Cila uygulamasının ömrü bir ay, pasta uygulamasının ömrü ise 1 yıl civarındadır. Pasta uygulaması boya katmanını kaldırdığından işlemin çok sık tekrarlanması yanlıştır. Boyamızın gereksiz incelmesi araç boyasına geri dönülmez zarar verebilmektedir. Pasta ve cila hizmeti uzman kişilerce uygulanmalıdır.
Doğru ürün, ekipman ve tekniklerle yapılan pasta cila ekspertizde çıkmaz. Pasta ile çizik giderme işlemi boyada değil ama vernik tabakasında incelmeye sebep olur. Ancak bu aşındırma ile gerçekleşen incelmenin boyutu mikron seviyelerindedir.
Peki cila akar mı? Saç cilası normal boyalar gibi 3 ila 6 hafta içinde zamanla saçtan akar. Ancak kalıcı ve kaliteli bir saç boyası kullanarak saç cilası yapıldığında saçtan akma süresi uzar.
Eğer doğru tekniklerle yapılırsa pasta cila aracın değerini düşürmez, aracın değerini yükseltir. Eğer doğru malzeme ve doğru tekniklerle uygulama yapılırsa pasta cila aracın değerini düşürmez, aksine çiziksiz ve daha parlak bir görünüm sağlayarak aracın değerini yükseltir.
Pasta cila ne kadar sürer ortalama 3 ya da 4 saat kadar sürebilmektedir. Tabi ki duruma göre bu daha az ya da uzun süre bilirken, bakımın kalitesi de bu konuda süreyi etkiler. Yine de gerekli şekilde yapılan otomobil pasta cila işlemleri, en az 3 saat kadar bir süre içinde yapılabilmekte olup, teslim edilir.
İlgili 32 soru bulundu
Pasta uygulamasını çok sık yaptırmak, aracın boyasını kaldırarak boyaya zarar verebilir. İncelen boya da kaportanın zarar görmesine neden olabilir. Pastanın boya inceltme etkisi nedeniyle çok sık yapılması önerilmez. Yılda bir kere araç pasta uygulaması yapılabilir.
Pasta cila fiyatları; kullanılan malzemeye, işçilik kalitesine ve hatta mevsime göre bile değişkenlik gösterir. 2022 yılında 500 TL – 2500 TL aralığında olan pasta cila fiyatları, 2023 yılı itibariyle ise ortalama 1000 TL ile 5000 TL aralığındadır.
Pasta cila ile aracınızdaki çizikleri yok etmeniz mümkündür. Fakat bu işlem çiziğin boyutuna, derinliğine ve hangi bölgede olduğuna göre değişkenlik gösterir. Genellikle daha derin olan çizikler için pasta ciladan önce zımpara kullanılması gerekir.
Pasta cila yapılmazsa araçta zamanla oluşan çizikler nedeniyle kaporta yüzeyinde matlık ve boya renginde solukluk oluşur. Pasta arabadaki çizikleri gidermek, cila ise parlatmak ve koruma sağlamak için yapılır. Bu işlemler neticesinde verniğin matlaşan tabakası alınacağı için boyanın gerçek rengi ortaya çıkacaktır.
Pastanın araba boyası üzerindeki yan etkilerini azaltmak ve arabanızın eskisinden daha parlak bir görünüme kavuşmasını istiyorsanız cila işlemini mutlaka yaptırmanız gerekiyor.
Pasta işlemi genellikle 2 yılda bir tekrar yaptırılabilir. Bu işlem 2 seneden daha kısa sürede tekrar ettirildiği zaman boya zarar görebilir. Cila ise genellikle 3 ay sonunda parlaklığını yitirir. Bu nedenle mevsimden mevsime cila işlemi tekrarlanabilir.
12 ay boyunca tüm aylarda, yazın, kışın, kısacası her zaman yapılabilecek pasta cila işlemi, kullanıcılar tarafından genellikle Mart, Nisan, Mayıs gibi ilkbahar aylarında veya Eylül, Ekim, Kasım gibi sonbahar aylarında yapılması tamamen kişisel tercihtir.
Pasta ve cila aynı gibi bilinse de birbirinden farklı iki malzemedir. Bu işlemler art arda uygulandığı için bu işlem aynı sanılıyor. Pasta ile aracın boyası dökülürken, cila ile boya kaplıyor. Yani bu işlem işin ehli bir kişi tarafından yapıldığında arabaya zarar vermez.
Kullanılan malzemeye göre pasta cila ömrü 3 aydan 1 yıla kadar kalıcıdır. Silikonsuz çizik giderici pasta ürünleri kullanılarak yapılan uygulamalar neticesinde çizikler kalıcı olarak yok edilir.
Aşındırıcı oto pastaları ile yapılan uygulamalar vernik tabakasında mikron boyutlarında da olsa incelmeye sebep olduğu için çoğu kullanıcı pasta cila sonrasında arabanın boyalı çıkacağı gibi bir düşünceye sahiptir. Halbuki doğru ürün ve tekniklerle yapılan pasta cila arabayı boyalı göstermez.
Pasta ve Cila Aşamaları
Pasta, arabaların yüzeyindeki çizik ve asidik kusurların yok edilebilmesi için yapılan ilk uygulamadır. Bu uygulama ile boya üzerinde aşındırma yapılarak çiziklerin yok edilmesi amaçlanır.
Pasta cila işlemi, tek başına uygulandığı zaman çizikleri kapatmaz. Araçta oluşan çizik büyükse veya derinse yapılan cila işlemi bir süre sonra tekrar yüzeye çıkmaktadır. Tek başına yapılan cila uygulamaları, sorunu yok etmiş gibi görünse de gerçekte yok etmez.
Pasta cila ile renk tonu acilmaz. Pasta cila ile sadece eski boyanmis orjinal yuzeydeki hava kosullari, cizikler ve benzeri sebeplerden oturu yipranmis yuzey alinir ve ilk gunku rengine kavusturulur.
Özellikle sıcak bölgelerde, uzun süre açık alanda park edilen araçlarda görülen güneş yanıkları başlangıç aşamasında ise pasta ve cila uygulaması ile giderilebilir. Pasta, yüzeydeki hasarlı katmanı aşındırarak alttaki sağlam boya katmanını ortaya çıkarır.
Aracınızın yüzeyinde bu nedenlerle oluşan çizikler ve küçük deformasyonlar varsa otomobilinizi boyatmak yerine pasta cila uygulaması yaptırabilirsiniz. Pasta işlemi sırasında boyanın üst tabakası inceltilir ve deformasyonlar giderilir. Ayrıca çiziklerin kapatılması da mümkün hale gelir.
Far cilası: Zımpara ve yıkama işlemi sonrası, farları kurulayarak pasta cila uygulanabilir. Ayrıca yumuşak bir bez temin etmek gereklidir.
Sirke birebir ve dakikalar boyunca göze temas etmediği takdirde zarar vermez ve çizik giderici özelliği vardır.
Pasta işleminin aşındırıcı etkisi olduğu için yılda 1 kereden fazla yaptırmak tavsiye edilmez. Pasta işlemi sonrasında araç renginde solmalar ve aşınmalar olduğu için, pasta sonrasında mutlaka cila da yaptırılması tavsiye edilir. Cila işlemi kendi başına yapılacaksa ise, 3 ayda 1 gibi bir rutinle yapılması yeterlidir.
Sanayilerde bulunan oto boyacıları ve oto kaportacıları, tadilat ve boyama sonrasında sürecin gereği olarak pasta cila uygulaması yaparlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri