Kaslarda görülen yaygın ağrı, hassasiyet, tetik noktalarla ve genel yorgunluk ile karakterize kronik bir hastalık olan fibromiyalji yaşam kalitesini ciddi oranda düşüren bir hastalıktır.
Fibromiyalji vücut ağrıları yanı sıra yorgunluk, baş ağrısı ve uyku bozukluklarına neden olur. Tedavi edilmediği durumlarda yaşam kalitesinin düşmesine ve kişinin iş gücü kaybı yaşamasına neden olur.
Fibromiyalji eğer ilaç tedavileri ve fizik tedavi uygulamaları ile tedavi edilmezse kişinin yaşam kalitesi düşmekte ve ağrıları ömür boyu devam edebilmektedir, depresif bozukluklara neden olarak kişinin depresyona eğilimi artarak derinleşmektedir.
Fibromiyalji atakları genellikle stres, enfeksiyon veya fiziksel aktivite gibi faktörlere bağlı olarak meydana gelir. Bu ataklar ağrının artması, uykusuzluğun artması ve genel olarak yaşam kalitesinin düşmesi ile karakterizedir.
Kesin bir tedavisi bulunmayan fibromiyalji, çeşitli ilaçlar ile belirtileri kontrol altında tutmaya çalışılınır. Egzersiz, gevşeme, stres azaltıcı önlemler de durumun kötülememesine yardımcı olabilir ve hastalığı stabilize kılabilir.
İlgili 38 soru bulundu
Uyku kalitesi bozulan hastalar gün içerisinde dikkat dağınıklığı, odaklanamama, halsizlik, enerji azlığı gibi durumlarla karşılaşabilir. Bilişsel Sorunlar: Fibromiyalji hastalarında; düşünme, öğrenme, hafıza oluşturma gibi bilişsel yeteneklerde problemler görülebilir.
Travma: Fiziksel ya da duygusal travma yaşayan insanlarda fibromiyalji ortaya çıkabilir. Rahatsızlık travma sonrası stres bozukluğu ile ilişkili bulunmuştur. Stres: Fiziksel ya da duygusal travma gibi bir stres kaynağı vücutta aylar veya yıllar boyunca devam eden uzun süreli etkilere yol açabilir.
Fibromiyalji Hangi Bölüm Bakar? Hastanelerin fizik tedavi ve rehabilitasyon veya romatoloji bölümleri, fibromiyalji hastalığının teşhis ve tedavi edilmesinden sorumlu olan bölümlerdir.
Fibromiyalji tedavisinde hastanın durumuna ve hastaya göre ağrı kesici ilaçlar, antidepresanlar, anti epileptikler, kas gevşeticiler ve uyku düzenleyici ilaçlar kullanılmaktadır.
Fibromiyalji, yaygın kas ağrısı ile görülen ve uyku bozukluğu, halsizlik, kaslarda hassasiyet, yorgunluk ile seyreden, yumuşak dokuda romatizmal ağrı olarak tanımlanır. Özellikle vücudun belirli noktalarındaki hassasiyet ile kendini gösterir.
Bu tür ağrılar üç yıl dört yıl hatta beş yıl boyunca sürer gider.
Fibromiyalji genellikle orta yaştan itibaren görülür ve yaşlandıkça ortaya çıkması riski artar. Bununla beraber fibromiyalji çocuklarda da görülmüştür. Bu potansiyel faktörler arasında enfeksiyon, ya da geçmişteki bir hastalık fibromiyaljiyi tetikleyebilir veya semptomlarını daha da ağır hale getirebilir.
Egzersiz yapın ve hareket edin
Fibromiyalji hastaları kolay yorulduğu ve yorgunlukları uzun sürdüğü için daha çok efor isteyen aktivitelere geçmeden en az 1-2 ay süreyle sadece yürümelerini öneririm (daha önceden yapmıyorlarsa ve ara vermişlerse). Yürüyüşü aksatmadan ilaç niyetine her gün yapmak önemli.
Tedavi için kullanılan ilaçlar: Ağrı kesiciler: İbuprofen ve acetaminofen grubu ilaçlar fibromiyalji ağrısı için kullanılabilirler. Antidepresanlar: Duloxetine, milnacipran gibi etkin maddeler içeren ilaçlar hem ağrı hem de yorgunluk tedavisinde yer alır. Uyku kalitesini de olumlu yönde etkiler.
Fibromiyalji kendiliğinden geçer mi? Fibromiyalji tedavisinde temel hedef belirtileri yönetebilmek ve yaşam kalitesini artırmaktır. Bunun için uygun ilaçlar, terapi ve yaşam tarzında yapılacak değişikliklerle ayrıca geleneksel ve doğal yöntemlerle hastalığın tamamen tedavisi mümkündür.
Fibromiyalji ağrısı, vücudun belirli bir bölgesinden geliyormuş gibi hissettirse de aslında beyinden, özellikle de merkezi sinir sisteminden kaynaklanmaktadır. Genellikle romatizmal hastalıklarla gruplandırılsa bile, iltihaplı eklem veya kas hastalıklarından değildir. Fibromiyaljinin kesin bir tedavisi yoktur.
Aşırı yumuşak ya da aşırı sert yataklarda vücut destek bulamayacağı ve hareket etmesi kısıtlanacağı için en uygun sertlik olarak orta sert yataklar öne çıkmaktadır.
Fibromiyaljinin tek bir ilaçla tedavisi yoktur.
Bu da, boyun ve bel ağrılarının ortaya çıkmasının en önemli sebeplerinden biri olarak kabul edilmektedir. Soğuk hava ayrıca, fibromiyalji, miyofasiyal ağrı sendromu gibi kas rahatsızlıklarının da nüksetmesinden sorumlu olabilir.
Fibromiyalji sendromu(FMS) olarak da nitelendirilen fibromiyalji, kaslarda ve kemiklerde ağrıya sebebiyet vermekle beraber uyku düzenini altüst eden ve bilişsel bozukluklara yol açan kronik bir yumuşak doku romatizmasıdır.
Fibromiyalji tedavi edilmezse ne olur? Fibromiyalji ilerleyen bir hastalık değildir ama tedavi edilmezse dayanılamaz ağrılar söz konusu olabilir ve bu ağrıların ara dönemlerde şiddetleri artabilir. Hasta açısından hiç konforlu olmayan bir yaşam söz konusu olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri