Tedavi için kullanılan ilaçlar: Ağrı kesiciler: İbuprofen ve acetaminofen grubu ilaçlar fibromiyalji ağrısı için kullanılabilirler. Antidepresanlar: Duloxetine, milnacipran gibi etkin maddeler içeren ilaçlar hem ağrı hem de yorgunluk tedavisinde yer alır. Uyku kalitesini de olumlu yönde etkiler.
Fibromiyalji hastalarının özellikle aerobik, duruş, germe, pilates, yoga ve yüzme egzersizleri yapmaları çok önemlidir. Bunun yanı sıra, sıcak tedaviler, elektrik simülasyonları, kaplıca ve masaj gibi fizik tedavi uygulamaları oldukça etkilidir.
✔️Fibromiyalji hastalarında Magnezyum, B12 vitamini ve iyot eksikliği sıktır. Varsa eksikliği mutlaka tamamlanmalı. ✔️D vitamini eksik ise 60-80 Mg/mL arasına getirilmeli. ✔️Ağır metal birikimi olduğu düşünülüyorsa kişniş, chlorella, spiruluna gibi takviyeler kullanılabilir.
Fibromiyalji atağı geçirenler için tedavi seçenekleri arasında ilaçlar, egzersiz ve alternatif tedaviler bulunur. İlaç tedavisi olarak antidepresanlar, ağrı kesiciler ve kas gevşeticiler kullanılabilir. Egzersiz de fibromiyalji semptomlarını azaltmada yardımcı olabilir.
Fibromiyalji (Kas Romatizması) Ağrıları
Ağrı, ayırt edici bir fibromiyalji belirtisidir ve vücudun etrafındaki çeşitli kaslarda ve diğer yumuşak dokularda hissedilir ve hafif bir ağrıdan, şiddetli ağrıya kadar değişebilmektedir. Kas romatizması nedeniyle, vücudunuz; normal bir acıya bile aşırı tepki verebilmektedir.
İlgili 45 soru bulundu
Fibromiyalji belirtileri vücudun belirli noktalarında hassasiyet ve ağrı olarak kendini gösterir. Daha çok bel ve boyunda oluşan ağrının yanı sıra omuz, dirsek, diz ve ellerde de ağrı oluşabilir. Hastalarda ayrıca gerilim tipi baş ağrısı da görülebilir.
Fibromiyaljide ağrı özellikle sırt, boyun gibi bölgelerde yoğunlaşabilir. Fibromiyalji ağrısı birkaç ay devam eden zonklayıcı, sızlayıcı tarzda bir ağrı olabilir. Katılık: Fibromiyalji hastalarında uzun süre aynı pozisyonda kaldıktan sonra tutulma, katılık gibi durumlar ortaya çıkabilir.
Ağrılar gün boyu sürebilir ve aktivite ile artabilir. Soğuk veya nemli havalarda, anksiyete (kaygı) ve stres hallerinde ağrılar daha da kötüleşebilir. Fibromiyalji, toplumun yaklaşık % 2 ila % 4'ünü etkiler, özellikle de orta yaşlı kadınları etkilemektedir.
Fibromiyalji eğer ilaç tedavileri ve fizik tedavi uygulamaları ile tedavi edilmezse kişinin yaşam kalitesi düşmekte ve ağrıları ömür boyu devam edebilmektedir, depresif bozukluklara neden olarak kişinin depresyona eğilimi artarak derinleşmektedir.
Fibromiyalji sendromu günlük yaşam aktivitelerini etki- leyen ve bazı fiziksel semptomların ortaya çıkmasına neden olan bir yumuşak doku hastalığıdır. Bunun yanında D vita- mini eksikliği ve/veya yetersizliğinde ortaya çıkan semptom- lar fibromiyalji sendromunun belirti ve bulgularıyla benzer- dir.
Fibromiyalji Atakları Nasıl Olur? Fibromiyalji atakları sırasında ağrı genellikle daha belirgin ve yoğundur. Genellikle kaslarda, eklemlerde ve yumuşak dokularda hissedilir. Atak dönemlerinde kronik yorgunluk hissi daha belirgin olabilir.
En az 3 hafta süren ve günde 2 kere girilen termal sıcak su kürleri, sıcaklıkları, içerdikleri mineraller ve radyoaktivite özellikleriyle fibromiyalji hastalığının iyileşmesinde bedenin gevşemesini sağlayarak önemli rol oynuyor.
Magnezyum taurat:
Magnezyum-taurin bileşiğidir. Taurin beyin yüzeyini sakinleştirir, bağışıklık sistemi hücreleri ve şeker metabolizmasında görev alır. Ağır stresi, kronik hastalığı ve ağır enfeksiyonu olan hastalarda, fibromiyalji, beyin sisi ve kronik yorgunlukta iyi bir seçimdir.
Travma: Fiziksel ya da duygusal travma yaşayan insanlarda fibromiyalji ortaya çıkabilir. Rahatsızlık travma sonrası stres bozukluğu ile ilişkili bulunmuştur. Stres: Fiziksel ya da duygusal travma gibi bir stres kaynağı vücutta aylar veya yıllar boyunca devam eden uzun süreli etkilere yol açabilir.
Fibromiyalji Hangi Bölüm Bakar? Hastanelerin fizik tedavi ve rehabilitasyon veya romatoloji bölümleri, fibromiyalji hastalığının teşhis ve tedavi edilmesinden sorumlu olan bölümlerdir.
Fibromiyalji tanısının kesinleştirilmesini sağlayacak özel bir kan testi, görüntüleme yöntemi yoktur. Aslında diğer hastalıkları ekarte etmek için istenen tüm tetkiklerin tipik olarak normal bulunması beklenir.
Fibromiyalji için henüz kesin bir tedavi yoktur. Tedavi süreci bunun yerine semptomları azaltmaya ve yaşam kalitesini yükseltmeye odaklanır. Bunun için ilaçlar, kendi kendine bakım yöntemleri ve yaşam tarzı değişiklikleri kullanılır.
Kesin bir tedavisi bulunmayan fibromiyalji, çeşitli ilaçlar ile belirtileri kontrol altında tutmaya çalışılınır. Egzersiz, gevşeme, stres azaltıcı önlemler de durumun kötülememesine yardımcı olabilir ve hastalığı stabilize kılabilir.
Fibromiyalji Sendromu tanısı ise ancak konusunda uzman bir hekim tarafından konulabilir. Tanı klinik muayene ve hastanın yakınmalarının değerlendirilmesi ile konulur. Bu hastalığın tanısı için hiç bir özel tanı testi yoktur ve tüm laboratuvar tetkikleri de normaldir.
Kalp atışlarının hızlanması (zaman zaman) Solunum zorlukları (zaman zaman) Kulak çınlaması; bulanık görme, baş dönmesi. Kol ve bacaklarda aşırı üşüme hissi ve/veya terleme.
Fibromiyalji toplumun yaklaşık yüzde 2'sinin yaşadığı bir sağlık sorunudur. Yaş ve cinsiyet farkı gözetmeyen bu hastalık, en sık 25 – 60 yaş aralığında görülmektedir. Ayrıca erkeklere nazaran kadınlarda daha fazla fibromiyaljiye rastlanır. Her 10 kadına karşılık yalnızca 1 erkekte fibromiyalji gözlemlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri