Bu sıkışmanın nedeni ise ekstruderde yaşanan bir sorun olabileceği gibi 3D yazıcı filamentinin nemli ya da pis olması da olabilir. 3D yazıcı filamentinin sıkışmasının bir başka nedeni ise nozzle'ın tıkanmasıdır. Nozzle'ın tıkanmasının farklı nedenleri olsa dahi, genel olarak nozzle'da 3D yazıcı filamentinin kalmasıdır.
Nemli Filamenti Belirleme
Ekstrüzyon sırasında patlama / çatlama sesleri. Ciddi derece düşen mukavemet ve katmanların yapışma sorunu. Düzensiz ekstrüzyon hatları Karakteristik olmayan şiddetli çekimler, kabarmalar ya da sızmalar.
Nozulun Filament dolması
PTFE tüp boş ise, filament nozula sıkışmış olabilir. Nozul değişimi sırasında ısıtıcı bloga ve ısıtıcı blok da barele tam sıkılamadıysa aradaki boşluk erimiş filament ile dolarak tıkanıklığa sebep olabilir.
Malzeme ve özellikleri kısmında belirtildiği gibi, PLA malzemenin ergime sıcaklığı 160-190oC olarak verilmesine rağmen, 3 boyutlu yazıcılarda yazdırma sıcaklıkları 190-220oC olarak verilmektedir.
1.75 çapında olan 1kg filament yaklaşık olarak 330 metredir.
İlgili 23 soru bulundu
Bunun yanında fiyatlandırma konusunda en uygun 3D baskı hizmeti en kaliteli malzemelerle sunulacağını unutmayın. Gram üzerinden fiyatlandırılan 3D baskı, gram fiyatı 30 gram üzeri için 3 TL ile 6 TL arasında değişiyor.
Fakat belirgin sebepler arasında öncelikle eskimiş veya ucuz filament yer alır. PLA ve ABS gibi filamentlerin çoğu, uzun süre kullanım imkanı sunsa da özellikle doğrudan güneş ışığı gibi dış etkilere maruz bırakılırsa bu filamentler kırılgan hale gelebilir.
PC (Polikarbonat) Filament
PC, en güçlü filamenttir ve özellikleri oldukça benzer olduğu için ABS'ye alternatif olabilir. Sterilize edilebilir. Yüzey işlemi zımpara ile kolaylıkla yapılabilir.
En dayanıklı filament çeşitlerinden birisi olan PC, hem fiziksel kuvvete hem de 110°C'ye ulaşan sıcaklıklara dayanabilmesiyle bilinir. Dalış maskeleri, kurşun geçirmez camlar ve elektronik ekranlarda fazlasıyla kullanılmaktadır. PC, Nylon kadar olmasa da diğer çeşitlere göre daha esnektir.
Nozzle Tıkanmışsa
Filamente yeterince toz bağlanırsa, nozülün içinde biriktiği için tıkanmaya neden olabilir.
Elinizde saf aseton varsa küçük bir kap içinde bekletin, içindeki plastik çözülecektir. Diğer seçenek (çok tavsiye etmem) yakmak. Bir diğer seçenek ise kaynar haldeki sıcak su içinde kısa süre bekletmek ve ince bir tel yardımıyla kanalı açmak.
Makinenin filamenti biterse veya kırılırsa, yazıcının fotoelektrik filament sensörü bu kesintiyi anında algılar ve baskıyı durdurur. Yeni filament beslendiği anda Creality CR-6 SE 3b yazıcı, işinizi kaybetmenize neden olmadan çalışmaya devam edecektir.
Bir filamentin çapını farklı yerlerinden ölçerseniz averaj değerinden sapmalar görebilirsiniz. Bu sapmaların çok fazla olmaması gerekir ve filamentinizin kaliteli bulunduğunu en bayağı yöntemle bu şekilde görebilirsiniz. Eğer çok fazla sapma varsa filament tedarikçinizi değiştirin.
Normal oda koşullarında, PLA filament yüzlerce yıl dayanacaktır.
Parçanın geri kalan kısmı için baskı hızı, katmanların eşit şekilde soğumasını sağlayacak şekilde olmalıdır. Bu, katman bölünmesiyle ilgili sorunları önleyecektir. 50-60 mm/s arasındaki hız, kalite ve zaman arasında iyi bir denge sağlamalıdır.
PLA filamenti organik malzemelerden üretildiği için yazma işlemi sırasında tatlımsı bir koku oluşturur. Ortaya çıkan bu kokunun da insan sağlığına bir zararı yoktur.
PETG daha güçlüdür, daha dayanıklıdır ve daha rahat basılır. Şeffaf renkleri de mevcuttur. ABS, yalnızca 100°C sıcaklık direncine veya yapıştırılabilme ve boyanabilme özelliğine kesinlikle ihtiyacın varsa gereklidir. Aksi takdirde, ilgili baskı zorlukları ile uğraşmaya değmez.
Dış mekan kullanımında PETG, hava ve güneşte PLA'ya göre çok daha iyi dayanır. Öte yandan, PLA boyandığında çok daha dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Şeffaflık, PETG filamenti ile daha kolay elde edilir. Karmaşık baskılar, çift ekstrüdere sahip 3D yazıcılarda baskılar PLA ile daha kolay alınır.
"Benzer özelliklerinin yanı sıra ASA daha yüksek özellikli bir performans sunuyor" ASA, yüksek darbe direnci, tokluk ve hava koşullarına dayanıklılık sunar. ABS, yüksek darbe direnci, tokluk ve kullanım kolaylığı sunar. Daha önce de söylediğimiz gibi, önemli olan malzemeyi ne için kullandığınızdır.
Filament Kalitesi: Kaliteli PLA filament kullanmaya özen gösterin. Düşük kaliteli filamentler baskı kalitesini ve tutarlılığını olumsuz etkileyebilir. Destek Malzemesi: Karmaşık tasarımlar veya asılı detaylar içeren baskılar için destek malzemesi kullanmanız gerekebilir.
Birkaç düzine filament çeşidi vardır. Polilaktik asit, polivinil alkol, karbon fiber, termoplastik elastomer vb. çeşitleri vardır. Filament isimleri kısaltmalar şeklinde tanımlanır. ABS, PLA, HIPS, CPE, PETG, PETT, TPE, PVA, PCTPE gibi.
Neme maruz kalma: PLA filamanı higroskopiktir, yani havadaki nemi emer. Filamentiniz nemli bir ortamda saklandıysa baskı sırasında kırılgan hale gelebilir ve kolayca kırılabilir. Yetersiz saklama: Filamentinizi kuru tutmak için nem giderici paketlerle birlikte hava geçirmez bir kapta saklamanız önemlidir.
PLA filamentler, endüstriyel yapıştırıcılar kullanılarak kolayca yapıştırılabilir.
PLA, en ucuz ve en yaygın FFF baskı malzemelerinden biridir. PLA, su geçirmez parçalar oluşturmak için kullanılabilir ancak bazı dezavantajları vardır. PLA, suyu emmeye ve şişmeye meyilli olabilir. Bununla birlikte PLA biyolojik olarak parçalanabilir, yani doğru koşullar altında kompostlaştırılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri