Ferit Edgü, 1950 kuşağı yazarlarındandır. 1950 kuşağı yazarları yeninin peşinde olan yazarlardır. Varoluşçuluk akımından ve gerçeküstücülükten etkilenmişlerdir. Ferit Edgü öyküleri de varoluşçuluk akımının izlerini taşımaktadır.
Türk edebiyatında küçürek öykünün öne çıkan yazarlarından biri Ferit Edgü'dür.
Özellikle varoluşçuluk akımı Edgü'nün ilk dönem öykülerinde belirgin olarak hissedilir. Dönemin önemli tartışma konularından biri edebiyatta varoluşçu akımın da etkisiyle ortaya çıktığı söylenebilecek “karamsarlık” veya “umutsuzluk” temasının şiir ve öykülerde baskınlı- ğı olduğu görülür.
Öykünün metaforik bir anlatımla yazıldığı ve imgesel bir dile sahip olduğu görülmektedir. Bu anlatım tarzı ve imgesel dil, öykünün değişik açılardan yorumlanmasını mümkün kılar. Yoruma açık imgesel yapısıyla öykü, arketipsel eleştiri yöntemiyle incelenmeye uygundur.
Ferit Edgü, eserlerinde gerçeküstücülük ve varoluşçuluk akımlarından etkilenmiştir. Öykülerinde de daha çok varoluşçuluk akımının izleri görülür. Eserlerinde hayatla yüzleşen ve kendini arayan insanları işlemiştir. Yazar, kendi hayatını ve edebi çalışmalarını, Hakkari öncesi ve Hakkari sonrası olarak ikiye ayırır.
İlgili 44 soru bulundu
İsmail Ferit Edgü (24 Şubat 1936, İstanbul); şiir, öykü, roman, oyun, deneme, biyografi, eleştiri ve aforizma gibi türlerde eserleri bulunan Türk hikaye yazarı, roman yazarı, şair ve deneme yazarıdır. 1950 kuşağı yazarlarındandır. Edgü, edebiyatımızda minimal öykünün önemli temsilcilerindendir.
Bu çalışmada 1950'li yılların yazarlarından Ferit Edgü'nün romanlarında yabancılaşma kavramı ele alındı. Üç bölümden oluşan tezin ilk bölümünde; yazarın hayatı, sanatı ve eserlerinden bahsedildi. Yazarın sanatının anlatıldığı kısmın alt başlığında, Hakkâri'nin onun hayatında bir dönüm noktası olduğuna dikkat çekildi.
Orhan Duru, bu kuşak içinde öykülerindeki gerçeküstücü yönelimleriyle en dikkat çeken öykücü olur.
Ferit Edgü, 1936'da İstanbul'da doğdu. İYstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü'nde başladığı öğrenimini Paris'te sürdürdü. 1976-1990 yılları arasında, kurucusu olduğu Ada Yayınları'nda, çağdaş Türk ve dünya yazarlarının, şairlerinin yapıtlarını yayınladı. Edebiyatın çeşitli alanlarında ürünler verdi.
Ferit Edgü'nün “Yazar ve Yazman” Öyküsünde “Benlik”
Yazar, öykünün kurmaca dünyasında farklı benlikler yaratarak kurgusunu bu kişiler arasındaki çatışma üzerine kurabilir. “Yazar ve Yazman” adlı öyküde de biri anlatıcı-yazar, diğeri ise kurgusal-yazman olmak üzere iki öykü kişisi mevcuttur.
50'li yılların başından itibaren edebiyatımızda birçok yeni akım ortaya çıkmıştır. Bu akımlardan biri de öncüleri Attila İlhan ve Tahsin Yücel olan Mavi Akımıdır. . Mavicilerin, İkinci Yeni ve Garip akımından en büyük farkı roman, tiyatro ve hikaye türünde de eserler vermesidir.
edebî dile yaslanan bağımsız bir ifadelendirme
[i] Ferit Edgü (1936- ) 1950 kuşağı yazarlarındandır. Minimal öykünün önemli temsilcilerindendir. Varoluşçuluk ve gerçeküstücülükten etkilenmiştir. Özellikle ilk dönem öykülerine karamsar bir hava hâkimdir.
Küçürek öykünün dünya edebiyatında önde gelen isimleri Julio Cortázar, Dino Buzzati, Franz Kafka, Eduardo Galeano, Max Jacob iken Türk edebiyatında küçürek öykü denildiğinde Ferit Edgü, Sevim Burak, Necati Tosuner, Refik Algan, Hulki Aktunç, Hürriyet Yaşar, Taner Karakoç, Cemal Şakar, Mehmet Harmancı ve Haydar Ergülen ...
Selçuk Baran içinde bulunduğu dönemin koşulları ve şahsî yaşamının getirmiş olduğu birtakım olumsuzlukların etkisiyle varoluşçu felsefenin başat özelliklerini kahramanlarına yansıtmış bir yazardır.
Araştırmacılar edgü kelimesini, daima iyi kavramını karşılamak üzere kullanılan sıfat işlevli bir kelime olarak değerlendirmişlerdir. Bu çalışmada, tarihî Türkçe metinlerde edgü kelimesinin “pek, çok” anlamlarıyla zarf işlevinde de kullanıldığı üzerinde durulacaktır. Anahtar kelimeler: edgü, pek, çok, zarf, pekiştirme.
Ferit Edgü'nün, 1979'da Sait Faik Hikâye Armağanı'na değer görülen Bir Gemide'si, 1960'lar ve 1970'lerin başında kaleme alınmış sekiz öyküden oluşuyor.
Bunlar temel olarak dört kategoride ele alınır: Açıklayıcı anlatım, tartışmacı anlatım, betimleyici anlatım, öyküleyici anlatım. Hikâyeler yazılırken de çeşitli paragraflarda bu dört temel anlatım tekniği kullanılır.
Anlatım özellikleri şöyle sıralanabilir: iletişim dilinde yetkin olmak, ilginçlik, doğallık, tu- tarlılık, inandırıcılık, özlülük, duruluk, açıklık, akıcılık, özgünlük. İyi bir anlatımı yakalayabilmek için, anlatıcı kullandığı dilde yetkin olmalı, anlat- tıkları dinleyici ya da okuyucuları etkilemeli.
Modern dünyayı çok iyi tanıyan, Modern Türk Edebiyatına kendine has yöntem ve üslubu ile yeni bir hikâyecilik anlayışı getiren Mustafa Kutlu; İslam'ın tasavvuf anlayışını benimsemiş, tasavvuf tarihine de ilmine de vâkıf bir yazardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri