Felsefede Gerçeklik Tanımı ve Örnekleri Bu doğrultuda gerçeklik tanımı felsefi yönden belli bir yapı eşliğinde ele alınmaktadır. Kelime bazında bilinçten bağımsız olarak fiziksel ve nesnel var olmak anlamı öne çıkar. Örneğin koltuk ya da bilgisayar bir gerçeklik olarak ifade edilmektedir.
Gerçeklik hakikatin kendisidir, var olan şeydir. Örneğin Evrim gerçekliktir. Doğruluk ise bilginin nesnesine uygunluğudur. Yani bir görüş belirtilir (bir önerme sunulur) ve belirtilen görüş ya yanlış ya da doğrudur.
Gerçeklik veya hakikat, günlük kullanımdaki anlamıyla, "var olan her şey" demektir. Bilimde, dinde ve felsefede farklı anlamları vardır. Düşünceden bağımsız olarak zamanda ve mekanda yer kaplayan her şey gerçektir. Herhangi bir şeyin gerçekliği insan zihnine bağlı olmaksızın var olmasıdır.
Gerçek kavramının felsefe tarihçileri tarafından “en genel anlamıyla, dış dünyada nesnel bir var oluşa sahip olan varlık, var olanların tümü, var olan şeylerin bütünü; bilen insan zihninden bağımsız gerçekliğe sahip var olan her şey” olarak tanımlandığı görülmektedir.
Tanımlar: Soyut: Varlığı duyularla algılanamayan. Madde halinde olan bir varlığı değil de, sırf fikir niteliğinde olan bir kavramı anlatan. İlişik olduğu nesne ve özelliklerden ayrılarak düşünülen herhangi bir şeyin niteliği ya da bu nitelikleri anlatan kavramlar.
İlgili 35 soru bulundu
Soyut ve somut zıt anlamlı kelimelerdir. Beş duyu ile algılayabildiğimiz varlıklar somut varlıklardır. Gözle görülen, dokunulan, tadılan, madde haline sahip olan varlıkların somut olduğunu düşünebiliriz. Beş duyu ile hissedilemeyen kavramlar ise soyuttur.
Soyut isim, soyut ad veya mana ismi; varlığı düşünce yoluyla kabul edilen, söylendiğinde zihinde belli bir görüntü veya tasavvur uyandırmayan bir kavramın adı: soy, ün, korku, söz, bilgi, gönül, kötülük, güzellik, doğruluk vb. Soyut olmayan, yani fiziksel varlıklara verilen isimlere ise "somut isim" denir.
Kelime bazında bilinçten bağımsız olarak fiziksel ve nesnel var olmak anlamı öne çıkar. Örneğin koltuk ya da bilgisayar bir gerçeklik olarak ifade edilmektedir.
Platon'a göre gerçek varlık idea, "düşünce varlığı"dır.
Gerçek veya hakikat, felsefi bir kavram olarak, genel anlamda, düşüncede var olan şeylere karşıt anlamda var olan, düşünülmüşün dışında olan anlamındadır.
“Gerçek” sözcüğü tanım olarak, sıfat görevinde 1. Bir durum, bir nesne veya bir nitelik olarak var olan, varlığı inkar edilmeyen, olgu durumunda olan, hakiki. 2. Yalan olmayan, doğru olan şey, hakikat.
1- Felsefe insanın hakikati anlama, bilme ihtiyacını karşılar. 2- Felsefe eleştirel bakış açısı kazandırır. 3- Felsefe, insanı insan olma bilincine ulaştırır. 4- Sistemli, doğru, önyargısız ve saygı duyarak düşünmeyi öğretir.
Görünüş-Gerçeklik ayrımı, şeylerin kendinde-varlık (özneden / insandan tamamen bağımsız) olarak sergiledikleri varlık tarzı ile özneye / insana göründükleri durum arasındaki ayrımdır. temelidir. Bu şey “kendi”nin dışındadır ve duyu verilerinin oluşmasını sağlayan etkidir.
Buna göre, genel olarak varlığın ve özel olarak varolanların akla dayalı (rasyonel) biçimde yani felsefi olarak araştırılması, tartışılması, kanıtlanması, tanımlanması, kategorize edilmesi, bunlar arasındaki ilişki ve ilintilerin açığa çıkarılmasına ve bir bütün içinde açıklanmasına ontoloji denir.
Gerçek kendilik kişinin arzularını, duygularını, özgün özelliklerini kapsayan; kişinin tüm bunların farkında olduğu ve hepsini bir bütün olarak kabul ederek yaşantının değişen durumlarına karşın işlevsel bir şekilde uyum sağlayabilmesine alan açan bir yapıdır.
İnsan düşüncesinden bağımsız olarak var olan her şey doğal gerçekliktir. Fizik başta olmak üzere, maddeyi inceleyen kimya, canlıyı inceleyen biyoloji, gök cisimlerini inceleyen gökbilim ve Yerküre'yi inceleyen yerbilim, doğa bilimlerinin temel alanlarıdır.
a-Gerçek Varlık:
Günlük yaşamda algılarımızla kavradığımız nesnelerin var olduğu kabul edilir. Örneğin; şu ağaç vardır, şu masa vardır, şu araba vardır gibi. Dışımızdaki bu tek tek nesneler birbirinden ayrı ve bilincimizden bağımsız olarak vardır.
Bütün olanların genel kavramı. Gerçek varlık ve düşünsel varlık olarak iki ayrı şekilde belirtilir. Gerçek varlık varoluş olarak belirtilirken, düşünsel varlık öz olarak belirtilmektedir.
İkinci olarak, Aristoteles, asıl anlamda var olanı duyusal ve düşünsel olarak iki türe ayırırken, aslında “asıl anlamda varlık” ifadesini de iki ayrı anlamda kullanır. Asıl var olan: a) var olmak için başka bir şeye gereksinim duymayan tek tek var olanlardır; b) asıl var olan: bir şeyin özü veya neliğidir; onu o şey ...
Artırılmış gerçeklik, bilgisayar tarafında üretilen ses, görüntü, animasyon, ho- logram gibi dijital elemanları akıllı telefon, tablet ve sanal gerçeklik gözlükleri sayesinde bulunduğumuz ortamın üzerine gerçek zamanlı olarak yerleştire- rek yeni bir algı ortamı oluşturur.
Bu iki kavram arasındaki anlam farklılığını vurgulayan ve titizlikle ayrılmasını öneren isim İsi'ye göre Orhan Hançerlioğlu'dur. Felsefe Sözlüğü eserinde “gerçek” kavramını bilinçten bağımsız, somut ve nesnel olarak var olan şeklinde açıklarken “hakikat” kavramını ise gerçeğin bilinçteki yansısı şeklinde tanımlar.
Öznel, bir yargının kişiye bağlı olarak değer biçilmesi (kazanılması) için söylenmektedir. Biçilen (atanan) değer açısından bakıldığında kişiden kişiye göre değişen, herkes için farklı olan değer. Pozitif bilimler kişiden kişiye değişmeyen değerlerin varlığını savunmaktadır.
Soyut düşünme, simgesel ve kavramsal düşünebilme yeterliği olarak tanımlanır. Soyut düşünme, görüşler, simgeler ve elle tutulamaz, gözle görülemez öğelerle ilintili iken; somut düşünme, beş duyumuzla algılanabilen nesnelerle ilintilidir.
Somut isim, duyu organları ile tespit edilebilecek varlıklara verilen isim. Taş, su, kalem, köpek gibi kelimeler, somut isimlere örnektir.
Bir ilgi veya benzetme sonucu sözcüğün gerçek anlamından tamamen uzaklaşarak kazandığı yeni anlamlara mecaz anlam denir. Mecaz anlamda kullanılan sözcükler genellikle soyut anlam kazanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri