Etkili akıl yürütme ve tutarlı argümanlar oluşturma, ikna edici yazma yeteneğinizi geliştirir ve mantıksal ve eleştirel düşüncelerinizi geliştirir. Felsefenin çeşitli alt bölümleri, neden hayal ettiğimizden özgür olup olmayacağına kadar değişen soruları ele almaktadır.
Sonuç olarak, felsefe dersinde öğrenciler, mantıksal ve eleştirel düşünmeeleştirel düşünmeeleştirel düşünme becerilerinin yanı sıra insanın varoluşu ve deneyimi, doğa ve bilim, estetik değerler ve yaşam boyu öğrenme gibi ana disiplinler ile ilişkili bilgi ve düşünce sistemini öğrenir ve geliştirirler.
Felsefe; varlık, bilgi, değerler, gerçek, doğruluk, zihin ve dil gibi konularla ilgili soyut, genel ve temel problemlere ilişkin yapılan sistematik çalışmalardır.
1- Felsefe insanın hakikati anlama, bilme ihtiyacını karşılar. 2- Felsefe eleştirel bakış açısı kazandırır. 3- Felsefe, insanı insan olma bilincine ulaştırır. 4- Sistemli, doğru, önyargısız ve saygı duyarak düşünmeyi öğretir.
Felsefe, soyut düşünmeyi gerektiren bir derstir. Felsefe iyi yorumlama gücüne sahip olmayı ve felsefe kavramlarına hakim olmayı isteyen bir derstir. Bu da ancak çok soru çözerek anlama ve yorumlama gücünün geliştirilmesine bağlıdır.
İlgili 28 soru bulundu
Bu dersler var mı? Felsefe sayısal değil.
Herkes felsefe yapabilir çünkü felsefe bir o kadar da hayatın içindedir, aldığımız nefes kadar yakındır bize aslında. Her konunun felsefesi olabilir, her konuda düşünüp fikirler üretebilir insan. Bu sebeple sakın felsefeyi okumaktan ve felsefe yapmaktan korkmayın.
Felsefe, hayatı ve dünyayı her boyutta eleştirel düşünce pratikleriyle anlama ve sorgulama çabalarının tümüdür. Varlık felsefesi, bilgi felsefesi, bilim felsefesi, ahlak felsefesi, siyaset felsefesi ve sanat felsefesi gibi temel araştırma alanları vardır.
Herhangi bir alanda belirli olguları anlamaya yönelik yöneltilen sorulara felsefi soru denir. Felsefi sorularda cevaplar görecelidir. Kesin yargılara varmak zordur Bazı felsefi sorular cevapsız da kalabilir. Felsefi sorular belirli bir konuya ait değildir.
İncelendiğinde öğretmenlerin felsefe dersinin öğrenciye; düşünme becerileri kazandırma, farklı bakış açısı kazandırma, farklılıkları kabullenme, kendini tanıma ve demokratik bilinç oluşturma konusunda katkı sağladığını ifade etmişlerdir.
Bu makalenin amacı, akıl, nefret ve aşk olarak bilinen üç temel dinamiğe dayalı felsefe yapmayı araştırmaktır. Aklın işlevselliğiyle başlayan, nefretin tutarsızlığıyla devam eden ve aşkın taşıdığı pratik önemle biten makalede, aşk, felsefe yapmada alternatif bir dinamik olarak önerilmektedir.
Bunlar; “Tanrı'nın varlığı ile ilgili görüşler nelerdir?”, “Evren sonlu mudur? Sonsuz mudur?” ve “Ölümden sonra yaşam var mıdır?” gibi problemlerdir.
Varlığın ilk nedenlerini, ilkelerini araştırır. Buradaki varlık, duyularla algılanan sınırlı ve göreli gerçeklik değil, genel varlıktır. Genel varlık içinde algılanan nesneler dünyası olduğu gibi, algılanmayan gerçeklikler de vardır. Felsefe genel olarak varlığın ne olduğunu sorar.
Aynı zamanda kurumlarda, kuruluşlarda halkla ilişkiler uzmanı, eğitim planlama, kültür tanıtım planlayıcısı, yazarlık, editörlük gibi birçok işi yapabilirler. Aynı zamanda bölüm mezunları, formasyon olarak okullarda tarih ve felsefe öğretmenliği yapabilirler.
Miletli Thales (Grekçe: Θαλῆς, Thalēs; y. MÖ 624/623 – MÖ 548/545), Milet, İyonya'dan bir Antik Yunan matematikçi, astronom ve Sokrat öncesi filozoftu. İlk filozoflardan olduğu için felsefenin ve bilimin öncüsü olarak adlandırılır.
Felsefe'nin İyonya'da ve varlıkla ilgili sorularla ortaya çıkmıştır. Felsefe'nin öncüsünün Thales olduğunu biliyoruz. Bu yüzden felsefenin en temel sorusu "Varlık var mıdır?" ve "Varlık nedir?" olarak kabul edebiliriz.
Antikçağ Yunan felsefesinin sorduğu ilk soru “evrenin ana maddesi nedir?” sorusu ya da daha bilinir biçimiyle arkhe problemidir. Yunan felsefesinin, neredeyse bir bütün olarak, doğaya yöneldiği dönemde filozoflar, doğaya ilişkin açıklamanın yine doğanın kendi içinde aranması gerektiğini düşünmüşlerdir.
Felsefî bilgi
Şüphe edilerek başlayan düşünme yolculuğundaki şüphe edilemeyen en son düşüncedir. Felsefi anlamda bilgi, Platon'un Theatetus diyalogundan beri gerekçelendirilmiş doğru inanç olarak tanımlanır.
Felsefe Öğretmeni, öğrencilere felsefe, mantık ve sosyoloji konuları ile ilgili bilgi ve beceri kazandırmaktan sorumludur. Bireylerin bağımsız ve eleştirel bir düşünce sistemi geliştirmelerini teşvik eder. Devlet okulları ile özel eğitim kurumlarının ortaöğretim birimlerinde görev alır.
Felsefe Dersi Öğretim Programı 10 ve 11. sınıflar düzeyinde verilecek olan felsefe dersini kapsamaktadır.
Felsefe bölümü, üniversitede sözel kısımdan tercih edebileceğiniz 4 yıllık bir lisans bölümüdür.
Düşünürler ve filozoflara göre, felsefenin esas amacı soruyu yöneltmek ve sorgulamaktır. Birçok filozof felsefenin gelişmesinde büyük adımlar atmıştır. Felsefe hayatın akışını ve günlük yaşantıda yaptığımız olaydır. Çevremizi olan biteni anlamamız bir felsefedir ve bu olan biteni sorgulamaktır.
Çevremizdeki dünyaya, topluma yardım edebilmek ve yardımlaşma bilincini geliştirmek için. Sosyal, çevresel ve ekolojik konularda duyarlılığı geliştirmek ve çözümler yaratmak için. Ayrımların karşısına bütünleşme fikrini koyarak hoşgörü, sevgi, anlayış, saygı gibi değerleri anlamak ve yaşamak için.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri