a) FCR Taşımacının Teslim Alındı Belgesi (Forwarder's Certificate of Receipt): Bu belge malların gönderilene sevk edilmek veya gönderilenin emrine hazır tutulmak üzere teslim alındığını gösterir.
CFR (COST AND FREIGHT) – Mal bedeli ve navlun ödenmiş
Burada taşıma satıcıya ait olsa da taşıma esnasındaki her türlü risk (Kayıp, hasar vb.) alıcıya aittir. Yani satıcı sadece navlun masrafını üstlenmektedir. Alıcı ülkesindeki sevk ve gümrükleme alıcının sorumluluğundadır.
BELİRLENEN YERDE TESLİM / DELIVERED AT PLACE (DAP)
Satıcı, hasarı ve masrafları kendisine ait olmak üzere, malların ihracı için gerekli her türlü ihraç iznini veya diğer resmi izinleri alır ve malların ihracı için gerekli gümrük işlemlerini tamamlar.
Teslimatın gerçekleşmesi ile birlikte malların tüm sorumluluğu ve risk alıcı tarafa geçmiş olur. Bu andan itibaren mallarla ilgili tüm masraflar, sigorta, acente ve navlun giderleri artık alıcının sorumluluğundadır.
CFR (Cost and Freight): Navlun (taşıma masrafı) ödenmiş olarak teslim: Bu teslim şeklinde navlunu (taşıma masrafını) satıcı öder. Dolayısıyla burada alıcının belirttiği varış limanına malları getirmek için taşıma sözleşmesini satıcı yapar ve taşıma masrafını da satıcı öder.
İlgili 34 soru bulundu
Ü.V.Y.Z. İngilizce açılımı "Cost Insurance and Freight" olan kısaltma; mal bedeli, sigorta ve navlun masraflarının satıcı tarafından üstlenilmiş olduğu teslim şeklini ifade etmektedir.
9) SINIRDA TESLİM / DELIVERED AT FRONTIER (DAF) (2011 Yılında Yürürlükten Kaldırılmıştır) Bu terim satıcının teslim yükümlülüğünün, malların ihraç için gümrükten geçirilip, sınırda belirlenen yer ya da noktada ancak bitişik ülkenin gümrük sınırından önce emre hazır tutulmasıyla sona ermesini ifade eder.
DAP (Delivered At Place, Belirtilen Adreste Teslim) DPU (Delivered At Place Unloaded, Belirtilen Yerde Eşya Boşaltılmış Teslim) DDP (Delivered Duty Paid, Gümrük Resmi Ödenmiş Olarak Teslim)
FOB teslim şeklinde, teslim yeri geminin içidir. Yükleme masrafları ve yükleme sırasında oluşabilecek tüm riskler satıcıya ait olacaktır. FCA teslim şeklinde ise malların, alıcısının (ithalatçının) tayin ettiği taşımacıya teslim edilmesinden itibaren tüm riskler ve masraflar alıcıya geçmiş olacaktır.
FCA, İngilizce Free Carrier teriminin kısaltılmış şeklidir. Uluslararası ticarette, satıcının ülkesinde teslim yeri belirterek taşımacıya teslim anlamına gelmektedir. Bu tür ticarette ihracat formaliteleri ve belirlenen yere kadar olan yurt içi nakliye masrafları satıcıya aittir.
Incoterms 2020 ile DAT teslim şekli yerine DPU teslim şeklinin kullanılacağı şeklinde değişiklik yapılmıştır. DAT teslim şekli Incoterms 2020 ile uygulamadan kaldırılmış olup DPU teslim şekli ilave edilmiştir.
FREE OF CHARGE (FOC) : Ücretsiz. FREİGHT FORWARD (FRFWRD) : Navlun vadeli. FREİGHT COLLECT (FRTCOLL) : Navlun tahsil edilecek. FREİGHT PREPAİD (FRTPP) : Navlun peşin ödenmiş.
yüklenmeden alıcı emrine hazır tutularak teslimi anlamına gelir. (Buyer is responsible for the whole shipment from door to door.
CIP taşıma şekli, tüm taşımacılık modlarında tercih edilmektedir. Havayolu, karayolu, demiryolu ve denizyolu gibi taşımacılıklarda kullanılan CIP, aynı zamanda çok araçlı taşımalarda da kullanılır. Her taşımacılık modunda tercih edilen CIP, bu sebeple ihracatta sıklıkla başvurulan bir taşıma şeklidir.
CIF TESLİM ŞEKLİNDE MALLARIN SİGORTALANMASI KİME AİTTİR? CIF teslim şekli deniz yolu ile yapılacak olan taşımaya ilişkin sigortanın satıcı tarafından yapılmasını ve bu sigortanın asgari düzeyde uluslararası güvenilir bir firma tarafından yapılmasını düzenlemiştir.
İngilizce Free On Board (FOB) terimi, tedarikçinin malzemeyi nakliye yapılacağı geminin güvertesine taşıyana kadar olan sorumluluğunu içerir. Fabrikadan liman gümrüğüne kadar olan taşıma masrafları ile liman gümrüğü ve liman masrafları tedarikçiye aittir.
İngilizce Free Alongside Ship (FAS) terimi, uluslararası ticarette, satıcının ismi belirtilen limandaki geminin yanında teslimatı gerçekleştirmesi anlamına gelmektedir.
Incoterms; ICC – International Chamber of Commerce (Uluslararası Ticaret Odası) tarafından düzenlenen, eşyanın taşınması ile teslimi aşamalarında, sorumluluklar ve maliyetlerin taraflar arasında dağılımını belirleyen kurallardır.
CIF: C (Cost = Maliyet), I (İnsurance = Sigorta), F (Fraight = Navlun) kelimelerinin İngilizce'deki baş harflerinden oluşmuştur. Cif Kıymet veya eşyanın cif kıymeti: Eşya bedeli + sigorta bedeli + navlun ücreti toplamından oluşmaktadır.
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, 1992 yılında 'Kuruluş ve Kurtuluş' mücadelesinin verildiği kentin üniversitesi olarak kurulmuştur.
EXW, FCA, FAS, FOB, CPT, CFR, CIP ve CIP ten oluşan 8 adet INCOTERMS, sevkiyat sorumluluğunun tamamen veya kısmen alıcıya yani ithalatçıya ait olduğu teslim şekilleri olarak ilk kategoriyi oluşturmuştur.
Fakat; her ikisi arasındaki fark, CFR deniz yolu, CPT ise çoklu taşımalarda tercih edilen teslim şeklidir. Bu nedenle; 2020 INCOTERMS ile denizyolu sevkiyatlar ile multimodal (çoklu taşıma) ile sevkiyatlarda; sigorta hariç bir limana teslim sevkiyatı var ise, CPT yerine CFR kullanımının doğru olacağı vurgulanmıştır.
FOB, malı tedarik edecek olan firmanın ya da kişinin, tedarik ettiği malı nakliye yapacağı geminin güvertesine taşıdığı ana kadar olan tüm sorumluluğunu belirtir. Tedarikçinin malın alınacağı yerden limana geçen tüm sürede yaptığı tüm masraflar, liman ve gümrük masrafları da yine tedarikçi firma ya da kişiye aittir.
Navlun Faturası Nedir? Deniz ve nehir yolu taşımacılığında sıklıkla kullanılan ve mal taşıma ücretini belirten faturaya navlun faturası adı verilir. Bu fatura genellikle ihracatçı tarafından ödenmektedir. Navlun faturası iki türdedir.
CFR (Cost and Freight), satıcı tarafından malların deniz yoluyla belirlenen limana taşınmasını gerektiren bir ticari terimdir. CIF (Cost, Insurance and Freight) de ise satıcı, taşıma maliyetlerini ödemesinin yanı sıra, alıcının siparişini herhangi bir olası kayıp riskine karşı sigortalatır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri