FERR: Ferritin. Demir eksikliği anemisi, kronik hastalık anemisi, talasemi, hemakromatozis ve demir yükleme tedavisinin takibinde kullanılır.
Hemoglobin kırmızı kan hücrelerinde bulunan bir protein olduğu için MCH seviyesi bir kişinin kırmızı kan hücrelerinin ne kadar hemoglobin taşıdığını gösterir. MCH değeri ortalama korpusküler hacim (MCV) değeri ile birlikte değerlendirildiği zaman kırmızı kan hücresinin boyutu hakkında da bilgi sağlar.
Vücutta yer alan demir miktarının ölçümü de ferritin testi ile yapılır. Ferritin düşüklüğü, vücutta bulunan demir deposu seviyesinin düşüklüğünü gösterirken, ferritin yüksekliği ise demirin aşırı miktarda depolandığına işaret eder.
Hemoglobin (HBG) seviyeleri, bir kan testi ile ölçülür ve desilitrede gram (g/dL) cinsinden ifade edilir. Kandaki düşük hemoglobin seviyesi, doğrudan düşük bir oksijen seviyesi ile ilgilidir. Hemoglobin, kansızlık ya da demir eksikliği problemlerinde ilk bakılan parametredir.
MID olarak ifade edilmekte olan monositler, enfeksiyonlar ile savaşta oldukça yararlı olarak ifade edilebilir. Monosit değerinin yüksek çıkması ise monositoz olarak adlandırılmaktadır. Bu durum ise vücudun durumu hakkında bilgi vermektedir. MID değerlerinin yüksek olması için % 10'un üstünde olması gerekmektedir.
İlgili 15 soru bulundu
WBC (white blood cell: beyaz kan hücresi), tam kan sayımı tahlillerinde incelenen bir değerdir. Beyaz kan hücresi değerinin yetişkin insanlarda 4.000-10.000 arasında olması gerekir. Beyaz kan hücresi sayısının bu değer aralığından düşük olması lökopeni olarak adlandırılır ve bazı hastalıklara işaret eder.
Vücutta eozinofil (EOS) seviyesi arttığında vücudun enfeksiyon ya da alerjik reaksiyonla savaştığı anlamını taşır. EOS kan testi ile ortaya çıkan bu değer çok yüksek olduğunda ise ciddi sağlık problemlerinin bir işareti olabilmektedir. Düşük seviyeler, beyaz hücrelerin üretimi ile ilgili bir soruna işaret eder.
Kırmızı kan hücrelerinin toplam kan hacmine oranına hematokrit yani HCT denir. Kırmızı kan hücreleri vücutta oksijen-karbondioksit döngüsünü sağladıkları için, kandaki oranları büyük önem arz eder. Hematokrit analizi ile kırmızı kan hücrelerinin toplam kan hacminde kapladığı hacim ölçülebilmektedir.
Kişinin MCV değeri ile RBC (kırmızı kan hücresi) değerinin çarpılması sonucunda elde edilen değerin 10'a bölünmesiyle hesaplanan değer Hct olarak isimlendirilir.
RDW-SD Nedir? RDW-SD, kırmızı hücre dağılım eğrisinin genişliğinin femtolitre (fL ) cinsinden gerçek bir ölçümüdür.
FE: Demir. Her türlü anemi, demir eksikliği ve demir zehirlenmesinin değerlendirilmesinde kullanılır.
Ferritin, demiri vücutta depolayan, salınımını kontrol eden bir protein olduğu için ona demir deposu da denmektedir. Ferritin proteininde yaklaşık olarak 4.500 adet demir molekülü depolanır. Vücutta yeteri kadar demir olup olmadığını anlamak için ferritin testi yapılabilir.
WBC Yüksekliği Ne Anlama Gelir? Kanda WBC yüksekliği vücutta bir enfeksiyon veya başka bir hastalık olduğu, bu hastalıktan dolayı vücudun savunulması için yoğun antikor üretildiği anlamına gelir.
MCH değeri, kırmızı alyuvarların gerçek boyutunu gösteren MCV (mean corpuscular volmue) ile benzerdir. MCHC ile de MCH sıklıkla karıştırılır. Ancak MCHC, kırmızı kan hücrelerinin hacmine göre ortalama hemoglobin miktarıdır. Doktorlar anemi (kansızlık) teşhisi koyarken hem MCH hem de MCHC değerlerini kullanırlar.
MCHC ile kırmızı kan hücrelerindeki hemoglobin konsantrasyonun tahmin edilmesine yardımcı olan bir belirteçtir. Hemoglobin, kırmızı kan hücrelerinde bulunan ve demir açısından zengin bir proteindir.
HGB Yüksekliği Nedenleri Nelerdir? Hemoglobin yüksekliği, nadir görülen bir genetik hastalık olan polisitemiyi işaret edebilir. Bu hastalık kemik iliğinden çok fazla kırmızı kan hücresi üretimine neden olan doğumsal bir sorundur.
Vücut içinde oksijen ya da karbondioksit taşınmasından sorumlu (kırmızı) alyuvar hücrelerine eritrosit ya da RBC diyoruz. Kanda en çok sayıda bulunan hücreler, alyuvar hücreleridir. Eritrositlerin yapısında hemoglobin ve demir bulunur.
MCV, vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin ortalama boyunu ölçmeye yarayan kan sayımı parametlerinden biri olara tanımlanır ve olması gereken bir değer aralığına sahiptir. Bu değer aralığı yetişkin insanlar için 80-100 fl aralığında kabul edilirken bebekler için 96-108 fl olması kabul görür.
MCV normal, düşük veya yüksek olabilir. Hepsinin anlamı farklıdır. Temelde MCV anemi (kansızlık) tipi hakkında bilgi verir. Düşük MCV, eritrositlerin normalden küçük olduğunu (mikrositoz), yüksek MCV eritrositlerin normalden büyük olduğunu (makrositoz) gösterir.
Hematokrit kandaki kırmızı kan hücre hacmini ifade eder. Kadınlarda normal kabul edilen değer %35-45 arasında değişkenlik gösterirken erkeklerde bu rakam %39-50 arasındadır.
Kan tahlilinde D vitamini simgesi düşük bir oranı ifade ediyorsa D vitamini düşüklüğü durumu söz konusudur. Bu vitaminin eksik olması vücudun tüm sistemlerini etkiler ve çeşitli sağlık sorunlarına davetiye çıkarır.
Peki HCT düşüklüğü nedir? Hematokrit düşüklüğü kandaki kırmızı kan hücrelerinin normalden daha az olduğunu ifade eder. Bu durumda kanın oksijen taşıma yeteneği azalır ve sonucunda vücutta oksijen eksikliği ortaya çıkabilir. Hematokrit düşüklüğünün bir dizi belirtisi olabilir.
Baso Yüksekliği Neden Olur? Bazofili olarak bilinen bazofil yüksekliği, vücudun iltihap, alerji, otoimmün hastalıklar, hipotiroidizm ve kronik miyeloid lösemi gibi hastalıklar nedeni ile vücudun reaksiyon olarak çok fazla bazofil ürettiği anlamına gelir.
PCT düşüklüğü olumsuz bir algı yaratsa da aslında PCT değerinin düşük olması vücutta enfeksiyon olmadığının ya da çok az olduğunun göstergesidir. Ancak viral enfeksiyonlarda ve inflamatuar hastalıklarda PCT değeri düşebilir. Bakteriyel enfeksiyonlarda bu seviye aksine yükselir.
PCT, kandaki prokalsitonin değerini ölçer. Kanda enfeksiyon araştırıldığında bakılacak parametrelerden biri de PCT yani prokalsitonin değeridir. PCT ile sepsis gibi ciddi tabloların varlığı araştırılırken, bazen de verilen bir antibiyotik tedavisinin etkinliği ölçülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri