1- Felsefe insanın hakikati anlama, bilme ihtiyacını karşılar. 2- Felsefe eleştirel bakış açısı kazandırır. 3- Felsefe, insanı insan olma bilincine ulaştırır. 4- Sistemli, doğru, önyargısız ve saygı duyarak düşünmeyi öğretir.
Eğitim formasyonu alarak da liselerde felsefe grubu öğretmenliği yapabilirler. Eğitim kurumlarında rehber öğretmenlik ve eğitim danışmanlığı, çeşitli şirketlerde felsefi danışmanlık, basın yayın organlarında ve yayınevlerinde editörlük, yazarlık, eleştirmenlik, reklamcılık yapabilirler.
Felsefe, soruların önemini anlamayı öğretir; bireyi kendi için düşünmeye sevk eder; problemleri farklı perspektiflerde ve çok çeşitli seviyelerde değerlendirmeye teşvik eder. Bu yaklaşım, felsefe çalışırken kazanılan yeteneklerin kıymetli ve aktarılabilir olduğunu iddia eder.
- Özgür düşünce yapısı ile sorgulamayı güçlendirir. - Önsezi yeteneğini geliştirir. - İnsanın başına gelebilecek birçok beladan kurtulma imkanı verir. - Devamlı olarak irdeleyen ve soruşturan bireyler yaratma imkanı sağlar.
İlgili 21 soru bulundu
İnançlarımızda, düşüncelerimizde, davranışlarımızda tutarlı olmak, kirlenen fikirlerimizi değiştirebilmek, yeni şeyleri öğrenebilmek ve keşfedebilmek için felsefeye ihtiyacımız vardır. Özgür olmanın ve kalmanın yolunu bulabilmek, hakikati söyleyebilmek ve temsil edebilmek için felsefeye ihtiyacımız vardır.
Felsefe için kesin doğru yoktur, önemli olan tutarlılıktır.
Özellikle varlık, bilgi, gerçek, adalet, güzellik, doğruluk, akıl ve dil gibi konularla ilgili çalışmaları içinde barındıran disiplindir. Felsefe; var olanların varlığı, kaynağı, anlamı ve nedeni üzerine düşünme eylemlerine dayanır.
Herkes felsefe yapabilir çünkü felsefe bir o kadar da hayatın içindedir, aldığımız nefes kadar yakındır bize aslında. Her konunun felsefesi olabilir, her konuda düşünüp fikirler üretebilir insan. Bu sebeple sakın felsefeyi okumaktan ve felsefe yapmaktan korkmayın.
Mensiyus'un öğretisinin temeli, insan yapısının doğuştan iyiliğidir.
Felsefe, insanı ve toplumu sabit fikirlerden koruyan eleştirel bir söylem biçimidir. Bu söylem biçimi bireyin özgün bir düşünceye ulaşmasını sağlar. Bireye kendi farkındalığını sağlayan felsefe, insanı ezberlerden ve belirlenmiş sınırlardan korur.
Felsefe Bölümü mezununa 'felsefeci' denir. Felsefeci, düşünce ve bilgi sistemlerini inceleyen, fikir dünyasını ve insanlık tarihini analiz eden bir uzmandır.
KARİYER OLANAKLARI
Uzman, Akademisyen olarak istihdam edilebilmektedirler. Pedagojik formasyon alarak, kamu kurum ve kuruluşlarında veya özel öğretim kurumlarında öğretmenlik yapabilirler.
Paylaşılan en düşük Felsefe Öğretmeni maaşı 17.700 TL iken, en yüksek ise 42.500 TL'dir.
ODTÜ Felsefe Bölümü üyeleri ülke çapında tanınan ve uluslararası endekslerde anılan Bilim ve Teknik Dergisi, Felsefe Dünyası, Felsefe Tartışmaları gibi dergilerde yayın kurulu üyeliği, hakemlik, editörlük gibi çeşitli görevler almışlar ve halen benzeri görevleri yürütmektedirler.
Staj yoktur. Bu programa yerleşen adaylardan ilgili Yükseköğretim Kurumu tarafından aranan şartları sağlayanlara, Yükseköğretim Kurumunun vakfı/anlaşmalı olduğu kurum tarafından burs, yurt, ücretsiz yemek, kısmi zamanlı çalışma vb. imkânlar sağlamaktadır.
Karl Marx'a göre iyi, hem çok sade hem de açıktır: İnsanlar sağlıklı beslenmeli, temiz suya ulaşmalı, şairane konaklamalı, tiyatroya gitmeli, kitap okumalı, seyahat etmeli, aşık olmalı, sevmeli, çitleri, duvarları ve sınırları yıkmalı, dayanışmalı, yeni olana doğru açılmalı ve kendini gerçekleştirmelidir.
Felsefe bilimi göre insan, düşünen bir varlık olarak görülmektedir. İnsan her şeyden önce bir canlı organizmasıdır. Bir insanı, diğer canlılardan ayıran şey insanın evrim süresi boyunca dilini değiştirmesi, konuşmaya başlaması, dünyayı kavrayabilmesi ve bu nedenle kavramsal düşünmesi ayırmaktadır.
SOKRATES: İnsan, sorgulayan hayvandır. PLATON: İnsan, toplumsal hayvandır. ARİSTO: İnsan, düşünen hayvandır. SEPTİKLER: İnsan, şüpheci hayvandır.
Felsefe bir yaşam tarzı olmuştur eski Yunan topluluğunda. Felsefe bilgelik arayışıdır veya düşünme sanatı olmaktadır. Eski çağlarda filozof diyerek adlandırdığımız insanlar birtakım konular hakkında düşünceler türetirler. Farklı çağlar ve aynı dönemler içinde bir konu için birden fazla düşünce ortaya çıkabilir.
Felsefe, insana her şeyden önce disiplinli düşünmeyi öğretir. Çevresinde olan bitenlere eleştirel gözle bakabilmeyi öğretir. Bunun yanında, neyin, nasıl, niçin değerlendirilebileceği konusunda sistemli çalışma ve araştırma yapma yollarını da gösterebilir. Felsefe insana düşünmeyi öğreten bir sanattır.
Çevremizdeki dünyaya, topluma yardım edebilmek ve yardımlaşma bilincini geliştirmek için. Sosyal, çevresel ve ekolojik konularda duyarlılığı geliştirmek ve çözümler yaratmak için. Ayrımların karşısına bütünleşme fikrini koyarak hoşgörü, sevgi, anlayış, saygı gibi değerleri anlamak ve yaşamak için.
Bir süreç olarak ele alındığında “felsefe nedir?” sorusu; toplumun bilgelik talebine yanıt veren, değer verilen şeyi elde etmek için bilinen her bilgiyi bir araya getiren etkinlik olarak cevaplanabilir. İnsan gelişiminin bir parçası olan felsefe dolayısıyla eğitim sürecinin de olmazsa olmazıdır.
Felsefe düşüncenin merak, sorgulama, şüphe etme, eleştirel, tutarlı, sistemli, evrensel, rasyonel, birikimli ve refleksif olma gibi temel nitelikleri vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri