Hastalar, uzun süre uyusalar bile genellikle yorgun olarak uyanırlar. Çoğu zaman kişilerin uyku düzeni ağrılar nedeniyle bozulmaktadır. Ayrıca birçok hastada huzursuz bacak sendromu ve uyku apnesi gibi başka uyku bozuklukları da görülebilmektedir.
Bu bakımdan Fibromiyalji için yatak sertliği kişinin kilosu ile hesaplanmaktadır. Aşırı yumuşak ya da aşırı sert yataklarda vücut destek bulamayacağı ve hareket etmesi kısıtlanacağı için en uygun sertlik olarak orta sert yataklar öne çıkmaktadır.
Fibromiyalji, kaslarda ve bağ dokularında ağrı, hassasiyet ve sertlik ile karakterize kronik romatizmal bir hastalıktır. Fibromiyalji vücut ağrıları yanı sıra yorgunluk, baş ağrısı ve uyku bozukluklarına neden olur.
Fibromiyalji uzun süreli kronik bir durumdur. Ancak doktorunuzla işbirliği içinde bu hastalıkla baş edebilirsiniz. İlaçlara ek olarak, yaşam tarzı değişiklikleri şikâyetlerinizin iyileşmesine yardımcı olabilir. Bu yaşam tarzı değişikliklerinden en önemlileri yeterli uyku ve düzenli egzersizlerdir.
İlgili 41 soru bulundu
Fibromiyalji tedavisinde yaygın olarak kullanılan ilaçlar; Ağrı kesiciler: Doktorunuz tarafından ibuprofen veya asetaminofen gibi ağrı kesiciler önerilebilir. Aşırı ağrı durumlarında özel reçeteye tabi bazı ilaçlar da kullanılabilir.
Fibromiyalji hastalarının aspartam, MSG ve nitrat katkı maddelerini içeren yiyeceklerden uzak durmaları önerilir.
Sıcak banyo yapın…
Sıcak banyo gergin kaslarınızı gevşeterek ağrıyı azaltır, daha kolay hareket etmenize ve daha sağlıklı uykuya yardımcı olur.
Fibromiyalji Atakları Nasıl Olur? Fibromiyalji atakları sırasında ağrı genellikle daha belirgin ve yoğundur. Genellikle kaslarda, eklemlerde ve yumuşak dokularda hissedilir. Atak dönemlerinde kronik yorgunluk hissi daha belirgin olabilir.
fibromiyalji, romatizmal hastalıklar içerisinde sık rastlanan bir türdür. Bu nedenle hasta öyküsü iyi alınarak ve gerekli tetkikler yapılarak doğru teşhis koyulmalıdır. Fibromiyaljinin sebebi tam olarak bilinmemektedir. Ancak hastalığın ortaya çıkmasında genetik ve çevresel faktörlerin etki ettiği düşünülmektedir.
Fibromiyalji sendromu (FMS) olarak da adlandırılan fibromiyalji, vücutta genel hassasiyet alanlarının oluştuğu, kaslarda ve kemiklerde ağrı ile genel yorgunluk hissedilen, uyku düzeninde problemlere ve bilişsel bozukluklara neden olan kronik, yani uzun süreli bir durumdur.
Fibromiyalji ağrısı birkaç ay devam eden zonklayıcı, sızlayıcı tarzda bir ağrı olabilir.
Fibromiyalji eğer ilaç tedavileri ve fizik tedavi uygulamaları ile tedavi edilmezse kişinin yaşam kalitesi düşmekte ve ağrıları ömür boyu devam edebilmektedir, depresif bozukluklara neden olarak kişinin depresyona eğilimi artarak derinleşmektedir.
Fibromiyalji tedaviye cevap veren bir hastalıktır. Evinizde uygulayabileceğiniz 5 önemli tavsiye: 1️⃣ - Gluteni kesin! 2️⃣ - D Vitamini takviyesi alın 3️⃣ - Magnezyum takviyesi kullanın 4️⃣ - Omega 3 takviyesi 5️⃣ - Zerdeçal tüketmelisiniz Dr.
Soğuk hava ayrıca, fibromiyalji, miyofasiyal ağrı sendromu gibi kas rahatsızlıklarının da nüksetmesinden sorumlu olabilir. Özellikle eklem romatizmalı kişiler, kasların ve damarların kasılması nedeniyle kaslarda kısalma gibi problemlerle karşılaşabilir.
Uyku sırasında derin uykuya geçemedikleri, diş gıcırdattıkları ve istemsiz bazı hareketler yaptıkları görülür. Baş ve yüzde ağrılar, karında gaz ve geğirme ihtiyacı, ishal, kabızlık, ani idrara çıkma hissi, adet öncesi aşırı gerginlik, göğüs, kalp ağrısı ve çarpıntılar görülebilir.
Kol ve bacaklarda uyuşmalar, karıncalanmalar, üşüme ve bazı hastalarda da yanma hissedilir.” “Konsantrasyon ve dikkat toplama problemleri bu hastalarda çok fazla görülüyor. Bunun yanı sıra psikolojik problemlere de sıklıkla rastlanıyor.
Tedavi için kullanılan ilaçlar: Ağrı kesiciler: İbuprofen ve acetaminofen grubu ilaçlar fibromiyalji ağrısı için kullanılabilirler. Antidepresanlar: Duloxetine, milnacipran gibi etkin maddeler içeren ilaçlar hem ağrı hem de yorgunluk tedavisinde yer alır. Uyku kalitesini de olumlu yönde etkiler.
Fibromiyalji sendromu günlük yaşam aktivitelerini etki- leyen ve bazı fiziksel semptomların ortaya çıkmasına neden olan bir yumuşak doku hastalığıdır. Bunun yanında D vita- mini eksikliği ve/veya yetersizliğinde ortaya çıkan semptom- lar fibromiyalji sendromunun belirti ve bulgularıyla benzer- dir.
(8) yaptıkları çalışmada, 10-65 yaş arası, inatçı, non-spesifik ağrı şikayeti olan ve fibromiyalji, Kronik yorgunluk sendromu ya da depresyon tanısı alan hastaların %93'ünde D vitamini eksikliği olduğunu ortaya koymuşlardır.
Yeşil çay, serotonin ve GABA düzeylerini yükselterek fibromiyalji ağrılarına iyi gelir.
Kesin bir tedavisi bulunmayan fibromiyalji, çeşitli ilaçlar ile belirtileri kontrol altında tutmaya çalışılınır. Egzersiz, gevşeme, stres azaltıcı önlemler de durumun kötülememesine yardımcı olabilir ve hastalığı stabilize kılabilir.
Bu sorunlar o kadar stres yaratır ki zamanla yapması gereken işlere konsantrasyonları azalır ve unutkanlık, hafıza problemleri yaşamaya, iş değiştirmeye başlarlar. Her insanda hastalık farklı seyredebilir.
Bu duruma ön ayak olabilecek hastalık ve bakterilerden örnek verecek olursak; grip ve zatürre hastalığının yanı sıra Salmonella ve Şigella gibi bakterilerin yol açtığı sindirim sistemi enfeksiyonları ve Epstein-Barr virüsü, fibromiyalji sendromunu tetikleyen etmenler arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri