Thomas Samuel Kuhn (18 Temmuz 1922 - 17 Haziran 1996), Amerikalı, fizikçi, tarihçi ve bilim felsefecisi. Kuhn'un en önemli yapıtı 1962 yılında yayımlanan
Kuhn bilimsel bilginin araştırma sonuçları ve olguların basitçe birikmesinden değil, farklı düşünsel ortamlar ve olasılıklardan çıktığını iddia eder. Kuhn'un ifadesiyle; bilimsel devrimler eski bir bilim yapma geleneğinin yenisiyle değiştirilmesidir.
Kuhn'a göre ise insan duyuları ve gözlemleri ancak kavramsal bir sistem benimsendikten sonra mümkün hale gelir. Kuramdan bağımsız nesnel bir gözlemin dili olamaz. Yani aslında başka bir bilim geleneğinin kuramlarını anlamaya çalışan bilim adamı, başka bir kültürü incelemeye çalışan bir antropoloğa benzetilebilir.
Kuhn, bilim adamları tarafından kabul görmüş olan inançlar bütününe veya problemlerin nasıl anlaşılması gerektiği konusunda üzerinde hemfikir olunan geleneklere paradigma adını vermiştir.
Ana anlamı, bir bilim çevresine belli bir süre için, bir model sağlayan evrensel olarak kabul edilen bilimsel başarılar, olarak tanımlanır. Thomas Samuel Kuhn bilimsel anlamında paradigmayı şöyle formüle etmektedir: - İzlenen ve kontrol edilen olandır.
İlgili 29 soru bulundu
Pozitivist düşünceye muhalifliğiyle bilinir.
Paradigma, doğruluk ve gerçekliğin doğasına ilişkin varsayımları araştırılabilecek nitelikteki soruları ortaya koyan ve bunların nasıl yapılacağına ilişkin bir felsefi ya da çerçevesidir.
Thomas Kuhn'un bilim felsefesinin bilimin ilerleyişine dair önermelerine getirdiği temel eleştiri noktası, Rönesans sonrası bilimin yekpare bir bütün olarak algılanıp “ilerleyişi”nin düz bir çizgi üzerine yerleştirilmesinin tamamen yanlış olduğudur.
Kuhn ise bilimsellik ölçütünü mevcut paradigmaya bağlı olarak ortaya çıkan problemlerin çözümlenmesi, diğer bir deyişle “bulmaca çözme etkinliği” olarak kabul etmekte ve bilimselliği nihai olarak sosyolojik unsurlarla ilişkilendirerek ele almaktadır.
Paradigma, algı düzeneği demektir. Herkesin paradigması farklıdır. Örneğin; trende giderken, bir baba, 3 evladıyla oturup, sürekli ağlayan çocuklarına hiç, susun, demeden yolculuğa devam ettiğinde; siz ona ne gamsız adam, diyebilirsiniz.
Kuhn'a göre bilimsel gelişmeyi üç aşamalı bir süreçten meydana gelmektedir. Bunlar olağan bilim öncesi dönem, olağan bilim dönemi ve bilimsel devrimdir. Olağan bilim öncesi dönem doğa üzerine birbirinden farklı birçok görüşün sürekli olarak yarıştıkları dönemdir.
Kuhn, bilimsel değişimin devrimsel oluşunun temelinde, bilim adamları topluluğunun bilimsel araştırmalarını farklı inanç, teknik ve 'olgular' içeren bir 'paradigma' içerisinde yapmaları olduğunu iddia eder. Bu ise bilimsel kuramlar arasında varolduğu düşünülen devamlılığın olmadığı anlamına gelir.
Paradigma, olaylara ilişkin geliştirdiğimiz bakış açısı sonucunda üretilen düşünce, inanç ve tekniklerin bütünüdür. Paradigma, daha çok bilim ve felsefe alanında yeni fikirler ve bulgular ortaya koymak için kullanılır ancak günlük yaşamda olaylara karşı duruşumuzu belirlemede de paradigmadan yararlanılır.
Pozitivist paradigma, eleştirel paradigma, yorumlayıcı ve postmodern paradigma bilimsel araştırma da için kullanılan yaklaşımlardır.
Paradigma, belli bir zaman dilimi içinde bir grubun ya da topluluğun düşünme biçimi ve davranışlarını belirleyen bir dünya görüşü, bilgi dayanağı, bir izlenceler bütünü, bir perspektif, bir model olarak tanımlanabilir.
Bir filozof ve felsefe tarihçisi olarak Thomas Kuhn, 20. Yüzyılın ikinci yarısında bi- lim ve felsefe tarihinin akışını değiştirebilecek devrimsel bir bakış açısı sunmuştur. Ken- disinden önceki filozof ve felsefe tarihçileriyle kıyaslandığında, kullandığı kavramlar ve terimler oldukça yenidir.
Kuhn'a göre bütün bilimsel topluluklarda çoğunluğa aykırı düşen, kriz durumlarında yeni paradigmalar geliştiren az sayıda cüretkar birey de vardır. Bu bilim insanları Kuhn'un devrimci bilim dediği işe girişirler ve böylece bilim üçüncü evreye geçer.
Popper, doğrulanabilirlik ilkesine karşı yanlışlanabilirlik ilkesini savunarak bilim felsefesinde eleştirel tartışmanın ne denli önemli ol- duğunu açığa çıkarmıştır.
Bu türden özellikleri paylaşan “başarı”ları Kuhn “paradigma” terimini kullanarak kavramsallaştırır ve bu terimin olağan bilim deyimiyle yakın bir ilişkisi olduğunu belirtir: “Yaptıkları araştırma ortak bir paradigma üzerine kurulu olan insanlar bilimsel uygulamada aynı kurallara ve ölçütlere bağlıdırlar.
"Doğrulanabilir" bu bağlamda herhangi bir okuyucunun Vikipedi'ye eklenen maddenin güvenilir bir kaynak tarafından yayımlandığını kontrol edebilmesi anlamına gelir. Yazarlar itiraz edilmiş ya da edilebilecek materyalleri güvenilir bir kaynak ile desteklemelidirler, yoksa madde silinebilir.
Paradigma, bilim insanlarının dünyaya bakış açısını şekillendirmek amacıyla kullanılmakta olan görüş demektir. Çok yönlü bir nitelik barındıran paradigma, yaklaşım ve modelleri çevreleyen ve araştırmacı bireyin olay ve olgularla alakalı durumdaki bakış açısını yahut dünya görüşünü ifade etmesine paradigma denmektedir.
Bu dönemin son büyük atılımı Thomas Kuhn'un paradigma kavramı aracılığıyla gerçekleşir. Kuhn, bilimin tarih içerisinde var olan yapısı üzerinden, bilimin devrimler vasıtasıyla ilerleyip genişlediğini çıkarsar.
Kuantum paradigması; fizikte atom altı parçaların etkileşim ilişkisini, sistem ve süreç mantığı içinde çoklu, belirsiz ve kesin olmayan etkileşim ağları içinde sunmuştur. Canlı organizmalara ilişkin açıklama şeması da sinir ağlarının etkileşi- minde ortaya çıkan sistem ve süreçler olarak yapılanmıştır.
Sir Karl Raimund Popper CH FBA FRS (28 Temmuz 1902 – 17 Eylül 1994), Yahudi kökenli Avusturyalı-İngiliz filozof, akademik ve sosyal yorumcu. 20. yüzyılın en etkili bilim filozoflarından biri olan Popper, deneysel yanlışlama lehine bilimsel yöntemle ilgili klasik tümevarım görüşlerini reddetmesi ile bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri