Wide Area Network kavramının kısaltımı olan ve Türkçeye geniş alan ağı olarak çevrilen WAN; geniş bir alanda sayıca birden fazla cihazın iletişimi maksadıyla kurulan bir ağdır. WAN'lar, farklı noktalardaki yerel ağların birbirlerine bağlanmasıyla oluşturulmuş geniş ve büyük ağlardır.
WAN nedir ne işe yarar? Geniş alan ağı (WAN), bilgisayar gruplarını büyük mesafelerde birbirine bağlayan büyük bir bilgisayar ağıdır. WAN, tümü birbirine bağlı olan ancak tümü İnternet'e bağlı olmayan bilgisayarlardan oluşan bir ağdır. Modem kullanarak internete bağlanabilirler.
LAN, yerel alan ağı anlamına gelir. WAN, geniş alan ağı anlamına gelir. LAN'ler, coğrafi olarak yakın (aynı binada bulunan) kullanıcı ve uygulamaları birbirine bağlar. WAN'ler, coğrafi olarak dağınık konumlardaki (dünya genelinde) kullanıcı ve uygulamaları birbirine bağlar.
En meşhur geniş olan alan ağı İnternettir. WAN'lar, bir mekanda bulunan kullanıcı ve bilgisayarların başka bir mekanda bulunan kullanıcı ve bilgisayarlarla iletişim kurabilmesi için LAN'ları ve başka tip ağları birbirine bağlamakta kullanılır. Birçok WAN tek bir organizasyon için kurulmuştur ve özeldir.
Modeminizin arka tarafında yer alan mavi renkli (WAN) portu internet hattı girişidir.
İlgili 39 soru bulundu
Kurulması gereken bu ağ bağlantısına genel olarak LAN denir. Mekanda bulunan bilgisayarların biri üzerinden internet bağlantısını sağlayan ağ da WAN'dır. Kısaca LAN, mekanın kendi içerisindeki iletişimin kurulmasını sağlarken WAN, internet ortamına bağlı tüm dünyayla bağlantı kurulmasını sağlar.
LAN bağlantısında kullanılan iki temel teknoloji var. Bunlar wifi ve Ethernet kablolarıdır.
Wide Area Network yani WAN, geniş alan ağlarını ifade eder. LAN'lara göre daha geniş kapsama alanına sahip olan WAN'lar, yerel ağların birbirine bağlanması ile meydana gelir. WAN'ın ifade ettiği geniş alan ağlarını, şehir hatta ülke ağları oluşturur.
WAN için en çok kullanılan bağlantı çeşitlerinden biri noktadan noktaya bağlantıdır. Noktadan noktaya bağlantı LAN'ları İnternet servis sağlayıcısı yoluyla WAN'a bağlamak için kullanılır. Bunun için kullandığımız protokol PPP'dür.
LAN'lar ev, iş, okul vb. yerlerde daha küçük, daha yerel ağ iletişimi için kullanılır. WAN'lar ise şehirler gibi daha geniş alanları kapsar ve hatta farklı ülkelerdeki bilgisayarların bağlanmasına izin verir. LAN'lar genellikle WAN'lardan daha hızlı ve daha güvenlidir, ancak WAN'lar daha yaygın bağlantı sağlar.
Internet (İnternet) menüsüne gidin ve WAN Setup'ı (WAN Ayarları) seçin. Yeni bir PVC oluşturmak için Add (Ekle) veya mevcut PVC'yi değiştirmek için Edit (Düzenle) seçeneklerini tıklatın. Uygun VPI, VCI değerlerini girin ve uygun Servis kategorisi ni seçin. Geçerli VPI aralığı 0 - 255 arasındadır.
Wan portu, cihazınızın kablonet modemi gibi internet ağ geçidi cihazlarına bağlanmasını ve interneti bağlandığı cihaz üzerinden birden fazla bilgisayara dağıtılmasını sağlar. Modeminizin üzerinde bulunan Ethernet portlarından 4. Ethernet portunun aynı zamanda Wan portu olarak kullanabilirsiniz.
Geniş alan ağı (Wide Area Network, WAN), birden fazla cihazın birbiri ile iletişim kurmasını sağlayan fiziksel veya mantıksal büyük ağdır. En tanınmış geniş alan ağı İnternettir.
WAN portu üzerinden ise internet bağlantısı ya da varsa diğer geniş alan ağına bağlantı sağlanır. USB girişi ise pek çok farklı amaçla kullanılabilir. Artsa ya da azalsa bile genel olarak pek çok modemin arkasında 1 WAN, 4 LAN bağlantı noktası bulunur.
WAN Ayarları
Herhangi bir firmadan internet hizmeti satın almış olsanız dahi bu firma, sizin veri trafiğinizi kontrol altında tutabilmek için, adınıza bir hesap oluşturur ve bağlantınızı hesabınızla doğrulamanızı ister. Bu bilgilerin girildiği ayarlar bölümüne de WAN ayarları adı verilir.
WAN IP'niz, yönlendiriciniz tarafından servis sağlayıcınızdan alınır ve sizi internet dünyasında tanımlar. LAN IP'niz ise, yönlendiriciniz ile bilgisayarınız arasındaki veri alışverişinde kullanılır.
İngilizce açılımı Wide Area Network olan WAN, geniş alan ağı anlamına gelir. LAN kısaltmasıyla bilinen yerel alan ağlarının birleşiminden oluşan WAN, yerelde bulunan ağ cihazlarının dış dünyaya açılmasını sağlar. İnternet ağı ise çok sayıda WAN'ın birleşimidir.
LAN1, LAN2, LAN3, LAN4: Modem üzerinde birden fazla LAN ışığı bulunmaktadır. Bu ışık modem ile bir cihaz arasında Ethernet bağlantısının olduğunu gösterir. Eğer bu ışık yanıp sönüyor ise Ethernet ile cihaz arasında bir bağlantının kurulduğunu gösterir.
PPPOE ana olarak kablosuz modem ile dsl modem aracılığı ile kullanıcıların bağımsız olarak ağa bağlanmasını sağlamaktadır. PPPOE direkt olarak bilgisayardaki çevirmeli ağların modele güvenli bağlantı kurmasını sağlamaktadır. İp ve Mac adresi gibi sunucu çakışmalarının önüne geçmektedir.
Genel olarak, LAN (Yerel Alan Ağı) iletişim için kablosuz WiFi veya 100 / 1000Mbps ağ kablosu kullanır; MAN, 100Mbps optik kablo veya modem kullanır; ve WAN, kullanıcılar arasındaki iletişimden farklıdır, genellikle telefon hatları, yüksek hızlı veri hatları, uydular ve mikrodalgalar kullanır.
VDSL (Very High Speed Digital Subscriber Line) internet hizmeti ise çok yüksek hızlı dijital abone hattı anlamına gelmektedir. VDSL internet, bakır kablo altyapısını kullanır. Yönlendirici, omurga, Switch gibi ağ cihazları üzerinden evlerimize kadar gelen VDSL, veri ve ses aktarımı yapar.
MAN (Metropolian Area Network - Yerleşke Ağ Bağlantısı)
Bünyesinde birden çok LAN sistemi barındıran, coğrafi ölçekte LAN ve WAN arasında büyüklüğe sahip bir ağ sistemidir.
Ethernet, en yaygın LAN teknolojisi türüdür ve birçok ev ve işyerinde kullanılır. Ethernet, yerel alan ağındaki (LAN), metropol alan ağındaki (MAN) veya geniş alan ağındaki (WAN) cihazları birbirine bağlayan bir tür bilgisayar ağıdır. Veri iletmek ve almak için kablolar kullanır ve en yaygın LAN teknolojisi türüdür.
Genel olarak, Cat6 kablolar daha yüksek performans ve daha fazla esneklik sunar, ancak daha pahalıdır. Eğer veri ağınız için daha yüksek hızlı ve güvenli veri iletimi gerektiriyorsa, Cat6 kablo kullanmanız önerilir. Ancak, eğer sadece düzenli veri iletimi gerektiriyorsanız, Cat5 kablo yeterli olabilir.
Modemi router olarak kullanmak için modeminizin yönetim arayüzüne erişerek gerekli ayarları yapmanız gerekecektir. Bu sayede modeminiz, internet servis sağlayıcınızdan gelen bağlantıyı alıp ev veya iş yerinizdeki cihazlara dağıtmanın ötesinde ağ yönetimini sağlayacak bir router gibi çalışacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri