Firma Değeri= Borçlar + Özkaynak – Nakit Varlıklar şeklinde hesaplayabiliriz.
Yapılan üretim ya da ticaret sonrasında faaliyet giderlerinin düşülmesi sonucu çıkan değere amortisman ve itfanın eklenmesiyle bulunur.
Şirketin borsada işlem gören bütün hisselerinin, hissenin piyasadaki güncel fiyatı ile çarpılmasıyla hesaplanır. Örneğin; 2 milyon hissesi olan bir şirketin hisse fiyatı 5 dolar ise, şirketin piyasa değeri 10 milyon dolardır.
Firma Değeri/Net Satışlar: Şirketin cirosu ile borsa/sektör ortalamasını dikkate alarak firma değerine ve dolayısıyla şirket değerine ulaşılabilir. BIST Gelişmekte Olan Piyasa Şirketleri Endeksi Ortalama Firma Değeri/ Hasılat (ciro) oranı 27 Mart 2020 itibariyle 14.88'dir.
İlgili 37 soru bulundu
Defter Değeri, bir şirketin özsermayesinin hisse senedi sayısına bölünerek hesaplanır ve şirketin varlıklarının ve borçlarının ne kadarının ortaklara ait olduğunu gösterir. Bu yüzden de bir şirketin gerçek değerini yorumlarken kullanılabilecek önemli bir araçtır.
Öz sermaye(=Öz Kaynak= Özvarlık) ; bir işletme sahibinin ya da sahiplerinin kendi kullanımına ayırdıkları sermayedir. İşletmenin kredi almadığı, piyasa borcunun olmadığı varsayımında, öz sermaye toplam varlıklara eşit olur. Buna göre Toplam Aktifler – Toplam Borçlar = Öz Sermaye şeklinde özetlenebilir.
Firmanın toplam kârının (π) maksimum olabilmesi için toplam Hasılat (TR) ile toplam maliyet (TC) arasındaki pozitif farkın en yüksek olduğu üretim düzeyinin saptanması gerekir.
Hisse başına kâr, bir şirketin çeyreklik net kârının dolaşımdaki hisse adedine bölünmesi ile bulunur. Peki bu bize neyi gösterir? Bu oran, şirketin her bir hisse adedi için ne kadar kâr ettiğini gösterir. Yani bir başka deyişle, yatırımcıların şirketin kârının ne kadarına ortak olduklarını göstermiş olur.
Kurumsal değerler, bir şirketin iş kültürünü ortaya koyan etik değerlerdir. Kurumsal değerler belirlenirken şirketin kültürünü göz önünde bulundurmak en önemli etkendir.
Nominal (Kayıtlı, İtibari, Saymaca) Değer: Pay senedinin üzerinde yazılı olan değeridir. Pay senetlerinin nominal değerlerinin toplamı o şirketin esas sermaye (nominal sermaye) tutarını gösterir. Türk Ticaret Kanunu'na göre ülkemizde pay senetlerinin en düşük nominal değeri 1 kuruştur.
F/K oranını bulmak için basit bir bölme işlemi yapmak yeterli: Hisse Fiyatı / EPS = F/K oranı. Örneğin, bir şirketin hisse senedi 100 dolardan işlem görüyorsa ve şirket yıllık kazançta hisse başına 4 dolar üretiyorsa, F/K oranı 25 (100/4) olacaktır.
İdeal FD/ FAVÖK oranı ise faiz yüzdesine göre örneklendirilebilmektedir. Faizin %15 olduğu bir durumda, FD/ FAVÖK çarpanlarının 6,66 veya altında olması uygun görülmektedir.
İşletme değeri, değerin ekonomik temelleri açısından baktığımızda, zaman zaman maliyetin zaman zaman da faydanın yani sağladığı nakit akışlarının, kârın veya kâr payının bir fonksiyonu olarak tanımlanmakta ve hesaplanmaktadır.
“Piyasa çarpanları” olarak adlandırılan oranlardan en çok kullanılan beş çarpan: Fiyat/Kazanç(F/K) çarpanı, Piyasa Değeri/Defteri (PD/DD) Çarpanı, Fiyat/Nakit Akım (F/NA) çarpanı, Fiyat/Net Satış (F/S) çarpanı ve Firma Değeri/FAVÖK çarpanlarıdır.
Değer Maksimizasyonu: İşletmelerin kararlarında işletme değerini ya da hisse senetlerinin değerini maksimize etmek; ortakların/hissedarların varlıklarını (servetlerini) artırmayı hedeflemektedir.
Ne yöneticiler ne de borç veren kurumlar sonsuz miktarda borç kullanamamaktadırlar. Net faaliyet geliri yaklaşımında ise, işletmenin pazar değerinin sermaye yapısından bağımsız olduğu savunulmuştur.
Net aktif değer formülü, yükümlülüklerin varlıklardan çıkarmasına dayalıdır. Gayrimenkul, hisse ve nakit varlıklarının toplam değeri 1.000.000 TL olan bir kişinin 250.000 TL borcu olduğunu varsayalım. Bu durumda kişinin varlıklarının net aktif değeri 750.000 TL olarak hesaplanır.
Öz kaynaklar aynı anlamda olmak üzere öz sermaye veya öz varlık kavramları ile de adlandırılır. Öz kaynak işletme sahip ve ortaklarının tahsis ettiği sermaye ve otofinansman yolu ile elde edilen sermaye eklerinden oluşur. Öz kaynaklar, işletme sahip ve ortak- larının işletmedeki haklarının toplam değeridir.
Doğruluğu tartışılmakla birlikte hisse senedi alırken genel olarak kabul gören F\K oranı ise 10 seviyesidir. Buna göre, F\K oranı 10'un üstünde olan şirket hisselerinin pahalı, 10'un altında olan şirket hisselerinin ise ucuz olduğu kabul edilmektedir.
Özsermaye olarak da ifade edilen özkaynaklar analitik yönteme göre; ( Bilanço Net Aktif Toplamı - Borçlar = Özsermaye) şeklinde formüle edilir.
Piyasa değerinin, hisse senedi fiyatı ile borsada işlem gören hisse sayısının çarpımı ile elde edildiğini belirtmiştik. Defter değeri ise şirketin toplam varlıklarından toplam borcunun çıkarılmasıyla bulunur.
Hissenin yükseliş veya düşüşünün hız oranını gösterir Osilatör de ortada sıfır çizgisinin etrafında dalgalanacaktır. Orta çizgilerin yukarı kesilmesi al sinyali, aşağı kesilmesi ise sat sinyali verir. Osilatör çizgisi çok aşağı ya da yukarı giderse piyasanın aşırı alım ya da satış yapmış olduğu anlaşılır.
Net Defter Değeri (D.S): Değerleme sonrası net defter değerini ifade eder. Değerleme sonrası sabit kıymet değerinden değerleme sonrası birikmiş amortisman çıkarılarak bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri