Yaşadığı dönemde “Ekme-i Şu'ârâ-yı Rum” ve “Melik-üş Şu'ârâ” diye anılmıştır. Osmanlı dönemi şiirinin temel taşlarından biri olan Nâbi, Divan Edebiyatına yenilik getirmiş ve onun “Hikemiyat” tarzı şiirleri ekol olmuştur.
Nâbî Efendi'nin 1113 (1701) yılında, yedi yaşındaki oğlu Ebü'l-hayr Mehmed'e hitaben yazdığı Hayrî-nâme ise, onun divanıyla birlikte tanı- nan ve sevilerek okunan eserlerinden, mesnevi nazım şeklinin ve nasi- hat-name türünün güzel örneklerinden biridir (Nâbî 1292/1875: 2-61; Pala 1989; Kaplan 1995).
Nâbi, Osmanlı'nın duraklama devrinde yaşamış bir şairdi, idare ve toplumdaki bozukluklara şahit oldu. Çevresindeki bu negatif olgular onu didaktik şiir yazmaya itmiş, eserlerinde devleti, toplumu ve sosyal hayatı eleştirmesine neden olmuştur.
Hikemî üslup, bir edebî anlayış olarak “düşünceye dayalı, hikmetli söz söyleme” olarak tanımlanabilir. 17. yüzyılın ikinci yarısında eserler veren Nabi ile en önemli temsilcisini yetiştiren bu üslup, asıl etkisini sonraki yüzyılda göstermiştir.
“Hikemî Şiir” veya “Hakimâne Şiir” ise düşünceye ağırlık veren, amacın okuyucuyu uyarmak, düşündürmek ve aydınlatmak olduğu, daha doğru bir ifadeyle insana doğruyu, güzeli göstermeye yönelik görüş bildi- ren didaktik içerikli şiire denir.
İlgili 26 soru bulundu
İslami düşünce sisteminde daha çok felsefe karşılığı kullanılmış olan "Hikmet", gizli düşünce, bilinmeyen neden; özellikle varlıkların ve olayların oluşunda Allah'ın insanlarca anlaşılamayan gizli amacı, bilgelik, sağduyu, atasözü, özdeyiş vb. anlamlara gelen Arapça bir kelimedir.
Hikemî şiir akımının edebiyatımızdaki en güçlü temsilcisi, öncü durumundaki Nâbî'dir. Sâbit, Râmî Mehmed Paşa, Sâmî, Seyyid Vehbî, Çelebî-zâde Âsım, Koca Râgıb Paşa, Diyarbakırlı Hâmî, Antakyalı Münif, Râşid Nâbî ekolü olarak da bilinen bu tarzda Nâbî'nin takipçisi konumundadırlar (Mengi, 2004: 182).
Nâbî'nin didaktik nitelikli şiirlerinde mevcut dünya ve hayat görüşü, ondan sonra bu tarzda şiir yazanların çoğalmasına ve Nâbî okulu diye adlandırılabilecek hikemî bir şiir okulunun doğmasına yardımcı olmuştur. Hikemi şiirin önemli temsilcisidir. Hem manzum hem mensur eserler vermiştir.
Hikemî şiirin divan edebiyatındaki en önemli temsilcisi, şair. Nâbî'nin (ö. 1124/1712) nasihatnâme türündeki mesnevisi. Nâbî'nin (ö. 1124/1712) konusu maddî aşk macerası olan mesnevisi.
Urfalı Yûsuf Nâbî, hikemî tarzın öncüsü olan 17. yüzyıl Osmanlı sahası divan şairidir.
Nâbî Sûr-nâmesi mesnevi nazım şekliyle 587 beyit olarak yazılan eser "fe'ilâtün fe'ilâtün fe'ilün" kalıbındadır. Nâbî, eserini Sultan IV. Mehmed'in fermanıyla yazdığını şu beyitle “Sonra ol pâdişeh-i âlî-şân / Nazm-ı sûriyyeyi itdi fermân” şeklinde ifade etmektedir.
Önce davranan, önde giden, başa geçen, haberci, haber veren.
Din, sembolizm, mitler ve efsaneler
Nabiler sembolizm akımı dahilindeki edebiyat, müzik ve tiyatro eserlerinden etkilendiler. Ayrıca bazı Nabiler mistisizm ve ezoterizm etkisindeydi.
Konularına göre şiir türleri; lirik, epik, pastoral, didaktik ve satirik olmak üzere 5 farklı türe ayrılmaktadır.
1. Nazım Şekli: Gazel. 2. Nazım Birimi: Beyit.
Münşeat', divan edebiyatında nesir yazarlarının yazdıkları yazılara ve bu yazıların toplandığı mecmualara (dergilere) denir.
17. yüzyıl klasik Türk edebiyatı; Nefi, Nabi ve Şeyhülislam Yahyâ gibi tanınmış divan şairlerinin yanında, Evliya Çelebi, Naima ve Kâtip Çelebi gibi önemli nesir yazarları da çıkarmıştır.
Nefsini yüceltmemek, kibir ve gurur yapmamak için şiirlerinde "boş, gereksiz, yersiz" anlamına gelen "fuzuli mahlasını kullanmıştır.
*Tasavvufla uğraşan şair, bu yönüyle divan şairlerinin çoğundan ayrılır. *Diğer önemli konu ise aşk (ilahi aşk) tır. *Onun hayat anlayışı acı çekmekle özdeştir. *Fuzûlî aşkı, ıstırabı, dünyevî zevk ve zenginliklerin boşluğunu ve ölüm düşüncesini olağanüstü bir lirizm ve sanat gücüyle ifade etmiştir.
Hayriyye XVII. yüzyıl divan şairlerinden Nâbî (ö. 1124/1712) tarafından kaleme alınmış bir mesnevidir. Asıl ismi Hayrî-nâme olan mesnevi 1113/1701 tarihinde Halep'te yazılmıştır. Nâbî bu eseri oğlu Ebülhayr Mehmed Çelebi'ye hitaben yazmıştır.
Nâbî, hikemî tarz olarak bilinen, şiirde hikmetli söz söyleme veya nasihat etme maksadı taşıyan - modern edebiyattaki didaktik şiire çok benzeyen- akımın en önemli temsilcisidir.
Türkî-i Basît, 16. yüzyılın ilk yarısında Tatavlalı Mahremi ve Edirneli Nazmî tarafından temsil edilen bir edebiyat akımı olarak kabul edilmiştir.
Nedim şuhane gazelleriyle tanınır, bu tür gazellere Nedimane tarz gazel de denir. Hâkimane (hikemî) gazel, didaktik konuları işler. Ahlaki öğütler veren, özdeyiş niteliğindeki sözlerin ağır bastığı gazellerdir. Bu tarzda Nâbî ünlüdür, Nâbîyane gazel de denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri