Genç yaşta ortaya çıkan inmelerin yaş aralığı 15-50'dir. Bu yaş aralığı içinde ülkemizde felç gelişen bireyler Kuzey ve Orta Avrupa ülkelerine göre daha genç yaşta inmeyle yüz yüze gelmektedir. Ülkemizde inme hastalarının yarısı 40 yaşın altındadır.
Felç Geçirmeden Önce Vücudunuz Uyarı Verir
Vücudunuzun verdiği sinyalleri dikkate alarak felç geçirmeden önce önlem alabilirsiniz. Belirtiler birkaç dakika içerisinde ortadan kaybolsa dahi, acilen bir doktara görünerek muayene olmalısınız.
İlgili 35 soru bulundu
Yüz, kol veya bacakta, vücudun bir yarısında uyuşma, duyu kaybı veya güçsüzlük. Diğer insanları anlamada zorlanma veya kafa karışıklığı Konuşma ve/veya yutma güçlüğü Tek ya da her iki gözde görme bozukluğu, ani görme kaybı
Felç belirtilerinin sık izlenenleri, bir kol ya da ayakta tutmama, güçsüzlük, konuşamama - ifade edememe ya da konuşulanı anlamama tarzında - ani ortaya çıkan baş ağrısı, kusma, denge bozukluğu, çift görme, yutma bozukluğu ve yüzde kayma gibi belirtilerdir.
Kan basıncının kontrol altında tutulmasıyla inme riskinin % 35-45 oranında önlenebilmektedir. Bilimsel çalışmalara göre, inmenin önlenmesi için kan basıncının 140/90'ın altında tutulması gerekmektedir. Sigara kullanmak, içmeyenlere oranla inme riskinin iki kat artıran bir nedendir.
Yapılan araştırmalarda, inme geçiren hastaların %10-15'inin tamamen iyileşebildiği görülmektedir. Bu kişiler felci yenebilir, kaybettikleri tüm fonksiyonları geri kazanabilirler. İnme hastalarının %25-40'ı ise kısmen iyileşir.
Konuya genel bir yanıt vermek gerekirse evet pıhtı atması sonucu gelişen felç düzelebilir. Kaybolan vücut fonksiyonları zamanla geri gelebilir. Ancak oluşan felcin ne oranda geri gelebileceğini tahmin etmek mümkün değildir. Felç beyindeki bir kan damarı tıkandığında veya patladığında meydana gelir.
Genellikle yaşlılarda olduğu düşünülse de, gençlerde ve hatta çocuklarda bile inme olabilir. inme geçiren genç ve çocuklarda genellikle bir kalp ya da damar hastalığı veya pıhtılaşma bozukluğu bulunur.
Felçte his ve hareket kaybı genellikle tek taraflı olup vücudun sadece sağ ya da sol tarafında görülür.
Sağ ve sol beyin inmelerinin fonksiyonel sonuçlarını araştıran çalışmalar hangi tarafın daha tehlikeli olduğu konusunda çelişkili sonuçlar vermektedir. Bazı çalışmalara göre rehabilitasyon servislerinde sol taraf felç hastalar, sağ taraf felç hastalara kıyasla daha kötü performans sergilemektedir.
Halk arasında duyduğunuz "Üzüntüden inme inmiş" sözünün ne derece doğru olduğu ise hep tartışılmıştır. Geçen hafta "Physical Review Letters" isimli bilimsel dergide, bir insanın hiçbir sağlık sorunu olmasa bile gerçekten sadece stres nedeniyle felç geçirebileceği ilan edildi.
Vücudun yarısında ya da bir bölümünde güçsüzlük, konuşmada bozulma, konuşulan dili anlamakta güçlük, dengesizlik, görme kaybı, vücudun yarısında hislerin algılamasında anormallik inmenin sık belirtileridir.
Hemiparezide ise ''parezi'' hafif, kısmi güçsüzlük (kısmi felç) anlamına gelir. Vücudun sağ veya sol yarısında bacakta, kolda veya yüzde hafif, kısmi güç kaybı görülür. Bu kişiler, etkilenen tarafını ancak sınırlı bir güçle ve zayıf şekilde hareket ettirebilir.
Beyne pıhtı atmasının en önemli belirtileri; Yüzde tek taraflı kayma, vücudun bir tarafında, aniden ve daha önce olmayan kuvvetsizlik, bir kolu ve bacağın tutmaması, uyuşma ve karıncalanma, konuşmanın bozulması ve görmede kayıp yani geçici körlük oluşmasıdır.
Hızlı ve acil bir şekilde inmeye neden olan duruma müdahale edilmelidir. Hastanın inme geçirdiği şüphesi varsa 112 aranmalı veya en yakın inme merkezinin olduğu yere gidilmeli. Hastaya aspirin vermek, soğuk su dökmek gibi uygulamalar yapılmamalı. Hastaya ilk 8 saat içerisinde müdahale edilmesi lazım.
Bazı hastalarda bulgular günler haftalar içinde düzelirken, hasar ağırsa bu durum, aylar sürebilir. İnme geçiren hastada bir yılda hızlı bir düzelme olup felçte kısmen veya tamamen iyileşme görülebilir. Bir yıldan daha uzun süren bulgularda düzelme çok daha yavaş olur.
Bazı durumlarda, beynin bir kısmında kan dolaşımı kısa bir süreliğine bozulur. Ancak beyin hücreleri hasar görmeden, yani inme gerçekleşmeden, kan dolaşımı yeniden normale döner. Bu durumda yaşanan tabloya Geçici İskemik Atak (GİA), Geçici İnme veya Minör İnme adı verilir.
Başlıktaki soruya yanıtım 'evet'.Birçok felç sorunu, erken tespit edilen risk faktörlerinin ortadan kaldırılması suretiyle önlenebiliyor.
Son araştırmalar “sessiz inme” olarak bilinen bu felç türünün çok daha fazla kişiyi etkilediğine dikkati çekiyor. Felç insanları bazen tekerlekli sandalyeye mahkum eden ağır sonuçlar doğurabiliyor. Ani uyuşma, fiziksel yorgunluk; konuşma, anlama ve denge sağlamada zorluklar felcin belirtileri arasında.
Geçici İskemik Atak (TIA)
Geçici İskemik Ataklar(TIA) kan pıhtısı kaynaklı oluşur ve bu duruma “mini felç” denir. Uyarıcı nitelikte inmeler olduğundan ciddiye alınmalıdır.
Fazla kilolu ya da obez olmak, fiziksel hareketsizlik, sigara veya uyuşturucu kullanımı inme geçirme riskini artırabilir. Tıbbi olarak inme için yüksek riskli hastalıklar arasında hipertansiyon, hiperlipidemi, diyabet, kalp yetmezliği, atrial fibrilasyon gibi kalp ritim bozuklukları, obsrüktif uyku apnesi sayılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri