Felsefe Dersi Öğretim Programı 10 ve 11. sınıflar düzeyinde verilecek olan felsefe dersini kapsamaktadır.
9. sınıf felsefe konuları, öğrencilerin felsefe bilimine bilinçli bir yaklaşım sergilemesi için düzenlenmiştir. 9. sınıf felsefe müfredatı MEB internet sitesinde güncel halde bulundurulur. Her yılsonunda bakanlık tarafından müfredat çalışması ve güncellemesi yapılır.
Felsefe bir toplumda tüm bilimlerin, sanatın ve ahlakın en yetkin biçimde yaşanması için olmazsa olmaz tarihin en yetkin insan edimidir. Bu nedenle tek başına bilgi kuramı dersi asla felsefe dersinin yerini tutamaz. Felsefe ilkokul ve ortaokulda verilmeyen tek temel derstir.
Felsefe bölümü, üniversitede sözel kısımdan tercih edebileceğiniz 4 yıllık bir lisans bölümüdür.
Bilgelik arayışı ve bilgiyi sevmek anlamına gelen bir disiplindir. Merak etmek, sorular sormak ve sistemli bir açıklama getirmek ile öğrenilir. İnsan, akılcılık, dil gibi konuları açıklamayı amaçlar. İnsanlığın en soylu uğraşı olarak kabul edilir.
İlgili 28 soru bulundu
Felsefe; anlamı irdeleyen, akla dayanan, bilgeliği arayan sistemli bir düşünme etkinliğidir. Felsefe var olanların varlığı, anlamı ve nedeni üzerine sorularla insanın meraklı arayışı sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Felsefe eleştirel bir düşüncenin ve gözlemin konusu yapılması nedeniyle felsefe doğmuştur.
✓ Felsefe; varlık, bilgi, ahlak, siyaset, estetik değerler gibi alanlarda sorulan sorulara kapsamlı ve tutarlı cevaplar ortaya koymaktır. ✓ Felsefi sorgulama süreci sonrasında oluşturulan ce- vaplar, insanın kendini ve evreni algılama biçimini şekillendirerek insan davranışlarına yön verir.
Tematik alanlarda ise Felsefeye Giriş, Eleştirel Düşünce, Mantık, Bilgi Felsefesi, Bilim Felsefesi, Din Felsefesi, Varlık Felsefesi, Ahlak Felsefesi, Siyaset Felsefesi, Sanat Felsefesi gibi dersler yer almaktadır.
Liselere getirilen yeni eğitim sisteminde zorunlu derslerin sayısı azaltıldı, seçmeli dersler artırıldı. Matematik, felsefe ve tarih seçmeli oldu, Din kültürü ve Ahlak bilgisi yine zorunlu. Yeni sisteme göre, ders sayısının 9'uncu sınıflarda sekize, 10 ve 11'inci sınıflarda dokuza, 12'nci sınıflarda ise yediye düşecek.
Sözel Puan Türü
Sözel öğrencileri ilk oturum TYT sınavı, alan sınavları için ise AYT Türk Dili Edebiyatı+Sosyal Bilimler-1 ve AYT Sosyal Bilimler-2 testlerini çözmek zorundalar.
(4) 1937 programında Felsefe dersi, lise üçüncü sınıf Edebiyat Kolunda 3 saattir.
7. sınıf öğrencilerinin sorumlu olduğu dersler; Türkçe, Matematik, Sosyal Bilgiler, Fen Bilimleri, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Görsel Sanatlar, Müzik, Teknoloji ve Tasarım, Beden Eğitimi ve Spor dersleridir.
Buna rağmen, sadece Sosyal Bilimler Liseleri'nde Felsefe Grubu dersleri zorunludur. Üstelik Sosyal Bilimler Liseleri sayıca Anadolu Liseleri'nden çok azdırlar. Buna karşılık, sınavlarda önemli ölçüde belirleyici olan Anadolu Liseleri'nde sadece Felsefe zorunlu; Psikoloji, Sosyoloji ve Mantık dersleri ise seçmelidir.
Tüm liseler için geçerli olan temel dersler ise; Türk Dili ve Edebiyatı, Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji, Tarih, Coğrafya, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Beden Eğitimi ve Spor, Görsel Sanatlar/Müzik, Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü, Yabancı Dil gibi derslerdir.
Sayısal derslere bakıldığında fizik, kimya, biyoloji, matematik ve geometri görülmektedir.
Felsefede doğruluk, kuramların ve önermelerin bir niteliğidir. Bilginin nesneye olan uygunluğu için doğruluk denir. Bir şeyin doğru olması için o bilginin gerçeğe uygun olması gerekmektedir.
Felsefe dersi ise 10'uncu sınıflarda zorunlu olarak okutuluyordu. Gelecek yıl 11'inci sınıflarda da 2 saat olarak zorunlu ders oldu. Ancak 12'nci sınıflarda ise yine felsefe yok. Dil ve Anlatım ile Türk Edebiyatı dersleri Türk Dili ve Edebiyatı adı altında birleştirildi ve 9'uncu sınıftan itibaren 5 saat oldu.
Millî Eğitim Bakanlığı; Ağustos 2023'te yayımlanan Tebliğler Dergisi 2023-2024 Eğitim-Öğretim yılından itibaren 9. sınıftan başlamak üzere Almanca dersinin kademeli olarak zorunlu dersler arasından kaldırılacağını duyurdu. Daha önce yapılan müfredat değişikliği ile İngilizce ders saatlerinde da azalma yapılmıştı.
Müfredattan felsefe derslerini kaldıran Bakanlık 1594 felsefe öğretmenini 2023'e kadar ihtiyaç fazlası ilan etti.
Böylece liselerde okutulan felsefe dersi 4 saate çıkarıldı. Bakanlık, büyüme çağındaki öğrencilerin psikomotor gelişimlerini sağlıklı bir şekilde tamamlamalarını sağlamak amacıyla beden eğitimi ve spor dersini 9. 10. 11. ve 12. sınıflarda bir ders saatinden, 2 ders saatine çıkardı.
Eşit ağırlık bölümü lise dersleri
Eşit ağırlık bölümünü seçtiğin takdirde 11. sınıftan itibaren ağırlıklı olarak Dil ve Anlatım, Türk Edebiyatı, Matematik, Coğrafya, Geometri, Tarih, Felsefe, İngilizce derslerini görürsün.
Tüm lise 10.sınıf ve 11.sınıflardaki felsefe derslerine girer. Sosyal Bilimler Liselerindeki zorunlu ortak ders olarak okutulan psikoloji, sosyoloji, mantık, sosyal bilim çalışmaları derslerine girer.
Felsefe, insan düşüncesinin temel sorularını, bilgi, varlık, değer, gerçeklik, ahlak, bilinç ve evren gibi konuları derinlemesine inceleyen, düşünsel bir disiplindir. Felsefe, evrenin ve insanın doğası hakkında daha iyi anlamaya çalışırken mantıklı ve eleştirel bir yaklaşımı benimser.
Herhangi bir alanda belirli olguları anlamaya yönelik yöneltilen sorulara felsefi soru denir. Felsefi sorularda cevaplar görecelidir.
1- Felsefe insanın hakikati anlama, bilme ihtiyacını karşılar. 2- Felsefe eleştirel bakış açısı kazandırır. 3- Felsefe, insanı insan olma bilincine ulaştırır. 4- Sistemli, doğru, önyargısız ve saygı duyarak düşünmeyi öğretir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri