Ferforje, dövme demirin bir formudur ve metal işlemeye dayalı bir sanat biçimi olarak kabul edilir. Bu özel tip demir, esneklik ve dayanıklılık özellikleri sayesinde, özelleştirilmiş ve karmaşık desenler yaratmak için genellikle dövülerek şekillendirilir.
Ferforje kısaca dökme demir anlamına gelir. Özellikle demir yüksek ısıya maruz bırakılır ve bu doğrultuda dövülme işlemi ile şekil verilir. Daha sonra özel yöntemleri altında kurması ile beraber, ilgili alan için güzel bir estetik yapı oluşturur.
Ferforje imalatı, farklı boyutlarda ve şekillerde demir çubukların kesilmesi, bükülmesi, kaynaklanması ve şekillendirilmesi işlemlerini içerir. Ferforje, özellikle kapılar, pencereler, merdiven korkulukları, bahçe mobilyaları, lambalar ve diğer dekoratif ürünler gibi birçok farklı alanda kullanılmaktadır.
Ferforje ustası, demirden üretilen korkuluk ve kapı gibi araçların uygulamasını yapan kişilere denir. Demir korkulukları balkon, merdiven, cam ve bahçe gibi alanlara uygular. Ferforje ustası, demir işleri konusunda uzmanlaşmış kişidir.
Ferforje merdiven korkulukları dışında mobilya olarak kullanılmaktadır. Masa ve sandalyeler üretilmektedir. İç veya dışı mekanlarda kullanımı söz konusu olmaktadır. Dayanıklı olduğu için bahçe mobilyası olarak ta tercih edilmektedir.
İlgili 22 soru bulundu
Selülozik boya, hızlı kuruma özelliği ve düşük maliyeti nedeniyle ferforje boyamada sıklıkla tercih edilir.
Ferforje malzemesi
(%0.08'den az) karbon içeriğine sahip bir demir-karbon alaşımıdır. Dövme demir belli sıcaklığa kadar tavlandığında ahşap malzeme gibi üzerinde eğme, bükme, yarma gibi işlemlerle süsleme yapılabilir.
eleman.net verilerine göre, Demir Doğrama Ustası 2023 yılında ortalama 19.200 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Demir Doğrama Ustası , Ocak 2023 yılında ortalama 14.960 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 9.196 TL maaş alıyordu.
Demir Ustası, metal malzemelerinin üretiminde ve onarımında uzmanlaşmış bir meslek sahibidir. Demir Ustaları, metal parçalarının kesilmesi, kaynaklanması, dövülmesi ve şekillendirilmesi gibi işlemleri gerçekleştirir.
Açıklama: Kancalar, zincirler, tarım araçları ve benzeri metal yapılı eşya ile demir ve benzeri maden parçalarını el ve iş tezgâhları yardımı ile bükerek, döverek veya kalıpla biçimlendirerek işleyen ve onaran kişiye demirci denir.
Ferforje, demirin yüksek ısıda tavlanarak dövülmesinden elde edilen metal türüne ferforje denmektedir. Demir olarak ifade edilen ferforje özel üretim tekniğiyle şık ve dekoratif objelere dönüşmektedir. Fransızca kökenli fer-forge kelimesinden Türkçe' ye dövme demir olarak çevrilmiş bulunmaktadır.
Uzun ömürlü ve dayanıklı olan ferforje lazer kesim kapı ve korkuluk ürünleri yağmur, kar ve nem gibi zorlu olan hava koşullarında bile paslanmaz bir yapıya sahiptir.
Ferforje karyolalar, ahşap ve ağır karyolalar kullanmak istemeyen kişiler tarafından tercih edilen, tarzları ve şıklıkları ile dikkat çeken yatak modelleridir. Tek ve çift kişilik olabilen ferforje karyola modelleri dikkat çekici bir tasarıma sahip oldukları kadar kişilerin tarzlarına da hitap etmektedir.
Demirin yüksek sıcaklıklarda işlenerek şekillendirilmesi işlemine Demir Doğrama denir. Fransızca'da “ferforge” olarak bilinen demir doğrama işlemi, konuşma dilinde sağladığı kolaylık nedeniyle ferforje olarak anılmaktadır. Ferforje hem bir sanat hem de bir zanaattır.
FERFORJE KELİMESİNİN ANLAMI
Kapılara, pencerelere veya evlerin iç bölümlerine süsleme amacıyla yapılıp takılan dövme demir anlamına gelir. Bu kelime genellikle ferforge, ferforije, ferforce şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı ferforje şeklinde olmalıdır.
Ferforje masa sandalye evlerde ya da iş yerlerinde sıklıkla tercih edilen bir mobilya türüdür. Bu tür mobilyaların en önemli özelliği dayanıklılığı ile sağlamlığıdır. Uzun ömürlü bir yapıya sahip olmakla birlikte, farklı tasarımları ve modelleri ile de dekorasyon açısından oldukça avantajlıdır.
Elbettedemirinbilinmesine rağmen cevherden demir elde etme yöntem keşfinin gecikmesi insanlık tarihinde önemli bir durumdur. Mevcut kanıtlara göre, ilk demir eritme M.Ö. 1400'lerde gerçekleşti ve muhtemelen Anadolu'da Hititler tarafından yapılmıştır.
Demir cevheri, demir metali ve çelik yapımı dışında en çok çimento ve yoğun ortam hazırlamada, daha az miktarlarda ferro alaşımlar, boya sanayii, yoğunluğu yüksek beton aglomerası ve hayvan yemlerinde kullanılır.
Demir doğrama ustası korkuluk, çatı kaplama ve mobilya gibi farklı alanlara yönelik olarak demire şekil verme işlemi yapan kişidir. Bu işlemleri yaparken çeşitli araç gereçlere ihtiyaç duyar. Demir doğrama ustası söz konusu araç gereçleri kullanma yetisine sahiptir. Ayrıca, hesaplama yapma konusunda da bilgi sahibidir.
eleman.net verilerine göre, Demir Ustası 2023 yılında ortalama 29.200 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Demir Ustası , Ocak 2023 yılında ortalama 23.320 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 14.388 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
eleman.net verilerine göre, Kaynakçı 2023 yılında ortalama 30.500 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Kaynakçı , Ocak 2023 yılında ortalama 24.200 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 14.960 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Ferforje kapılarınız pastan arındıktan sonra kapılarınızı ilk yapılan işlemdeki gibi tekrar yıkayın bol su ile durulama yapın. Bahçe hortumu yada kuvvetli püskürtme aleti ile bolca durulayın. Durulama işlemi bittikten sonra pamuklu bez veya havlular ile iyice kurulama yapın.
Toz Temizliği: Ferforje ürünler üzerinde biriken toz ve kir, yumuşak bir fırça veya mikrofiber bez yardımıyla nazikçe temizlenmelidir. Yüzey Temizliği: Ilık suya birkaç damla hafif bir sabun ekleyerek solüsyon hazırlanır. Bu solüsyon, ferforje yüzeylerini temizlemek için kullanılır.
Demirin her yeri zımpara yapıldıktan sonra toz bezi veya fırça yardımı ile tozun giderilmesi sağlanır. Bu işlemlerin ardından paslı yüzeylere pas önleyici anti- pas uygulamak demirin ömrünü uzatır. Demire sürülen astar kuruduktan sonra istediğiniz renk mat ya da ipek mat yağlı boya ile tekrar boyanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri