Sinirin üzerinde bulunan kemik veya bağ dokudaki basıncın artması dirsekte sinir sıkışması oluşmasına neden olur. Kubital tünel sendromu dirseklerin sık sık bükülmesi, dirseğe çok fazla yaslanılması veya bölgede bir yaralanma olduğunda ortaya çıkabilir.
İnsan vücudunda omuzdan başlayarak parmaklara kadar uzanan 'ulnar' sinirin dirsek seviyesinde çeşitli sebeplerle sıkışmasına bağlı olarak ortaya çıkan; uyuşukluk, elektriklenme ve karıncalanma gibi belirtilere neden olan soruna kubital tünel sendromu adı verilmektedir.
Median, Ulnar ve Radial olarak adlandırılan sinirler el kaslarının çalışması hissetmesini sağlamaktadır.
Karpal Tünel Sendromu Neden Olur? Karpal tünel sendromu median sinir üzerine yapılan baskıdan kaynaklanır. Median sinir, bilek üzerinde kollardan avuç içine açılan ve karpal tünel adı verilen bir geçitten ellere uzanır.
Sinirin en çok sıkıştığı bölge dirseğin arka kısmıdır. Bazen bilekte, köprücük kemiğinin alt kısmında veya boyunda omurilikten çıkarken sıkışması da mümkündür. Ulnar sinirin sıkışmasına neyin neden olduğu tam olarak bilinmemektedir. Bazı önceden geçirilmiş faktörler sinirin sıkışma olasılığını yükseltebilir.
İlgili 27 soru bulundu
Ulnar sinir elde serçe parmağı ve yüzük parmağın yarısına his verir. Geri kalan parmaklara ise median sinir adı verilen sinir his verir; bu sinirin el bileğinde sıkışmasına da karpal tünel sendromu denir.
Dirseğin altı veya ön kol ile bilek arasında, ulnar sinir kasların içinde seyir etmektedir. El bileğine yakın bölgede guyon kanalı isimli ikinci tünelden geçerek serçe ve yüzük parmaklarında sonlanmaktadır. Ulnar sinir serçe ve yüzük parmakların hareketini sağlar ve his duyusunu alır.
Uyku sırasında atel kullanılması hareketi kısıtlayarak dirsekte oluşabilecek hasarın önlenmesine yardımcı olarak kubital tünel sendromunun tedavisine yardımcı olabilir. İbuprofen veya naproksen gibi antiinflamatuar ilaçların kullanılması kubital tünel sendromunun tedavi edilmesine destek olabilir.
Ameliyat genellikle başarılıdır. Hastaların çok büyük bölümünde semptomlar tamamen kaybolur. Ancak şiddetli vakalarda, ameliyat öncesi sinire uygulanan baskı yıkıcı hasara neden olabilir. Bu vakalarda ameliyattan sonra belirtiler tamamen kaybolmayabilir.
KUBİTAL TÜNEL SENDROMU KİMLERDE GÖRÜLÜR? Bu sinirin dirsek bölgesinde baskı ya da sıkışmaya uğraması, daha çok dirseğinin iç kısmını dayayarak çalışanlarda, elini başının altına koyup dirseğini kıvırarak yatanlarda, şeker hastalarında ve dirsek travması geçirenlerde görülür.
Kübital tünel, dirseğin iç kısmında, içinden ulnar sinirin geçtiği kemik, kas ve bağların oluşturduğu dar bir geçittir.
Ameliyat sonrası az ihtimal de olsa hastalık tekrarlayabilir. Ama hastalar yüzde 98 – 99 oranında operasyondan fayda görür. Tedavi edilmezse zamanla sinirin fonksiyonları kaybolur, ağrılar belli bir süre sonra geçer. Fakat o bölge uyuşuk ve hissiz kalır.
Sinir Sıkışmaları: Karpal Tünel Sendromu
Karpal tünel sendromu ele ve kola dağılan üç sinirden birisi olan median sinirinin kanalda sıkışması ile ortaya çıkar.
Ulnar sinir sıkışması, karpal tünelden sonra en çok görülen sinir sıkışmasıdır. Ulnar sinin, kolda, dirsek arkasında, humerus ve ulna kemiğinin eklem yaptığı bölgedeki kübital tünelde sıkışır. Ulnar sinir bu bölgede yüzeye çok yakın geçtiği için sıkışma durumu çok sık yaşanır.
Dirsekte sinir sıkışması teşhisinde tedaviye destek amaçlı kullanılır. Dirsek ekleminin uygun pozisyonda kalmasını sağlar ve sinirin gerilmesini önler.
Ulnar sinir hangi hareketi yaptırır? Ulnar sinir, elimizde dokunma duyusunu, el bileğinin ve parmakların bükülme hareketini sağlar. Elin yüzük ve serçe parmağının his duyusunu sağlar.
Kubital tünel sendromunda tedavi sinirin sıkışma derecesine(EMG ile belirlenir), şikâyetlerin süresine ve sebebine bağlı olarak konservatif tedavi(cerrahi olmayan) veya cerrahidir(Ameliyat) olarak değişir. Kubital Tunel Sendromu'nda erken tanı ve tedavi önemlidir ve ameliyatsız da yapılabilir.
Sinir Sıkışması Kendiliğinden Geçer mi? Sinir sıkışmaları, ağrı ve uyuşukluk ile kendini belli eden bir rahatsızlıktır. Bu nedenle kendiliğinden geçmesi mümkün olmadığı için zaman kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.
Erken dönem hastalarına dirseği doğru tutma pozisyonları gösterilir, dirseği düz tutmayı sağlayan splintler önerilebilir, ilaç tedavisi uygulanabilir. İleri aşamadaki hastalara cerrahi işlem gerebilir. Dirsekte sinir sıkışması ameliyatı genellikle dirsek bölgesi uyuşturularak yapılır.
Sinirin sıkıştığı bölgede rahatlaması ve iyileşmesinin hızlanması için fizik tedaviden yararlanılır. En çok kullanılan fizik tedavi araçlarının başında su tedavisi, ultrason, parafin, lazer ve manyetik alan tedavileri sayılabilir.
Ayrıca genellikle kısa süreli ve geçici olduğundan pek umursanmaz. Ancak uzun süreli sinir sıkışması vakalarında, kişi paniğe kapılarak hangi doktora gitmesi gerektiğini merak eder. Sinir sıkışması problemi için ortopedi ve nöroloji alanında uzman hekimlere gidilmelidir.
Sinir Sıkışması Olduğunu Nasıl Anlarız? Şayet karıncalanma hissi, duyu kaybı, ağrı, kaslarda güçsüzlük, el ve ayaklarda hareket güçlüğü ve iğne batıyormuş hissi varsa sinir sıkışmasının varlığından söz edilebilir. Bu durumda vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
Ulnar sinir tüm kol boyunca uzanır ve dirseği ,el bileğini geçerek sonlanır. Elin küçük parmağı ve yüzük parmağının his duyusundan ,elin parmaklarının hareketinin bir bölümünden sorumludur.
Dirseğin iç tarafından geçen ulnar sinirin bu seviyede sıkışması sonucu dirsekte,ön kolda,elde ve / veya parmaklarda uyuşma karıncalanma,ağrı ve güçsüzlükle ortaya çıkan bir hastalıktır.…
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri