Osmanlıca Edirne mebus-u muhteremi feylesof doktor Rıza Tevfik Bey, 1910. Hece vezninde yazdığı şiirlerle tanınan Rıza Tevfik Bölükbaşı, felsefeye merakı nedeniyle Feylesof Rıza olarak anılırdı. Tıp eğitimi gören Rıza Tevfik, Osmanlı döneminde milletvekilliği, Millî Eğitim Bakanlığı da yapan çok yönlü bir kişilikti.
Rıza Tevfik Bölükbaşı (1869, Cisr-i Mustafa Paşa – 31 Aralık 1949, İstanbul) felsefe, dil, sosyoloji, folklor, tasavvuf, eğitim, politika ve sanat gibi birçok alanda faaliyet göstermiş, "feylesof" lakabıyla bilinen Türk şair, edebiyatçı, filozof, siyasetçi ve hekimdir. Asıl adı Ali Rıza'dır.
Türk ve Alevi-Bektaşi edebiyatının önemli şair ve düşünürlerinden olan Rıza Tevfik, aynı zamanda bir Bektaşi Babasıdır.
FELSEFE), fila ve sofos kelimelerinden oluşan filasofos ise “hikmeti seven, bilgelik dostu” anlamına gelmektedir. Bu kelime Arapça'ya feylesûf (çoğulu felâsife) olarak geçmiş, Osmanlı Türkçesi'nde ise feylesof şekliyle kullanılmıştır; bugünkü Türkçe'de ise Fransızca'daki filozof (philosophe) telaffuzu benimsenmiştir.
bu uktede rıza tevfik bölükbaşı kastediliyorsa şunları söylemek mümkün: ittihat terakki cemiyeti'nde bir dönem görev yapmıştı. ancak cemiyetten ayrıldı. birinci dünya savaşı yenilgisinden * sonra sevr anlaşmasını imzalayan ekipte yar aldı. bu yüzden daha sonra epey eleştirilmiş ve sürgüne de gönderilmiştir.
İlgili 37 soru bulundu
Sanatı kadar, sanat ve felsefe üzerine yaptığı incelemeler ile öne çıkan Rıza Tevfik'in romantik bir sanat anlayışı ile şiirlerini kaleme aldığı söylenebilir.
Aslında “Filozof” kelimesinin kökeni, hikmeti seven anlamında Yunanca “Filasofos” kelimesine dayanıyor. Osmanlı Türkçesi kapsamında “Feylesof” olarak kullanıldığı ve Fransızca dilinde ise “Filozof” şeklinde telaffuz edildiği biliniyor. Günümüzde de Fransızca telaffuzu şekliyle kullanılmaya devam etmekte.
1961 İstanbul doğumlu olan Rıza Tevfik Morova, Galatasaray Lisesi 112.
Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemi, Millî Mücadele ve Cumhuriyet dönemlerinde yaşamış hekim, filozof, şair, siyasetçi.
Alevî nüfusu, Türkiye'de üçte biri İstanbul bölgesinde yaşayan Alevîler'in daha sonra en yoğun olarak bulundukları yöreler arasında Ankara, Adana, Bursa, Antalya, Aydın ve Damal şehirleriyle, Orta ve Doğu Anadolu'da yer alan Erzincan, Sivas, Malatya, Tunceli illeri gelmektedir.
Dinî törenler ve günler
Aleviler, Muhammed'in son peygamber olduğuna, Ali bin Ebu Talib'in ise veliliğine (ya da imamlığına) inanırlar. Aleviler, ibadetlerini cemevinde yaparlar. Günlük ibadetleri Sabah, Akşam ve Gece Gülbeng'idir.
Alevîlik inancı, Anadolu'nun Müslümanlaşması sürecinde önemli izler bırakan, Hoca Ahmed Yesevî, Ebu'l Vefâ, Kutb'ûd-Dîn Haydar, Hacı Bektaş-ı Veli, Ahi Evran, Taptuk Emre, Yunus Emre ve Abdal Musa gibi önemli dînî şahsiyetlerin fikirleriyle yapılandırılmıştır.
Ölüm Şairi: Cahit Sıtkı Tarancı
Ahmet Kutsi Tecer (4 Eylül 1901, Kudüs - 23 Temmuz 1967, İstanbul), Türk öğretmen, şair, oyun yazarı ve siyasetçi.
Adı Akbaba dergisi ile özdeşleşen Yusuf Ziya, Akbaba'nın hem patronu, hem şâiri, hem başyazarı, hem Yazı İşleri Müdürü hem de en önemli espri kaynağı oldu. Dergide, Çimdik ve İzci takma adlarıyla mizahi yazılar ve şiirler yayımladı.
Miletli Thales (Grekçe: Θαλῆς, Thalēs; y. MÖ 624/623 – MÖ 548/545), Milet, İyonya'dan bir Antik Yunan matematikçi, astronom ve Sokrat öncesi filozoftu. İlk filozoflardan olduğu için felsefenin ve bilimin öncüsü olarak adlandırılır.
Philosophía sözcüğünü "hikmet arayışı" olarak çeviren kaynaklar da bulunmaktadır. Kendine filozof diyen ilk kişinin Pisagor (MÖ y. 570 - y. 495) olduğu kabul edilmektedir.
Gazete ve dergi sayfalarında kalan edebî, felsefî ve siyasî muhtevalı yüzlerce makalesinden başka kitap hâlinde yayımlanan eserleri şunlardır: Ömer Hayyam ve Rubâileri (1945), Tevfik Fikret (1945), Tekke ve Halk Edebiyatı İle İlgili Makaleleri (haz. Abdullah Uçman, 1982), Biraz da Ben Konuşayım (haz.
Halk edebiyatında destan, savaş, afet, salgın, güldürücü olaylar ve kahramanlık üzerine kurulabilir. Aynı zamanda eleştiri, dönemin sosyal olayları olağanüstü ögelerle harmanlanarak verilebilir. Kısacası destanlar oldukça geniş konuları ele alır.
Serâb-ı Ömrüm, Rıza Tevfik Bölükbaşı'nın ilk olarak 1934'te Lefkoşa'da eski harflerle basılan şiir kitabıdır. İçeriğinde; Koşmalar, Divanlar, Nefesler ve Türkçe Şiirler başlıkları altında 73 şiir yer almıştır. Kitapta yer alan şiirler hece ve aruz ölçüsüyle yazılmıştır.
Tevfik Fikret, parnasizm akımından etkilenmiştir. Parnasizm akımı şiirde realizm demektir.
Fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür bir şairim. Türk şiirinde metafizik bunalımlarını, varlık algısından kaynaklanan bireysel trajedilerini, ferdî huzursuzluğunu şiirine konu eden bir şair olarak Tevfik Fikret, üzerine çok söz söylenen, şiirleri üzerine çok konuşulan isimlerin başında gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri