Carl Rogers tarafından ortaya atılan bu benlik algısı kuramı, yani fenomenolojik benlik kuramı, herkesin kendine özgü gerçekleri olduğu ve herkesin kendisinin merkez olduğu bir evrende yaşadığını savunur. Kişinin gerçek çevresi algıladığı çevredir, yani gerçeği algılar oluşturur.
Fenomenoloji kuramı, özne ve nesne arasındaki iliş- kileri yeniden gözlemlemek ve yorumlamak amacıyla, olguların nasıl ortaya çıktığını köktenci bir yönelimle sor- gulayan felsefe yaklaşımıdır.
Örnekler vermek gerekirse; fenomenolojiye göre vida, jant ya da anahtar gibi şeyler aslında mevcut değildir. Bunların hepsi farklı şekiller verilen ve farklı işlevlere haiz olan metallerdir. Afrika'da bir kabilede yaşayan bir insan ile şehirde yaşayan bir insan için anahtar aynı anlam ve değere sahip olamaz.
Fenomenoloji, görüngü bilim ya da Osmanlıca zahiriye, kurucusu Edmund Husserl olan bir felsefe akımı.
Şeyleri ve nesneleri betimleme hedefi olan bir felsefi anlayış olarak tanımlanmakta olan fenomenoloji, bir fenomenin bireylerin veya belli bir grubun deneyimleri açısından tanımlanmasıdır.
İlgili 32 soru bulundu
Fenomenolojik bir çalışma, bir kavram veya fenomenle ilgili yaşanılan deneyimlerin bireyler için anlamını ortaya çıkarmaktadır. Araştırmacılar, bir fenomeni ortaya koyarken aslında tüm katılımcıların ortak yönlerini açıklamaya odaklanmaktadırlar (örneğin yas evrensel olarak deneyimlenmektedir).
Fenomenolojik Yaklaşım - Cafer ÇAY. Fenomen kendini ve dış dünyayı kendine özgü bir biçimde algılayan kişinin öznel yaşantısına verilen isimdir. Fenomenolojik yaklaşım, bireyin davranışlarını anlayabilmek için onun kendine özgü algılayışını ve yaşantısını bilmemiz gerektiğini savunur (Cüceloğlu, 1993,32).
Fenome- noloji, ilk kez Alfred Schutz tarafından sosyolojik bir yaklaşım haline getirilmiştir (Rasid vd. 2021). Fenomenolojik sosyoloji, bireylerin öznel dünya- larını tamamen anlamlandırmaya çalışan feno- menoloji yaklaşımını, sosyolojik olarak yorum- layarak, derinlemesine anlamlandırmaya çalışan bir yaklaşımdır.
Fenomenoloji deseni bir başka tanımlamaya göre; birkaç kişinin bir fenomen veya belli bir kavramla ilgili yaşanmış deneyimlerinin ortak anlamını ortaya çıkaran bir desendir. Bu desende amaç, belli bir olguyu (fenomeni) derinlemesine yaşayan kişilerin deneyimlerinin özünü anlamaktır (Creswell, 2018, s. 77).
Fenomenoloji fiziksel dünyanın mutlak ve değişmez bir gerçeklikle tanımlanamayacağını savunur. Fenomenoloji "öz"e odaklanır. Dış dünyanın ve olguların özünü görebilmek için Fenomenolojik yöntem bize yardım eder. Fenomenolojiye göre bilincimizi ve deneyimlerimizi askıya alırsak bilincin özünü ve gerçekliği görebiliriz.
Fenomenoloji, Yunaca görünümler anlamına gelen fenomen kelimesinde türemiş olan fenomenoloji, kendi deneyimlerimizi, nesnelerin ve olayların bize nasıl göründüklerinin incelenmesidir. Bilgi, güzellik, doğru ve yanlış, tinsel ve maddi olan her şey deneyimsel olarak anlaşılır.
Fenomenoloji çalışmaları yorumlayıcı (hermenötik) ve tanımlayıcı (ampirik) olmak üzere iki türdür.
Fenomenoloji, bedenin "dünya içindeki varlık" olduğu tespitiyle, klasik zihin-beden düalizmi karşısında eleştirel bir tavır alır. Kartezyen geleneğin bedene nesne olarak yaklaşımının aksine fenomenoloji, bedeni birinci şahıs açısından ele alarak, bedenin öznelliğini vurgular.
Benlik kavramı C. Rogers'ın geliştirdiği "Fenomenolojik Benlik Kuramı"ın da önemli bir yer tutar. Bu kurama göre her birey kendisinin merkez olduğu bir evrende yaşar.
Husserl'e göre, fenomenoloji, özün kendisini göstermesi, fenomen olması imkânını araştıran ve sağlayan bir bilim olduğu için "salt öz", somut şekilde ancak öz'e yönelik bir sezgiyle ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle, fenomenoloji, sezgiye dayanan bir öz bilimidir.
Fenomenoloji; görüngü bilim olarak da tanımlanmaktadır. Osmanlı dilinde zahiriye şeklinde bilinir. Bununla beraber bu felsefe akımın kurucusu Edmund Husserl'dir. 20 yüzyılda görülen düşüncelerdeki ve bilimlerdeki genel bunalımın içerisinde doğarak gelişen felsefe akımı olarak tanımlanabilir.
Fenomenolojik indirgeme ise fenomenler alanına varmak için yapılan bir 'işlemi' ifade etmek için kullanılır. Hus- serl, ideleştirme için bilinç dışındaki gerçek bir nesneden değil, fenomenolojik bir nesneden yola çıkmak gerektiğini belirtir.
Fenomenolojiyi felsefeden sosyolojiye taşıyan sosyolog, Alfred Schutz olmuştur. Fenomenolojik sosyolojinin asıl amacı bir toplumsal gerçekliği paylaşan insanların o toplumsal gerçekliği nasıl gördüklerinin ya da anlamlandırdıklarının tasvir edilmesidir.
Paranteze Alma (Epokhe)
Husserl, dünyanın var olup olmadığıyla ilgili bir iddiada bulunmayı reddederek, bütün fenomenleri, deneyimin bütün unsurlarını paranteze alır; başka bir deyişle, deneyimle ilgili bir inanca sahip olmaktan geri durur. Zihnin bütün önyargı ve kabullerini askıya alma işlemidir.
Olgubilim olarak da adlandırılan fenomenoloji olayların varlığını inceleme ve tanımlama yöntemidir. Bir başka deyişle fenomenoloji “gerçek midir?” sorusuna yanıt arar.
Fenomenolojik araştırmaların amacı: -Bireysel deneyimleri evrensel nitelikte açıklamaya çalışmaktır. Örneğin Mutluluk-Yaşlanmaya katlanma-Küresel salgınla mücadele gibi. - Bütüncül bir bakış açısı ortaya koyan → “Neyin” “Nasıl” deneyimi etkilediğinin betimlemesini sunar.
Fenomenoloji Grekçede görünüş anlamına gelen “fenomen” ile akıl, yasa, tanım, kendini açığa çıkaran söz anlamlarına gelen “logos” kavramlarının birleşimiyle oluşan bir sözcüktür. Fenomen tıpkı doğruluk ve adalet gibi bir felsefe kavramıdır ve sadece günlük dildeki kullanımıyla anlaşılamaz.
Husserl'e göre, felsefe bir bilimdir. Felsefe zihne verilmiş olan özlerin tasvir edilmesinin bilimidir. Şu halde, Husserl'in felsefesinde en önemli nokta, zihne verilmiş olan varlığın özünü algılamaktır. Bunun için de fenomenolojik yöntem kullanılarak, varlığın özünü meydana getirmeyen somut özellikler ayıklanır.
Felsefî anlamı
Felsefede farklı filozoflar tarafından farklı anlamlarda kullanılmış olsa da genel olarak; somut, algılanabilir ve denenebilir olay ve nesne kavramları altına alınabilir. Örneğin Platon için fenomen mükemmel ve ebedi olan formların (İdea) geçici, bozuk kopyaları, gerçekte "hakikat" olmayandır.
Şöyle de söylenebilir: Fenomenoloji, felsefenin, dolayısıyla düşüncenin dünyaya, insana bakışında köklü bir değişime neden olan, yeni bir bakış açısı ya da görme biçimi sunan bir yöntemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri