Faizin %15 olduğu bir durumda, FD/ FAVÖK çarpanlarının 6,66 veya altında olması uygun görülmektedir.
FD/FAVÖK yorumlanırken de F/K oranında olduğu gibi faiz ile ilişki kurulmalıdır. Faizlerin düşük olduğu ortamlarda daha yüksek FD/FAVÖK çarpanları kullanılırken faizler yükseldikçe çarpanlar da geri gelecektir. Burada kıyaslama yapabilmek için 100/Gösterge Faiz Oranı kullanılabilir.
Yüksek bir FAVÖK marjı, şirketin operasyonel faaliyetlerinin kârlı olduğunu ve maliyetlerini etkin bir şekilde yönettiğini gösterir. Diğer yandan, düşük bir FAVÖK marjı, şirketin operasyonel faaliyetlerinin az kârlı veya zararlı olduğunu gösterebilir.
“Piyasa çarpanları” olarak adlandırılan oranlardan en çok kullanılan beş çarpan: Fiyat/Kazanç(F/K) çarpanı, Piyasa Değeri/Defteri (PD/DD) Çarpanı, Fiyat/Nakit Akım (F/NA) çarpanı, Fiyat/Net Satış (F/S) çarpanı ve Firma Değeri/FAVÖK çarpanlarıdır.
Yüksek FD/Satışlar oranları, şirketin değerinin satışlara göre yüksek olduğunu gösterir. Bu durum yatırımcılar için şirketin satışlara göre iyi bir değerlendirme aldığını ve değerlemeye değer olduğunu ifade eder. Düşük FD/Satışlar oranları ise şirketin değerinin satışlara göre düşük olduğunu ifade eder.
İlgili 33 soru bulundu
Buna göre, F\K oranı 10'un üstünde olan şirket hisselerinin pahalı, 10'un altında olan şirket hisselerinin ise ucuz olduğu kabul edilmektedir. Fakat daha önce de bahsettiğimiz gibi F\K oranı 10 altında ise yatırım yapılmalı, 10 üstünde ise yatırım yapılmamalı diye kesin bir kural yoktur.
PD/DD oranı için sınır değer 1 olarak kabul edilir.
Bu oranın 1'den yüksek olması, şirket hisselerinin piyasada olması gerekenden çok daha yüksek fiyatlandığı algısını oluşturabilir. Ancak bu her zaman o hissenin pahalı olduğunu veya alınmaması gerektiğini göstermez.
FAVÖK, şirketin brüt kârını ifade eden bir değerdir ve bu değerin artması için, satılan ürünlerin maliyetinin azaltılması gerekir. Bu maliyetlere FAVÖK gideri adı verilir. Maliyet ne kadar düşerse FAVÖK de o kadar artar.
Dolayısıyla bir şirketin F/K değerinin yüksek olması 2 anlama gelebilir: Şirketin ileriye dönük beklentisi yüksektir. Yatırımcılar daha yüksek kâr bekledikleri için güncel kâr oranına oranla daha yüksek bir hisse fiyatı ödemeye razı oluyorlardır. Şirket hissesi ettiği kâra oranla pahalıdır.
Hisse seçiminde F/K oranının düşük olması istenir. Etkin bir piyasada hisse senedinin defter değeri ile piyasa değerinin birbirine eşit olması gerekir. Bu durumda PD/DD oranının 1 çıkması gerekir. PD/DD oranı 1'den küçük ise hisse senedinin piyasa fiyatının düşük olduğu ve dolayısıyla alınabilir olduğu anlaşılır.
FAVÖK Analizi, işletmelerin mevcut durumunun objektif olarak değerlendirmesine olanak tanır. Bu analizde faiz ve vergi öncesindeki kar oranı hesabı yapılarak işletmenin içinde bulunduğu finansal durumun net bir şekilde görülmesi amaçlanır.
Genellikle işletmelerin faaliyet karlarını temsil eden FAVÖK yorumlası yapmak için ; FAVÖK = (Brüt Kar - Genel Yönetim Giderleri - Pazarlama Giderleri) + Amortismanlar formülü ile hesaplanabilir.
Her kurum ve şirketin devir işlemleri yapılmadan önce alıcı tarafından çeşitli değerlendirme ve analizleri yapılır. Bu analizlerden en çok kullanılanı ise FAVÖK'tür. FAVÖK; faiz, amortisman ve vergi öncesi kar kelimelerinin baş harfleriyle oluşturulan bir terimdir.
Peg rasyosu 1'den küçükse, hisse senedi değeri büyüme potansiyeline göre düşük olarak kabul edilebilir. Eğer peg rasyosu 1'e eşitse, hisse senedi fiyatı kazanç büyüme oranına göre adil bir değere sahip demektir. Peg rasyosu 1'den büyükse, hisse senedi fiyatının büyüme potansiyeline göre pahalı olduğu düşünülebilir.
Bir örnek üzerinden ilerleyecek olursak; Bir şirketin FAVÖK değeri 200.000 dolar olsun. Toplam geliri ise 2 milyon dolar olsun. Buna göre; 200.000 / 2.000.000 = %10 FAVÖK marjıdır. FAVÖK marjı yüksek olması durumunda şirketin karlı olduğu ve maliyetlerini etkili olarak kullandığı şekilde yorumlanır.
FAVÖK, bir şirketin işletme faaliyetleri sırasında elde ettiği brüt karının, işletme maliyetleri ve amortisman gibi bazı giderlerin çıkarılmasından sonra kalan miktarını gösteren bir finansal metriktir.
Esasında şirketin F/K değeri, yatırımcıların bu şirketin 1 dolarlık karını satın almak için ne kadar ödeme yapmaları gerektiğini gösterir. FK oranı sayesinde şirketin finansal performansı yani satışlarından ne kadar kar elde ettiği hakkında yorumlama yapılabilir.
Hissenin yükseliş veya düşüşünün hız oranını gösterir Osilatör de ortada sıfır çizgisinin etrafında dalgalanacaktır. Orta çizgilerin yukarı kesilmesi al sinyali, aşağı kesilmesi ise sat sinyali verir. Osilatör çizgisi çok aşağı ya da yukarı giderse piyasanın aşırı alım ya da satış yapmış olduğu anlaşılır.
FVÖK nasıl hesaplanır? FVÖK, Toplam gelirden satılan malların maliyeti, Satış, genel ve idari giderler ve Diğer işletme giderlerinin çıkarılmasıyla hesaplanır.
PD/DD (Piyasa Değeri/Defter Değeri), adından da anlaşılacağı üzere bir şirketin piyasa değerininin defter değerine bölünmesi ile hesaplanan orandır.
“Brüt Kar” vs “FAVÖK”
Brüt Kar, bir şirketin gelir tablosunda görünür ve şirketin ürünlerini yapmak veya hizmetlerini sağlamakla ilgili maliyetleri şirket gelirden çıkardıktan sonra elde ettiği kardır. FAVÖK, bir şirketin faiz, vergi, amortisman ve yıpranma öncesi karını gösteren karlılığının bir ölçüsüdür.
F/K Oranı bir şirketin net kârına kıyasla kaç çarpanla işlem gördüğünü açıklayan orandır. F/K oranının düşük olması şirketin ucuz, yüksek olması ise pahalı olması anlamına gelebilir.
Piyasa değerini bulmak için şirketin ihraç etmiş oldugu hisse senetlerinin toplamı yani ödenmiş sermayesi ile hisse fiyatını çarpmak gerekir. Bu sayede şirketin toplam piyasa değeri hesaplanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri