Bu tür ağrılar üç yıl dört yıl hatta beş yıl boyunca sürer gider.
Fibromiyalji belirtileri genellikle çok net değildir. Kişiden kişiye değişen birçok belirtisi olabilir ve bu belirtiler zamanla azalmakta veya şiddetlenmektedir. Ancak tamamen ortadan kalkma olasılığı düşüktür.
Ağrılar gün boyu sürebilir ve aktivite ile artabilir. Soğuk veya nemli havalarda, anksiyete (kaygı) ve stres hallerinde ağrılar daha da kötüleşebilir.
Fibromiyalji ağrısı birkaç ay devam eden zonklayıcı, sızlayıcı tarzda bir ağrı olabilir.
İlgili 31 soru bulundu
Fibromiyalji, kaslarda ve kemiklerde görülen yaygın ağrı, hassasiyet alanları ve genel yorgunluk ile karakterize kronik bir rahatsızlıktır. Belirtiler subjektiftir ve herhangi bir testle ölçülemez. Hastalığın bilinen net bir nedeni yoktur ve bu sebeple sıklıkla başka hastalıklarla karıştırılır.
Genellikle orta yaşta başlar ve yaşlandıkça görülme olasılığı da artar. Romatizmal hastalık, duygu durum bozuklukları veya ağrıya neden olan durumlar olmak üzere başka hastalıklar varsa fibromiyaljiye yakalanma olasılığı daha yüksek olabilir.
Fibromiyalji eğer ilaç tedavileri ve fizik tedavi uygulamaları ile tedavi edilmezse kişinin yaşam kalitesi düşmekte ve ağrıları ömür boyu devam edebilmektedir, depresif bozukluklara neden olarak kişinin depresyona eğilimi artarak derinleşmektedir.
Kesin bir tedavisi bulunmayan fibromiyalji, çeşitli ilaçlar ile belirtileri kontrol altında tutmaya çalışılınır. Egzersiz, gevşeme, stres azaltıcı önlemler de durumun kötülememesine yardımcı olabilir ve hastalığı stabilize kılabilir.
Bu ataklar ağrının artması, uykusuzluğun artması ve genel olarak yaşam kalitesinin düşmesi ile karakterizedir. Fibromiyalji atağı geçirenler için tedavi seçenekleri arasında ilaçlar, egzersiz ve alternatif tedaviler bulunur. İlaç tedavisi olarak antidepresanlar, ağrı kesiciler ve kas gevşeticiler kullanılabilir.
Fibromiyalji Nedenleri
Hastalığın kesin nedeni bilinmemektedir, temel mekanizma santral sinir sistemi, otonom sinir sistemi, nörohumoral, uyku ve psikolojik bozukluklar veya genetik yatkınlık sonucunda ağrının algılanmasında ve ağrı eşiğinde düşme olarak açıklanabilir.
Sinir sistemi hasarı birçok hastalığı tetikleyebilir ve etkisi mide, bel veya boyuna vurabilir. Migren ve yaygın kas sendromu olan fibromiyalji de sinirsel rahatsızlıktır.
Fizik tedavi: Özellikle bölgesel olarak yoğun ağrı hisseden hastalarda yüzeyel ve derin ıstıcılar, alçak frekanslı elektrik akımları ile tedavi ağrı kontrolü sağlamaya yardımcı olur. Egzersiz: Çok kesin olan bir bilgi vardır ki fibromiyaljinin en önemli tedavi yöntemlerinden biri egzersizdir.
Fibromiyalji için henüz kesin bir tedavi yoktur. Tedavi süreci bunun yerine semptomları azaltmaya ve yaşam kalitesini yükseltmeye odaklanır. Bunun için ilaçlar, kendi kendine bakım yöntemleri ve yaşam tarzı değişiklikleri kullanılır.
Fibromiyalji belirtileri vücudun belirli noktalarında hassasiyet ve ağrı olarak kendini gösterir. Daha çok bel ve boyunda oluşan ağrının yanı sıra omuz, dirsek, diz ve ellerde de ağrı oluşabilir. Hastalarda ayrıca gerilim tipi baş ağrısı da görülebilir.
Sürekli kas ağrısı olur mu? Kas ağrısı kısa sürede geçebileceği gibi sürekli de olabilir. Sürekli olan kas ağrısı, kronik bir hastalığın işareti olabilir. Kas yaralanmaları, kas spazmı, fibromiyalji (kas romatizması), kas ve iskelet sistemi bozuklukları (skolyoz, osteoartrit gibi) kronik kas ağrılarına neden olabilir.
Farmakolojik tedavide en sık antidepresanlar (amitriptilin, siklobenzaprin, duloksetin, milnasipran) ve antikonvülsanlar (pregabalin, gabapentin) kullanılır.
Bu çalışmalar- da, D vitamini eksikliği ve fibromiyaljiye en sık eşlik eden fiziksel semptomların ağrı, yorgunluk ve uyku problemleri olduğu saptandı.
✔️Fibromiyalji hastalarında Magnezyum, B12 vitamini ve iyot eksikliği sıktır. Varsa eksikliği mutlaka tamamlanmalı. ✔️D vitamini eksik ise 60-80 Mg/mL arasına getirilmeli. ✔️Ağır metal birikimi olduğu düşünülüyorsa kişniş, chlorella, spiruluna gibi takviyeler kullanılabilir.
Yiyeceğin lezzetini artırması için kullanılan MSG (monosodyum glutama) maddesi ile salam ve sosis gibi paketli gıdalarda yer alan nitrat maddeleri aspartam ile aynı etkiyi gösterir. Fibromiyalji hastalarının aspartam, MSG ve nitrat katkı maddelerini içeren yiyeceklerden uzak durmaları önerilir.
Özet. Amaç: Fibromiyalji (FM), etiyolojisi tam olarak bilinmeyen, yaygın vücut ağrısına sebep olan romatizmal bir hastalıktır. FM hastalarında, diğer romatizmal hastalıklarla birlikte veya tek başına çok çeşitli göz bulguları ortaya çıkmaktadır.
Verilerin değerlendirilmesi, bilgisayar ortamında parametrik ve nonparametrik testler kullanılarak yapıldı. BULGULAR: Fibromiyalji hastalarının %74'ünde cinsel işlev bozukluğu olduğu belirlendi.
Fibromiyalji tanısının kesinleştirilmesini sağlayacak özel bir kan testi, görüntüleme yöntemi yoktur. Aslında diğer hastalıkları ekarte etmek için istenen tüm tetkiklerin tipik olarak normal bulunması beklenir.
Fibromiyalji insanların yüzde 2-4'ünü etkiler. Bir romatizma hastalığı (eklem, kas ve kemikleri etkileyen bir sağlık sorunu) olanlarda, fibromiyalji riski daha fazladır.
Sonuç: Bu sonuçlarla, Afyon Sandıklı Kaplıcası'ndaki geleneksel kaplıca tedavileri, fibromiyaljili hastalarda etkin tedavi alternatifleri olarak değerlendirilebilir. Günde birer kez termal su ve çamur banyosundan oluşan kaplıca tedavisinin daha etkin olduğu görünmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri