DUVAR - Emlakçılıkta yeni dönem bu sabah itibariyle başladı. Artık en az 100 saatlik mesleki eğitim almayanlar ve mesleki deneyime sahip olmayanlar emlak işletmesi açamayacak.
Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi'nin alınabilmesi için, Seviye 5 olarak belirlenen, Sorumlu Emlak Danışmanı ya da 4 Seviye Emlak Danışmanı Mesleki Yeterlilik belgesine sahip olma koşulu bulunuyor. Bu tanımlama kapsamında olmayanların, ofis açmaları ya da emlak alım satımlarında aracılık etmeleri artık mümkün olmayacak.
Tapuda işlem yapamayacak, ilan giremeyecek
Düzenleme kapsamında yetki belgesi olmadan emlakçılık yapanlara tapuda işlem yasağı gelirken, söz konusu kişilerin belgesiz olarak internet sitelerine de ilan girişi yapmasının önüne geçiliyor.
Bilindiği üzere emlakçılık işi, ofis ya da bireysel çalışma ile yapılabiliyor. Başarılı bir emlak danışmanı olarak sektörde yer edinmiş çoğu kişi bireysel çalışsa da işe yeni başlayanlar için bu pek mümkün gözükmüyor. Nedeni ise alanda yeterli tanınırlığa ve sermayeye sahip olmama.
Belge masraf karşılığı 300 TL'dir. (KDV'den muaftır.) Sadece belge almaya hak kazanan kişilerden tahsil edilir. Belge zorunluluğu kapsamındaki mesleklerde teşvikten yararlanan kişilerden bir defaya mahsus belge masraf karşılığı tahsil edilmez.
İlgili 25 soru bulundu
Taşınmaz Ticareti Yönetmeliğin ilgili maddesinde “Milli Eğitim Bakanlığı, üniversiteler veya Milli Eğitim Bakanlığınca yetkilendirilen kurum ve kuruluşlarca taşınmaz ticareti konusunda verilen en az yüz saatlik eğitimde başarılı olması” denilmektedir. Bu sebeple Üniversite onaylı belgelerde geçerlidir.
Birinci Oturum; TEORİK SINAV OTURUMU (90 DAKİKA) İkinci Oturum; MÜLAKAT (SÖZLÜ) SINAV OTURUMU (30-60 DAKİKA ARASI) NOT: Teorik sınavlar, grup halinde yapılır. Mülakat sınavları ise teker teker yapılır. Bu oturumda adaylara 3 farklı konudan 20' şer olmak üzere toplam 60 tane Test sorusu yöneltilir.
Sonuçta, emlakçılık yüz yüze iletişime dayalıdır ve çevrimiçi iletişim ve sosyal medya aracılığıyla büyür, yani her yerden yapılabilir ve takip edilebilir bir meslektir.
Kişinin iş yeri ruhsatı ve yetki belgesi alabilmek için en az 20 m² ofis kurmuş olma şartı getirilmiştir. Bu nedenle, emlak ofisi home office şeklinde hizmet gösterememektedir.
Ancak emlakçı komisyonun tamamını satıcı benim ödememi istiyor. Bu yasal mı, emlakçı komisyonunu sadece alıcı mı öder? Merhaba, emlakçı komisyonu en fazla "satış bedelinin %2'si + KDV (%18)" olarak belirlenmiştir; alıcıdan ve satıcıdan ayrı ayrı alınır.
Emlakçıyla yapılan sözleşmelerde mülk sahibinin imzasının olma şartı aranmıyor.
Bu belge her işletme için ayrı ayrı düzenlenecek ve beş yıl geçerli olacak. Yetki belgesi olmayan işletmeler ruhsat da alamayacaklar. Bu konuda artık son tarih 5 Aralık. Bu tarihten sonra cezai yaptırımlar söz konusu olacağından, yetki belgesi olmayanlar taşınmaz ticareti faaliyetinde bulunamayacak” dedi.
EMLAKÇILIK VE GAYRİMENKUL DANIŞMANLIĞI YAPILABİLMESİ İÇİN ZORUNLU EĞİTİM VE SERTİFİKADIR. MYK tarafından düzenlenen Emlakçılık sınavına girebilmek için bu eğitimi ve belgeyi almanız ZORUNLUDUR. MYK tarafından düzenlenen sınava geçmiş tarihte giren ve başarılı olan kişiler için de 120 saatlik eğitim ZORUNLU tutulmuştur.
Bu faktörler arasında emlakçının çalıştığı yer, iş tecrübesi, müşteri portföyü, emlakçının eğitim seviyesi ve iş hacmi yer alır. Ancak, Türkiye'de çalışan bir emlakçının aylık brüt maaşı genellikle ortalama olarak 14.000 TL ile 45.000 TL arasında değişebilir.
Emlakçı olmak için bu konuda eğitim almak ve sertifika sahibi olmak gerektiğini söylemek mümkün. Bu durum seviye 5 belgesi şeklinde ön plana çıkar. Bu sertifikaya sahip olabilmek için ise üniversiteler veya MEB onaylı şekilde 100 saatlik bir emlak danışmanlık kursuna gitmek gerekir.
Taşınmaz ticareti ile ilgili işletmelerde çalışmak isteyen kişilerin mesleki yeterliliğe sahip olup olmadığını ölçmek için sınava tabi tutulmaktadır. Bu sınavlar öncesinde kişilere gerekli olan dersler verilmektedir. seviye 5 mesleki yeterlilik belgesi sayesinde emlak ofisi açılabilmektedir.
Emlak işletmeleri karlı mı sorusunun kısa cevabı evettir. Gayrimenkul, katılmak için harika bir sektördür. Çünkü basit bir vurgu ile “Bir evin satılabilene kadar, her zaman daha fazla emlakçıya ihtiyaç olacaktır." Emlakçılar komisyon üzerinden veya satılan ev fiyatının belli bir yüzdesi üzerinden para kazanırlar.
Gayrimenkul kiralama işlemleri için emlakçı komisyonu, en fazla “bir aylık kira bedeli + KDV (%18)” olarak alınabilir. Genel uygulama olarak kira komisyonu kiracı tarafından ödense de yapılan sözleşmede komisyonu kiracının ödeyeceği yönünde açık bir hüküm yoksa komisyon alıcı ve satıcı tarafından eşit olarak ödenir.
Bir emlakçı olarak işe başlamak çok kolay, fakat başarılı bir emlakçı olmak zor ve zaman gerektirir. Uzman kişilerden oluşan bir ekibe sahip olmalısınız. Yavaş ve ağır davranan bir yapıya sahip ofisiniz var ise aşağıda yazdığımız bilgiler size göre değil. Kontrollü bir hıza sahip olduğunuz sürece kazanırsınız.
Belge Geçerlilik Süresi Nedir? Emlak Danışmanı (Seviye 4) ve Sorumlu Emlak Danışmanı (Seviye 5) yeterlilik belgelerinin geçerlilik süresi 5 yıldır.
Emlakçılık sertifikası, Millî Eğitim Bakanlığı, üniversiteler veya Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yetkilendirilen kurumlar aracılığı ile verilmektedir. En az 100 saatlik eğitimin sonucunda başarılı olan kişiler bu sertifikayı almaktadırlar.
Emlak Danışmanı (Seviye - 4) Eğitimi, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme Kuruluşları tarafından yapılan ve Emlak Danışmanı (Seviye – 4) Teorik ve Performans Sınavı olmak üzere iki aşamada yapılan MYK Belgelendirme sınavına yönelik bir hazırlık eğitimidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri