Fethiye isminin anlamı merak ediliyor. Fethiye ismi; ele geçirme, alma, fethetme, fethe mensup olan ve fetih ile ilgili yazılan kaside anlamlarına gelmektedir.
Fethiye ismi fethetme anlamına gelmektedir. Aynı zamanda ele geçirme ya da bir bölgeye hükmetme olarak da bilinmektedir. Fethiye ismi fetihten gelmektedir.
Fethiye isminin anlamı TDK'da yer alan bilgilere göre şu şekilde: Fethetme, alma ile ilgili olan.
Türkiye'de Fethiye ismini kullanan 17.580 kişi bulunmaktadır. Fethiye en çok kullanılan 787. isimdir.
Ali ismi yüce, yüksek ve ulu anlamını taşımaktadır. Ayrıca Ali dinimizde dört halifeden birisidir. Ali Hz. Muhammedin damadı olarak bilinmektedir.
İlgili 31 soru bulundu
Ege isminin birkaç anlamı bulunmaktadır. İlk anlamı bir çocuğu koruyan, işlerine bakan ve her şeyinden sorumlu olan kişidir. Diğer bir anlamı ise yaşça büyük olan, ulu, sahip anlamında kullanılmaktadır.
Zehra adı Türkiye çapında çokça kullanılan isimler arasında yer almaktadır. Oldukça güzel anlamlara sahip olan bu ismin anlamları aşağıdaki gibi olacaktır; - Ziynet, süs. - Ay kadar parlak olan, ay suratlı.
Fethiye çok eski çağlardan beri önemli bir yerleşim merkezidir. Antik dönemde” Işık Yurdunun insanları” anlamına gelen Likyalılar bu kente sahip olmuş ve Telmessos adıyla anılmıştır. Telmessos (Fethiye) M.Ö.545 (6. YY.)
Fethiye ismi; ele geçirme, alma, fethetme, fethe mensup olan ve fetih ile ilgili yazılan kaside anlamlarına gelmektedir. Fethiye ismi fetih etmekten gelmektedir. Arapça kökenli bir isimdir.
Toplam uzunluğu 1100 km'yi biraz aşan deniz kıyıları ile Muğla, Ülkemizin en uzun sahil şeridine sahip ilidir. En büyük ilçesi Fethiye'dir.
Muğla Kalesi'ni fethettikten sonra ise bu şehrin ismi Muğla diye anılmaya başlanmıştır. Farsça'da 'Muğ' kafir anlamına gelmektedir. Muğlı Bey Müslüman olduktan sonra birçok hizmetler yapmış ve birçok gazaya katılmıştır.
1884 yılında 5 ilçe, 3 bucak ve 329 köyden meydana gelen Menteşe Sancağı 30 Ekim 1913'te Aydın eyaletinden ayrılarak il olmuş ve Muğla adını almıştır. Muğla adının Selçuklu Sultanı Kılıçarslan'ın komutanlarından “Muğlu” Bey'den gelmekte olduğu söylenmektedir.
Türk Dil Kurumu (TDK) Büyük Türkçe Sözlük'te Erçel'in. kelime anlamı “hırçın, huysuz, yaramaz (çocuk), delidolu” olarak geçmektedir.
Zamanla Meğri'ye dönüşen adı, 1914'te uçağı düşen ilk hava şehitlerinden Fethi Bey'in anısına Fethiye olarak değiştirildi. 19. yüzyıl sonlarında Aydın vilayetinin Menteşe Sancağı'na bağlı bir kaza merkezi olan Fethiye, 11 Mayıs 1919 ile 20 Haziran 1920 tarihleri arasında İtalyan işgali altında kaldı.
Antalya'dan başlayan ve Fethiye'de biten Likya Yolu, kuşkusuz ki Türkiye'nin en önemli tarihi yerlerinden biridir. Likya Yolu Fethiye'nin Avrupa genelinde meşhur olmasını sağlayan önemli bir olgudur. Likya döneminde ticaretin kalbi atan bu yer, günümüzde de turistik açıdan değerlidir.
Fethiye, Akdeniz Bölgesi'nin batısında, Muğla iline bağlı bir ilçedir. Yüzölçümü 3.059 km²'dir. Muğla ili de dahil en geniş yüzölçümüne sahiptir. Doğu ve güneydoğusu Antalya ili, güneyi, güneybatısı ve batısı Akdeniz, kuzeybatısı Dalaman ilçesi, kuzeyi Denizli ve Burdur illeriyle çevrilidir.
Arapça yazı, İslam 7. yüzyılda ortaya çıktıktan sonra yaygınlaşmış olsa da Arap alfabesinin temelleri 3. yüzyıla dayanır. Sina Yarımadası'nı, Kuzey Arabistan'ı Ürdün'ü ve Güney Suriye'yi işgal eden yarı göçebe Nebati kabileleri tarafından kullanılan yazıdan türemiştir.
Standart Arapça olarak kabul edilen Fasih Arapça (العربية الفصحى; El-Arabiyye el-fushâ) tüm Arap devletlerinin resmî dilidir. Arap Yarımadası ve Kuzey Afrika'da halkın çoğunluğunca, İran ve Türkiye'de ise Arap azınlıklarca kullanılan diller, Arapçanın lehçeleridir.
Arapça bir isim olan Ahmet isminin ilk anlamı Övülmüş olan ve övülmeye layık olandır. Aynı zamanda Ahmet ismi beğenilmiş anlamını da taşımaktadır. Bir diğer anlamı olarak Ahmet ismi Allah'a şükreden anlamlarını taşımaktadır.
Günümüzde Fethiye diye bildiğimiz ve Likya döneminde Telmossoss /Meğri adlarıyla anılan bölge 1286 yılında Menteşe Beyliği'ne katılmasıyla beş kadıya tahsis edilir ve adı beş kadılı yer manasına gelen Beşkaza olarak anılır.
Kayaların üzerinde sevdiğini bekleyen Belcekız da kendini kayalardan atıp ölür. İşte o gün bu gündür kızın öldüğü yere Belcekız, oğlanın öldüğü yere Ölüdeniz denir.
İsmini yüzyıllardır ortasından akan Paspatur suyundan alan eski kent, efsaneye göre; suyunu içen herkesi tekrar Fethiye'ye getirirmiş.
Arapça kökenli bir isim olan Zehra birden fazla anlam taşır.
"Zehra" ile aynı kökten gelen bir isim daha var: "Zühre".
TDK'da yer alan bilgiler eşliğinde, Şeyma ismi ne demek ve anlama gelir sorusunun cevabı şu şekildedir; Çok kıymetli, değerli. Vücudunda ben olan.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri