Koşullu salıverilme oranı kural olarak 2/3'ten 1/2'ye indiriliyor. Mükerrirler ve örgütlü suçlar bakımından infaz oranı 3/4'ten 2/3'e indiriliyor.
Kural olarak koşullu salıverilme için geçirilecek süre cezanın 2/3'ünden ½'sine indirilmiştir. Mükerrer ve örgütlü suçlar için geçirilecek süre ¾'ten 2/3'e indirilmiştir.
Sanığa verilen bu cezadan şartlı tahliye yani koşullu salıverilme süresi çıkarıldığında yatarı 1 yıl 0 ay 0 gün hapis cezası olmaktadır.
[1] Yürürlükte olan 5275 sayılı Kanun hükümlerine göre; ikinci kez mükerrirler, 5275 sayılı Kanun m.108/3'de yer alan koşullu salıverilme yasağı nedeniyle açık kuruma ayrılma ve denetimli serbestlikten faydalanma imkanından yoksundur.
Tekerrür hükümlerinin uygulanması, belirli suç tiplerinde 3 ve 5 yıllık sürelere tabidir. Önceki suçtan beş yıldan fazla süreyle hapis cezasına mahkûmiyet halinde, bu cezanın infaz edildiği tarihten itibaren beş yıl içinde işlenen suçlar tekerrüre tabidir.
İlgili 15 soru bulundu
Seçimlik Cezalardan Hapis Cezasına Karar Verilir: Tekerrür halinde işlenen ikinci suçun (tekerrür hükümleri uygulanacak suç) cezası seçimlik olarak hapis cezası veya adli para cezası olarak öngörülmüşse, hapis cezasına hükmedilir. Hükmedilen hapis cezası adli para cezasına çevrilemez (TCK md. 58/3).
Özel affa uğrayan kişi tekrar aynı suçu işlerse hakkında tekerrür hükümleri uygulanabilir.
Ceza artırımı yerine güvenlik tedbirleri ve farklı bir infaz rejimi uygulanması yoluna gidilmesi mükerrirlere özgü bir infaz rejimi geliştirilmesi sonucunu doğurmuştur. Bu infaz rejimine ek olarak cezanın infazından sonra başlayacak olan bir denetimli serbestlik tedbiri uygulaması da öngörülmüştür6.
Suçta Tekerrür ve Önceki Mahkumiyetin Verildiği Eylemin Suç Olmaktan Çıkması Önceki mahkumiyetin verildiği eylemin suç olmaktan çıkarılması durumunda mahkûmiyet hükmü tüm sonuçlarıyla ortadan kalkar.
TCK. madde 58/6 gereğince mükerrir hakkında, aldığı ikinci cezanın infazından itibaren başlamak üzere denetimli serbestlik tedbiri uygulanır. Denetimli serbestlik tedbirinin süresi konusunda karar verecek merci, hükümlünün koşullu salıverilmesine karar verecek olan infaz hakimliğidir.
Mükerrirler İçin İnfaz Hesaplama
5275 sayılı CGTİHK 108/1 uyarınca 2/3 yatar. İkinci defa tekerrür halinde koşullu salıverilme yoktur.
1 Tekerrür, daha önceden işlemiş olduğu bir suçtan dolayı kesin bir hükümle mahkûm olmuş bir kimsenin, bu mahkûmiyetin kesinleş mesinden sonra kanunda öngörülen süre geçmeden yeni bir suçu işle mesi halidir.2 Burada ikinci suçu işleyen şahsa mükerrir denir. Müker ririn karşıtı, ilk suçlu terimidir.
İşlediği suç sebebiyle kesin bir hükümle mahkum edilen kişinin bir yeni suç işlemesi durumuna tekerrür denir. Söze konu kişi ise mükerrer olarak adlandırılır. Çift mükerrer ise bu durumu tekrar eden, yani mükerrer olduktan sonra bir kez daha mükerrer olan kişi için kullanılan ceza – infaz hukuku terimidir.
YTCK'nın 58. maddesi ile cezanın son hükümle birlikte arttırılması sistemi terkedilmiş, bunun yerine mükerrir hakkında şartla salıverme süreleri uzatılmıştır. Bu sebeple yeni bir infaz rejimi ortaya çıkmış, bu infaz rejimine mükerrirlere özgü infaz rejimi adı verilmiştir.
Mükerrirlere Özgü İnfaz Rejimi Nedir? Mükerrirlere özgü infaz rejimi, İnfaz Kanunu 108. maddede düzenlenmiştir. Mükerrirlere özgü infaz rejimi, tekerrür halinde uygulanacak olan infaz rejimidir. Bu durum, hükümlünün ceza evinde daha uzun süre kalmasını amaçlamaktadır.
11- Terör suçları, örgütlü suçlar, cinsel suçlar ile ikinci defa mükerrir olanlar hariç olmak üzere 3 yıl ve daha az hapis cezası bulunan hükümlüler doğrudan açık cezaevine alınacaktır. 12- Taksirli suçlardan dolayı 5 yıl ve daha az hapis cezası bulunan hükümlüler doğrudan açık cezaevine alınacaktır.
Tekerrür, önceden işlenen suçtan dolayı verilen hüküm kesinleştikten sonra yeni bir suçun işlenmesi halinde söz konusu olur. Bu durumda TCK m. 58[1] hükümleri uygulanır. Bunun için cezanın infaz edilmiş olması şartı aranmamaktadır (TCK m. 58/1).
Tekerrür Kaçta Kaç Yatar? Tekerrür durumunda 5 yıldan daha kısa süreli verilen cezalarda kişinin yatarı 3 yıldır. 5 yıldan fazla olanlarda ise bu süre 5 yıl ile sınırlandırılabilir.
Yeni 7242 sayılı infaz kanunu ile mükerrirlere özgü infaz rejimi uygulanırken geçerli olan (3/4) şartla tahliye oranı, 5275 sayılı CGTİHK 108/1-d maddesi ile (2/3)'e indirilmiştir.
Tekerrür ve Mükerrer Farkı
Suçta tekerrür sanığın ilk işlemiş olduğu suçtan sonra belirli süreler içerisinde tekrar suç işlemesidir. Mükerrer ise hakkında TCK 58 uyarınca tekerrür hükümleri uygulanan sanığın cezasının infazının ne şekilde yapılacağını ifade etmektedir.
Denetimli serbestlik uzatıldı
Yeni düzenleme, terör suçları hariç, kasten öldürme dahil tüm suçları kapsıyor. Bu da 30 Mart 2020 öncesinde işlenmiş ve mahkumiyet hükmü 6 yıldan az olan suçlarda failin cezaevine girmeyeceği anlamına geliyor.
Anayasa kapsamına göre genel aftan yararlanamayacak olan tek suç orman suçlarıdır. Ormanlara karşı işlenen suçlar için af çıkarılamamaktadır. (Anayasa Madde 169: Ormanlara zarar verebilecek hiçbir faaliyet ve eyleme müsaade edilemez.
Bu düzenleme kapsamında gelen temel değişiklikler şu şekildedir: Artık denetimli serbestlik süresi 3 yıl olarak (Öncesinde 1 yıl idi) Bazı süreli hapis cezalarından ötürü koşullu salıverme imkanından yararlanabilmek için cezaevinde kalınması gereken süre cezanın 1/2'si olacaktır.
Meclisin yeni yasama döneminde yapacağı ilk iş, 29 Ekim 2023 cumhuriyetin 100'üncü yılını bir siyasi genel afla taçlandırmak olmalı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri