Finansal Planlama; 1) İşletmelerin finansman yatırım seçeneklerini analiz etme, 2) Cari kararların gelecekte doğuracağı sonuçları tahminleme, 3) Seçilecek alternatiflere karar verme, 4) Finansal planda belirlenen hedeflere göre ulaşılan performansı ölçme aşamalarından oluşan bir süreçtir.
Planlama Sürecinin Aşamaları
Amaçlara Ulaştıracak Varsayımların Belirlenmesi. Alternatiflerin Belirlenmesi. Alternatiflerin Karşılaştırılması Alternatifler Arasında En Uygun Olanın Seçimi.
Planlama Aşamaları Planlama aşamaları, hedeflerin belirlenmesi, kaynakların belirlenmesi, stratejilerin oluşturulması, planların uygulanması ve kontrol edilmesi aşamalarından oluşur. Aşağıda planlama aşamaları detaylı bir şekilde açıklanmıştır.
Finansal planlama, işletmelerin faaliyeti sırasında ortaya çıkacak her türlü fon giriş ve çıkışlarının önceden bir programa bağlanmasıdır. Nakit giriş ve çıkışlarının hem tutar hem de zaman açısından uyumlaştırılmasıdır. Finansal planlamanın amacı, optimal likiditenin oluşturulmasıdır.
Her mali dönemde yapılan ve hedeflerin belirlendiği finansal planlama normal planlama olarak anılır. Burada, nakit akışları, gelirler ve giderler, borç vadeleri, tahmini bilanço gibi hususlara yer verilir.
İlgili 45 soru bulundu
Finansal Planlama; 1) İşletmelerin finansman yatırım seçeneklerini analiz etme, 2) Cari kararların gelecekte doğuracağı sonuçları tahminleme, 3) Seçilecek alternatiflere karar verme, 4) Finansal planda belirlenen hedeflere göre ulaşılan performansı ölçme aşamalarından oluşan bir süreçtir.
Finansal yönetim, varlıkların, yükümlülüklerin ve fonların zaman, süreç ve ortamlar içinde tahsis edilerek, riskleri ve belirsizlikleri ele alırken fonları en iyi şekilde yönetmek veya çoğaltmaktır. Bu bağlamda finansal yönetimin temel ilkeleri şu şekildedir: likidite, karlılık, risk yönetimi ve değer yaratma.
Finansal planlama sürecinin iki temel boyutu şirketin nakit bütçesinin düzenlenmesi ile ilgili olan nakit planlaması ve proforma finansal tablolar aracılığıyla gerçekleştirilen kâr planlamasıdır. Bu süreçte, finansal planlamalar uzun vadeli ve kısa vadeli olarak gerçekleştirilir.
Finansal sistemin temel unsurları ise; • Finansal piyasalar, • Finansal kurumlar, • Hukuki ve idari düzen, olarak sıralanabilir.
Finansal planlama ve analiz (FP&A), kuruluşların şirketin önemli iş kararlarını ve gelecekteki finansal sağlığını desteklemek için doğru şekilde planlama yapmalarına, tahminde bulunmalarına ve bütçe oluşturmalarına yardımcı olmak üzere tasarlanan süreçleri ifade eder.
Planlama faaliyeti yönetimin ilk fonksiyonudur. Yönetim faaliyeti planlama ile başlar. İşletmeler gelecekte ulaşmak istedikleri amaçlarını, hedeflerini saptamalı ve bunlara ulaşabilmek için çeşitli hareket tarzları belirlemelidir. İşte bu planlamadır.
İnsan kaynakları planlamasını, İK uzmanları ve ilgili birimin sorumluları birlikte ele almalıdır. Bir koordinasyon halinde ekip olarak çalışmalıdırlar. 1. Aşama: Analiz et. • 2. Aşama: İhtiyacı belirle. • 3. Aşama: İK Arzını / talebini belirle • 4. Aşama: Eylem planı hazırla ve uygula.
Hedef Belirleme;
Doğru bir kariyer planı oluşturmak için ilk önce ulaşmak istediğiniz hedef ile ilgili kararlarınızı netleştirmeniz gerekiyor.
Finansal sistemin temel unsurları; fon arz edenler, fon talep edenler, finansal aracılar (kurumlar), finansal araçlar ve yasal-kurumsal düzenlenmeler olarak sıralanmaktadır.
Finansal sistem; birikim sahipleri ile kaynak ihtiyacı olan taraflar arasındaki alışverişi sağlayan kurumlar, tasarruf, yatırım, finansman araçları ve bunları düzenleyen kurallardan oluşan yapıdır.
1. Fon arz ve talep eden birimler arasındaki fon aktarımına aracılık yapmak; tasarruf fazlasına sahip olan ekonomik birimlerden, tasarruf açığı bulunan ekonomik birimlere doğru fonların akışını sağlamak finansal sistemin temel fonksiyonudur.
Bu finansal araçlar arasında bankalar, borsalar, tahvil piyasaları, mevduat hesapları ve yatırım fonları gibi çeşitli unsurlar yer almaktadır. Finansal sistem, ekonomik birimler arasında kaynakların dengelenmesine yardımcı olur ve ekonominin büyümesi ve gelişmesi için önemli bir role sahiptir.
Finansal Bilgi: Bireylerin bütçe, sigorta, tasarruf, yatırım, kredi, basit ve bileşik faiz, enflasyon, risk, getiri, vade, varlık, borç gibi temel finans kavramları bilmesidir.
Finansal yönetim, işletmelerin yatırım ve faaliyet dönemlerindeki ekonomik faaliyetlerinin fonlaması ve kullanımı boyutunu özellikle de kaynak tedarikini kapsamaktadır. Bu tanımlama ile finans bilim dalı ve finansal yönetim disiplini sadece işletme faaliyetleri ile ilgili şeklinde bir sınırlamaya tabi tutulmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri