilir ve böylece 21 saat fazla mesai yapabilir. Bu formülü aylık bazda hesaplarsak, bir çalışan 90 – 100 saat civarında fazla mesai yapabilir.
Ayrıca günlük 11 saati aşan veya gece çalışmalarında 7,5 saati aşan çalışmalarda da haftalık 45 saatlik ortalama aşılmasa dahi işçiye fazla mesai karşılığı ödenmelidir.
İlgili 36 soru bulundu
Bu çalışmada 45 saatin üzerindeki her saat normal ücretin yüzde 50 fazlası ile ücretlendirilecektir. Oldukça yaygın olan fazla çalışma durumu ise kanunda yazılı koşullar çerçevesinde haftalık 45 saati aşan çalışmalardır. İşçi bu 45 saati aşan çalışması bakımından fazla mesai ücretine hak kazanmaktadır.
Bu nedenle asıl olarak işyeri hekiminizi bilgilendirerek devlet hastanelerine başvuru yaparak. Uzman doktor onayıyla ağır ve tehlikeli işlerde çalışamaz raporu alabilirsiniz. Bazı durumlarda uzman doktorun talebiyle sağlık yüksek kuruluna yönlendirilebilirsiniz.
İşçi, yıllık fazla çalışma süresi 270 saati aştığı takdirde, çalışma koşullarının uygulanmaması sebebiyle iş akdini haklı nedenle derhal feshedebilir ve kıdem tazminatına hak kazanabilir.
Yüksek Mahkeme cumartesi günleri mesai kararını, işverenin yönetim hakkı olarak değerlendirdi ve fazla mesai sayılamayacağına karar verdi. Kararda, iş ya da toplu sözleşmede aksi belirtilmedikçe cumartesi günlerinin iş günü olarak kabul edilebileceğine dikkat çekildi.
Yasal çalışma süresi günde 9 saat olarak kabul edilir. Bir personelin aylık ortalama çalışma süresi ise 25 gündür. Söz konusu rakamlar, aylık çalışma saatinin 225 (9x25) olduğunu gösterir. Bu sebepten ötürü, saatlik ücret toplam maaşın 225'e bölünmesiyle bulunur.
İşçinin fazla mesai yapmak istememesi halinde ise fazla mesai için verdiği onayı 30 gün öncenden işverene yazılı bildirimde bulunarak geri alabilmesine imkan tanınmıştır. Yani artık işverenler her yıl başında fazla mesai için ayrıca onay almak zorunda değildir.
Yargıtay kararlarına göre, işçi izin vermediği bir fazla çalışma yapmaya zorlanamamakta ve işçinin izninin bulunmadığı fazla çalışmayı yapmadığı gerekçesiyle işveren tarafından iş sözleşmesinin sona erdirilmesi haksız fesih olarak kabul edilmektedir.
Çalışanlar İŞVERENlerini yoğun olarak şikayet ederek ihbar etmekteler. T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İletişim Merkezi 'ALO 170' çağrı merkezi hattına, gelen çağrıların yaklaşık 11 milyonu işleme alınırken dönüşürken, bunların da %90'i ilk görüşmede çözüme kavuşturuldu.
Fazla çalışmanın ispatı konusunda işyeri kayıtları, özellikle işyerine giriş çıkışı gösteren belgeler, işyeri iç yazışmaları delil niteliğindedir. Ancak, fazla çalışmanın yazılı belgelerle kanıtlanamaması durumunda tarafların, tanık beyanları ile sonuca gidilmesi gerekir.
İşyerinde iki gün gece, iki gün gündüz, iki gün dinlenme şeklinde çalışan işçinin haftalık 45 saati aşan çalışması bulunmasa da gece çalışmalarındaki 7,5 saati aşan çalışmalar fazla çalışma sayılmalıdır.
Fazla çalışma haftalık 45 saat üzerinde olan çalışmadır. Günlük çalışma süresinin sınırı 11 saat olmakla haftalık çalışma süresi 45 saati aşmasa da 11 saati geçen süreler gün bazında fazla çalışma olarak değerlendirilir.
Pazar mesai hesaplama da benzer bir işlem ile yapılır. Pazar günü çalıştırılan işçiler normal günlük maaşlarına ek olarak %50 zamlı bir günlük maaş daha alırlar. Bu da pazar günü çalışan işçilerin toplamda 2,5 günlük maaş alacakları anlamına gelir.
İş Kanunu'nun 25/2-g maddesine göre; işçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi iş sözleşmesinin haklı sebeple feshi için yeterlidir.
Dinî veya resmi bayramlarda çalışılması durumunda bir günlük ücret, günlük brüt kazancın iki katıdır. Yani günde 500 TL brüt gelire sahip olan bir çalışan için bayram günlerinde yapılan çalışma sonrasında 1.000 TL ödeme yapılması gerekir. Bu ödeme zaruridir.
Alo 170 Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi.
4857 sayılı İş Kanununun 69 uncu maddesinin son fıkrası hükmü saklıdır. Haftalık Normal Çalışma Süresi Madde 4 —Genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok kırkbeş saattir. Aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır.
Fazla Çalışmada Sınır Madde 5 —Fazla çalışma süresinin toplamı bir yılda ikiyüzyetmiş saatten fazla olamaz. Bu süre sınırı, işyerlerine veya yürütülen işlere değil, işçilerin şahıslarına ilişkindir.
İş Seyahatinde Geçen Süreler Fazla Mesaiden Sayılır mı? 4857 sayılı İş Kanunu'nun “Çalışma Süresinden Sayılan Haller” başlıklı 66/1-b maddesi uyarınca: “İşçilerin işveren tarafından işyerlerinden başka bir yerde çalıştırılmak üzere gönderilmeleri halinde yolda geçen süreler de çalışma süresinden sayılmaktadır.”
Günlük çalışma süresi her ne şekilde olursa olsun 11 saati aşamaz. Bir işçinin bu sınırları aşan sürelerle çalış- tırılması halinde, 4857 sayılı İş Kanununun fazla çalışma, zorunlu nedenlerle fazla çalış- ma ve olağanüstü hallerde fazla çalışmaya ilişkin madde hükümleri uygulanır.
4857 sayılı Yasanın 41. maddesinin dördüncü fıkrası, fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma durumunda işçiye, bu sürelere ilişkin ilave ücret yerine isterse serbest zaman kullanma hakkı tanımıştır. Serbest zaman izni, fazla mesai ücretinin yerine verildiği için izin olarak da artırımlı uygulanmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri