Arapçaya ise Eski Yunancadaki "bilgelik sevgisi" anlamına gelen philosophía (φίλος, phílos: "sevmek"; ve σοφία, sophía: "bilgelik") sözcüğünden geçmiştir. Bu sözcük ise Eski Yunanca "bilgeliği seven" anlamına gelen philósophos (φίλος, phílos: "sevmek"; ve σοφός, sophós: "bilge") sözcüğünden türemiştir.
Kelime Eski Yunanca'da bilgelik (sophia) ve sevgi (philo) sözcüklerinden türemiş olsa ve etimolojik açıklama, tanımlama için başlangıçta bir tutamak verse de kavramın anlamını bütünüyle açıklayamaz.
Arapça flsf kökünden gelen falsafa(t) فلسفة “Rumi bilgelik geleneği” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Eski Yunanca philosophía φιλοσοφία “«bilgelik-sevme», felsefe” sözcüğünün murabba (dörtlü) fiil kökü masdarıdır.
Felsefe Yunanca Philo ve Sophia kelimelerinin bir birleşimi olarak “Bilgelik Sevgisi” şeklinde tanımlanmaktadır.
Philosophia=bilgelik arayışı, bilgiyi sevmek, bilgi severlik, araştırmak ve peşinde koşmak anlamlarına gelmektedir. Filozof da bilgeliğe ulaşmaya çalışan kişidir.
İlgili 42 soru bulundu
Felsefe sözcüğü Türkçeye; Arapça "Rumi bilgelik geleneği" anlamına gelen falsafa (فلسفة) sözcüğünden geçmiştir. Arapçaya ise Eski Yunancadaki "bilgelik sevgisi" anlamına gelen philosophía (φίλος, phílos: "sevmek"; ve σοφία, sophía: "bilgelik") sözcüğünden geçmiştir.
Kelime anlamından başlayalım. Aslında “Filozof” kelimesinin kökeni, hikmeti seven anlamında Yunanca “Filasofos” kelimesine dayanıyor. Osmanlı Türkçesi kapsamında “Feylesof” olarak kullanıldığı ve Fransızca dilinde ise “Filozof” şeklinde telaffuz edildiği biliniyor.
Felsefe düşünce sanatı olarak da bilinir. Buna göre, felsefe Yunanlar için, "bilgelik sevgisi" ya da "hikmet arayışı" anlamına gelmiştir.
Philia (İngilizce telaffuz: [ˈfɪljə] veya İngilizce telaffuz: [ˈfɪliə]; Grekçe: φιλία), sıklıkla "kardeşçe sevgi" olarak çevrilen, dört antik Yunan sevgi sözlerinden (philia, storge, agape ve eros) biri. Aristoteles'in Nicomachean Ethicsinde, philia genellikle "arkadaşlık" veya sevgi olarak çevrilir.
Ve philosophia; bilgelik arayışı, bilgiyi sevmek, bilgi severlik, araştırmak ve peşinde koşmak anlamlarına karşılık gelmektedir. Yunanlılar için “Felsefe nedir?” sorusunun cevabı, bilgelik sevgisi ya da hikmet arayışı anlamlarında da kullanılmıştır.
Filozof (philosophos) kelimesi de Yunanca asıllı bir kelime olup, hikmeti seven yani felsefeci demektir.
Bilgelik sevgisi anlamındaki philosophia ve bilgeliği seven anlamındaki philosophos kelimeleri ise ilk defa Pythagoras (MÖ 570 – MÖ 495) tarafından kullanılmıştır.
Adı ve tarihi. Tatlının kökeni İran coğrafyasına dayanır. Görünüşü koyun yününe benzediği için yün gibi anlamına gelen peşmek (پشمک) kelimesinin zamanla Türkçede "pişmaniye" diye söylenmeye başlandığı muhtemeldir.
Felsefe yanı sıra "Philósophos" kelimesi Yunanca Philo ve Sophia Kelimelerinden türetilmiştir. Anlamı Bilgelik Sevgisi ,bilgeliği sevmek anlamına gelmektedir.
"Yunanca "philo" sevmek... Oğuz Atay şiirinde diyor ya; "Kelimenin anlamı: sevmek demek Yunanca. Filo.
Felsefe terimini ilk kullanan kişi M.Ö. 6. Yy.'da yaşamış, ünlü filozof ve matematikçi Pitogaras'dır.
Yine Felsefe; varlık, bilgi, gerçek, adâlet, güzellik, doğruluk, akıl ve dil gibi konularla ilgili genel ve temel sorunlarla ilgili yapılan çalışmalardır. Felsefe düşünce sanatı olarak da bilinir. Filozof sözcüğü philos (sevgi) ve sophia (bilgelik) sözcüklerinin birleşmesinden meydana gelmiştir.
Felsefe Yunanca Philo ve Sophia kelimelerinin bir birleşimi olarak “Bilgelik Sevgisi” şeklinde tanımlanmaktadır.
Kaynağı yunanca philosophia terimine dayanan felsefe sevgi (philia) ve bilgelik (sophia) sözcüklerinin birleşiminden oluşmuştur. Felsefe gerçeğin (realitenin) tümünü özdek madde ve yaşamla ilgili türlü belirtileri neden ilke ve erekler (hedefler ve amaçlar) bakımından inceleme amacı taşıyan düşünce etkinliğidir.
Epistemoloji (Antik Yunanca ἐπιστήμη, epistēmē 'bilgi', ve -loji) ya da bilgi felsefesi, bilgiyle ilgilenen bir felsefe dalıdır. Epistemologlar, bilginin doğası, kaynağı ve kapsamı, epistemolojik gerekçelendirme, inancın rasyonelliğini ve diğer çeşitli konuları incelemektedir.
Farklı medeniyetlerin felsefeye temel olabilecek bilim, inanç ve yaşam öğretileri birikimlerinin sistemleştirilmesi bu bölgede gerçekleştirildiği için felsefe, MÖ 6. yüzyılda Antik Yunan'da başlamış kabul edilir. Felsefenin Anadolu ve Akdeniz kıyılarında ortaya çık- masının belli başlı nedenleri aşağıda verilmiştir.
“Hikmet, bütün olup bitenlerin esasını bilmektir. Felsefe ise böyle bir iddiada değildir. O, hikmete ulaşmak anlamında değil, onu sevme, ona hasret duyma, yönelme anlamında bir bilgidir.” “Hikmet bir tümel bilgidir.
FELSEFE), fila ve sofos kelimelerinden oluşan filasofos ise “hikmeti seven, bilgelik dostu” anlamına gelmektedir. Bu kelime Arapça'ya feylesûf (çoğulu felâsife) olarak geçmiş, Osmanlı Türkçesi'nde ise feylesof şekliyle kullanılmıştır; bugünkü Türkçe'de ise Fransızca'daki filozof (philosophe) telaffuzu benimsenmiştir.
Ansiklopediye baktım, orada 'filozof' diye alınmış. Şimdi bu Yunanca sözcüğün kökenine bakalım: Philosophos, görüldüğü gibi, iki sözcükten yapılmadır ve 'bilgelik sever' anlamına gelir. Bunun gibi, felsefe de 'philosophia'dan çıkma, 'bilgelik sevgisi' anlamına.
Modern anlamda bir filozof, estetik, etik, epistemoloji, bilim felsefesi, mantık, metafizik, sosyal teori, din felsefesi ve siyaset felsefesi gibi bir veya daha fazla felsefe dalına katkıda bulunan bir entelektüeldir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri