Kozmopolit ve modern şehir Atina'yı, Özlem Avcıoğlu ile keşfediyoruz. İsmi, koruyucu olan savaş tanrıçası Athena'dan gelen, kozmopolit ve modern bir şehir olan Atina, antik çağlardan beri en önemli düşünce, kültür ve ticaret merkezlerinden biri olmuştur.
Şimdi Aydın'in Didim İlçesi'nde Akkoy'un 5 km. kuzeyinde ve Balat köyü yakınında bir harabe halinde olup limanı Büyük Menderes tarafından doldurulduğu için yaklaşık 10 km denizden içeride bir mevkidedir.
Merak edenler için belirtmek gerekir ki günümüzde Milet Antik Kenti, gözde turizm illerimizden Aydın'ın Didim İlçesi'nde bulunmaktadır. Didim ilçesinde ise Balat Köy, sınırları içerisinde yer alır. Milet Antik Kenti'nde gezilecek pek çok önemli tarihi eser ve alan bulunmaktadır.
Milet Okulu, M.Ö 6.yüzyılda İyonya aydınlanması ile kurulmuş bir düşünce okuludur. Felsefe tarihinde hem felsefenin başlangıç evresini oluşturur, hem de doğa felsefesi olarak adlandırılan felsefi eğilimin öncüsüdür. MÖ 600'lerde ortaya çıkmış ilk sistemli düşünme ve varoluşu temellendirme çabalarını ortaya koymuştur.
Medeniyetleri İyon Medeniyeti'nin en önemli kültür merkezi Milet ile Efes'ti. Bu şehir harabeler hâlâ mevcuttur. Batı Anadolu'ya yerleşen İyonlar Doğu medeniyetiyle de temasa geçtiler.
İlgili 37 soru bulundu
Miletos (Antik Yunanca : Μίλητος), Milet şehrine kendi adını veren (eponi)) ve efsanevi kurucusu olan Yunan mitolojisinde bir karakterdi.
Yunanları etkisi altına alan İyonlar Efes, Foça, İzmir ve Milet çevrelerinde kurulmuş olan önemli bir uygarlıktır. Başkentleri ise Milet olarak kabul edilmektedir.
Miletli filozoflar yaptıkları çalışmalarından dolayı doğa filozofları olarak adlandırılmış ve temel problemi “evrenin ilk maddesi nedir?” sorusu olmuştur. Onlar evrenin temeline maddeyi koymuşlardır.
Milet okulunun temsilcileri olan Thales, Anaksimandros ve Anaksimenes, fel- sefe ve bilim tarihinde “Miletoslular” olarak anılmakta ve Sokrates öncesi akımın ilk filozofları kabul edilmektedirler.
Miletli Thales (Grekçe: Θαλῆς, Thalēs; y. MÖ 624/623 – MÖ 548/545), Milet, İyonya'dan bir Antik Yunan matematikçi, astronom ve Sokrat öncesi filozoftu. İlk filozoflardan olduğu için felsefenin ve bilimin öncüsü olarak adlandırılır.
Karyalılar ve Lelegler kentin ilk sakinleri arasında yer alırken, İyon göçleri M.Ö. 1200 yıllarında başlamıştır. Esas olarak bir İyon Yunan şehri olarak bilinen Efes, UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak listelenmiştir.
Kuruluşu Cilalı Taş Devri'ne yani MÖ 6000 yıllarına dayanır. MÖ 10. yüzyılda eski Arzava başkentinin yerine Attik ve İyonyalı Yunan kolonistleri tarafından inşa edilmiştir.
Efes Anadolu'nun batı kıyısında, bugünkü Selçuk ilçesinin 3 km uzağında bulunan, daha sonra önemli bir Roma kenti olan antik bir Yunan kentiydi. Klasik Yunan döneminde İyonya'nın oniki şehrinden biriydi. Kuruluşu Cilalı Taş Devri MÖ 6000 yıllarına dayanır.
Yenihisar ilçesi, Balat köyü yakınlarındadır. Milet'te ilk yerleşimin M.Ö. 2000 ortalarından başlamak üzere Myken kolonisi varlığı ile görüldüğü bilinmektedir.
Sardis, Manisa'nın Salihli ilçesine bağlı Sart kasabası yakınlarında bulunan ve Lidya (Lydia) devletine başkentlik yapmış antik kent. MÖ 1300'de kurulup MS 1200'de yıkılmıştır. Salihli merkezine 9 km, İzmir'e 82 km uzaklıkta olup, İzmir-Ankara karayolunun iki yanına yayılmıştır.
Pergamon (Grekçe: Πέργαμον), günümüzde İzmir iline bağlı Bergama ilçesinin merkezinin yerinde kurulu antik kentin adıdır. Pergamon, eski çağlarda Misya bölgesinin önemli merkezlerinden biriydi. MÖ 282-133 arasında da Pergamon Krallığı'nın başkentiydi. Pergamon adı, bir söylence kahramanı olan Pergamos'tan gelir.
Descartes sıklıkla modern felsefenin babası olarak anılır ve 17. yüzyılda epistemoloji'ye verilen artan ilgiden büyük ölçüde sorumlu olarak görülür.
7.yy'da İyonya uygarlığında önemli bir ticaret merkezi ve liman kenti olan Miletos (Milet) kentinde ortaya çıkmıştır. Felsefe (Philosophia) adı ilk kullanıldığı dönemde yani antik Yunan'da erdemli ve mutlu yaşamı aramak ve sevmek anlamında kullanılmıştır.
Miletli Thales aynı zamanda ilk uygulamacı filozoftur. Merak ettiği her şeyi yerinde gözlemleyen filozof, hayatı boyunca birçok ülkeyi gezmiştir. Filozof Mısır'a giderek piramitlerin boyunu ölçmüş, bir kuleye çıkarak gemilerin karaya olan uzaklığını tespit etmiştir.
Devrimci filozof Heraklitos değişimin önemini "Aynı nehirde iki defa yıkanılmaz" sözleri ile altını çizmiştir. Heraklitos'a göre evrende hiçbir nesne, nesnelerin hiçbir özelliği yoktur ki, değişmeden kalsın. Her şey bir başka şeyin yıkımı/ölümü sayesinde varlığa gelmekte ve daha sonra yok olup gitmektedir.
İşte, Milet'te bu iki koşulun bir araya gelmesiyle, tarihin gerçek anlamdaki ilk filozofu kabul edilen Thales ve onun devamında, Anaksimenes ve Anaksimandros ortaya çıkmış.
Herakleitos derki; “Aynı nehre iki kez giremezsin”. Oysa, aynı nehre bir kere bile giremezsin çünkü nehir akmaktadır. Nehir çok hızlı akmaktadır ve yalnızca nehir değil, sen de akarsın.
İyonya Uygarlığı Yunanlar tarafından M.Ö 1200'de Batı Anadolu'da kurulan bir medeniyettir.
Yunanistan'a gelen Dorların önünden kaçarak Anadolu'ya geçen Akalar tarafından kuruldular. M.Ö 1200 yılında Akalar, adalar üzerinden Batı Anadolu'ya göç ettiler. Büyük Menderes ile Küçük Menderes nehirleri arasında kalan kıyı bölgelerine yerleştiler. Bu bölgeye İyonya, burada yaşayanlara iyonlar adı verilir.
Yunan tanrıları insanlara benzerdi. Tanrılarla insanlar arasındaki en önemli fark da insanların ölümlü, tanrıların ise ölümsüz olmalarıydı. İyonyalılar birden fazla tanrıya inanıyorlardı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri