Fibromiyalji, kaslarda ve kemiklerde görülen yaygın ağrı, hassasiyet alanları ve genel yorgunluk ile karakterize kronik bir rahatsızlıktır. Belirtiler subjektiftir ve herhangi bir testle ölçülemez.
Fibromiyalji, kaslarda ve bağ dokularında ağrı, hassasiyet ve sertlik ile karakterize kronik romatizmal bir hastalıktır.
Fibromiyalji sendromu (FMS) olarak da adlandırılan fibromiyalji, vücutta genel hassasiyet alanlarının oluştuğu, kaslarda ve kemiklerde ağrı ile genel yorgunluk hissedilen, uyku düzeninde problemlere ve bilişsel bozukluklara neden olan kronik, yani uzun süreli bir durumdur.
Fibromiyalji tamamen ortadan kaldırılamasa da uygun tedavi girişimleriyle hastanın hayatında ciddi bir iyileşmeye neden olur.
Kaslarda görülen yaygın ağrı, hassasiyet, tetik noktalarla ve genel yorgunluk ile karakterize kronik bir hastalık olan fibromiyalji yaşam kalitesini ciddi oranda düşüren bir hastalıktır.
İlgili 36 soru bulundu
Bu tür ağrılar üç yıl dört yıl hatta beş yıl boyunca sürer gider.
Fibromiyalji atağı geçirenler için tedavi seçenekleri arasında ilaçlar, egzersiz ve alternatif tedaviler bulunur. İlaç tedavisi olarak antidepresanlar, ağrı kesiciler ve kas gevşeticiler kullanılabilir. Egzersiz de fibromiyalji semptomlarını azaltmada yardımcı olabilir.
Genellikle şiddetlenen ağrı ve artan yorgunluk fibromiyalji atağının ayırt edici özellikleridir. Atak sırasında kötü uyku kalitesi, karamsar olumsuz düşünceler, asit, reflü gibi sindirim problemleri, kol ve bacaklarda şişkinlik, uyuşukluk ve karıncalanma gibi belirtilerde patlama görülür.
✔️Fibromiyalji hastalarında Magnezyum, B12 vitamini ve iyot eksikliği sıktır. Varsa eksikliği mutlaka tamamlanmalı. ✔️D vitamini eksik ise 60-80 Mg/mL arasına getirilmeli. ✔️Ağır metal birikimi olduğu düşünülüyorsa kişniş, chlorella, spiruluna gibi takviyeler kullanılabilir.
(8) yaptıkları çalışmada, 10-65 yaş arası, inatçı, non-spesifik ağrı şikayeti olan ve fibromiyalji, Kronik yorgunluk sendromu ya da depresyon tanısı alan hastaların %93'ünde D vitamini eksikliği olduğunu ortaya koymuşlardır.
fibromiyalji, romatizmal hastalıklar içerisinde sık rastlanan bir türdür. Bu nedenle hasta öyküsü iyi alınarak ve gerekli tetkikler yapılarak doğru teşhis koyulmalıdır. Fibromiyaljinin sebebi tam olarak bilinmemektedir. Ancak hastalığın ortaya çıkmasında genetik ve çevresel faktörlerin etki ettiği düşünülmektedir.
Tedavi için kullanılan ilaçlar: Ağrı kesiciler: İbuprofen ve acetaminofen grubu ilaçlar fibromiyalji ağrısı için kullanılabilirler. Antidepresanlar: Duloxetine, milnacipran gibi etkin maddeler içeren ilaçlar hem ağrı hem de yorgunluk tedavisinde yer alır. Uyku kalitesini de olumlu yönde etkiler.
Fibromiyalji tanısının kesinleştirilmesini sağlayacak özel bir kan testi, görüntüleme yöntemi yoktur. Aslında diğer hastalıkları ekarte etmek için istenen tüm tetkiklerin tipik olarak normal bulunması beklenir.
En az 3 hafta süren ve günde 2 kere girilen termal sıcak su kürleri, sıcaklıkları, içerdikleri mineraller ve radyoaktivite özellikleriyle fibromiyalji hastalığının iyileşmesinde bedenin gevşemesini sağlayarak önemli rol oynuyor.
İlaç tedavisi
Fibromiyalji tedavisinde hastanın durumuna ve hastaya göre ağrı kesici ilaçlar, antidepresanlar, anti epileptikler, kas gevşeticiler ve uyku düzenleyici ilaçlar kullanılmaktadır.
Bu duruma ön ayak olabilecek hastalık ve bakterilerden örnek verecek olursak; grip ve zatürre hastalığının yanı sıra Salmonella ve Şigella gibi bakterilerin yol açtığı sindirim sistemi enfeksiyonları ve Epstein-Barr virüsü, fibromiyalji sendromunu tetikleyen etmenler arasındadır.
Fibromiyalji tedaviye cevap veren bir hastalıktır. Evinizde uygulayabileceğiniz 5 önemli tavsiye: 1️⃣ - Gluteni kesin! 2️⃣ - D Vitamini takviyesi alın 3️⃣ - Magnezyum takviyesi kullanın 4️⃣ - Omega 3 takviyesi 5️⃣ - Zerdeçal tüketmelisiniz Dr.
Yeşil çay, serotonin ve GABA düzeylerini yükselterek fibromiyalji ağrılarına iyi gelir.
Avrupa romatizma cemiyeti bazı fibromiyalji hastalarının yürüyüş, bisiklete binme, yavaş koşu, yüzme, dans, jimnastik veya tai-chi gibi kalbin çalışmasını ve solunumu hızlandıran ve daha uzun sürelerle yapıldığında da dayanıklılığı artıran egzersizlerin faydalı olabileceğini bildirmiştir.
Aşırı yumuşak ya da aşırı sert yataklarda vücut destek bulamayacağı ve hareket etmesi kısıtlanacağı için en uygun sertlik olarak orta sert yataklar öne çıkmaktadır.
Fibromiyalji toplumun yaklaşık yüzde 2'sinin yaşadığı bir sağlık sorunudur. Yaş ve cinsiyet farkı gözetmeyen bu hastalık, en sık 25 – 60 yaş aralığında görülmektedir. Ayrıca erkeklere nazaran kadınlarda daha fazla fibromiyaljiye rastlanır. Her 10 kadına karşılık yalnızca 1 erkekte fibromiyalji gözlemlenir.
Fibromiyalji eğer ilaç tedavileri ve fizik tedavi uygulamaları ile tedavi edilmezse kişinin yaşam kalitesi düşmekte ve ağrıları ömür boyu devam edebilmektedir, depresif bozukluklara neden olarak kişinin depresyona eğilimi artarak derinleşmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri