Kapsülün yeterli ısıya ulaştıktan sonra erimesiyle birlikte içinde yer alan ilaç, vajina içindeki dokuya temas eder ve böylece mantar ya da enfeksiyon problemine doğrudan müdahale ederek hızlı bir iyileşme sağlar.
Fitil dışarıya atılırken ilaç çözüldüğü için vajinada akıntı daha yoğun hissedilir. Oluşan bu yoğun akıntı yan etki olarak kabul edilip ilacın çözüldüğünün göstergesidir. Aynı zamanda da bu akıntı ile fitil dışarıya atılır.
İşlem sonrasında hastanın 10 -15 dakika fitil eriyinceye yatar pozisyonda kalması gerekir.
Basit Mantar Enfeksiyonu Tedavisi
Maya enfeksiyonları sıklıkla vajinal yoldan kullanılan kremler, merhemler veya fitiller (klotrimazol veya mikonazol ile) tedavi edilirler. Bunlar 1 ila 7 gün arasında sürebilir. Ayrıca flukonazol gibi bir ağızdan ilaç da kullanılabilir.
Mantar enfeksiyonunun tedavisinde günümüzde çok sayıda ilaç seçeneği bulunmaktadır. Hafif enfeksiyonlarda vajinaya fitil uygulaması, vulvaya krem uygulaması şeklinde tedavi önerilmekte, daha ağır enfeksiyonlarda veya fitil kullanamayanlarda ise tek dozlu ilaçlarla tedavi çoğu durumda başarılı olmaktadır.
İlgili 36 soru bulundu
İşlemin daha rahat bir şekilde gerçekleşmesi için fitili uygularken sırt üstü uzanabilir ve dilerseniz kalçanızın altına yastık koyarak fitilin geçişini hızlandırabilirsiniz.
Fitillerin farklı amaçlarla hazırlanmış pek çok formu bulunmaktadır. Eğer kullanılacak fitil vajinal ovül şeklinde ise adet döneminde kullanılması tavsiye edilmemektedir. Adet döneminde vajina içerisinde kan bulunmasından dolayı fitil uygulaması yapılırsa ilaç etkisini göstermeden kanla dışarıya akacaktır.
Vajinal mantar, cinsel yolla bulaşan hastalıklar grubuna girmez. Bunun sebebi de cinsel anlamda aktif olmayan kadınlarda da hastalığın görülebilmesidir. Ancak cinsel birliktelik de vajinal mantarın bulaşma yolları arasında sayılabilir.
Vajinal mantar tedavi edilmezse makata ve kalçalara yayılım gösterebilir. Daha da gecikilirse kronik ve tam iyileşmeyen bir enfeksiyon halini alabilir.
Vajinal mantarın ortaya çıkmasına yol açan dengesizliğin nedenleri arasında doğal vajinal florada dengesizliğe neden olacak şekilde antibiyotik kullanımı, östrojen seviyelerinin artması nedeniyle gebelik, kontrolsüz diyabet nedeniyle kan şekeri dengesinin bozulması, bozuk bir bağışıklık sistemi, kortikosteroid ...
Fitili bebeğinizin anüsüne yerleştirirken kesinlikle zorlamamalısınız. Fitilin yalnızca 2 cm kadar içeri girmesi ve etki edene kadar bebeğinizin anüsünde kalması yeterlidir. Daha fazla zorlamak, anüsüne zarar vermenize neden olabilir. Fitilin dışarı çıkmaması için dışarıdan bastırmamalısınız!
Bu da fitilin daha hızlı çözünmesine ve ilacın dışarı sızmasına neden olabilir. Vajinal fitil yerleştirmeden önce tuvalete gitmeniz, fitilin çözünme hızını etkilememek açısından daha iyi olacaktır. Bununla birlikte sonrasında gitmeniz gerekiyorsa en az bir saat beklemeniz faydalı olacaktır.
Vajinal fitiller: İlişkiden 10-15 dk önce vajene yerleştirilir,ilişkiden 6 saat sonrasına kadar vajen herhengi bir şekilde yıkanmaz. Her ilişkiden önce yeni bir fitil kullanılır.
Fitil Tedavisi: Fitil, vajinal mantar hastalığında etkili bir çözümdür. Fitil tedavisinde, fitil vajinaya yerleştirilir ve bir süre sonra kendiliğinden çözünür. Çözünen fitilin dışarı atılması sırasında ilacın çözünmüş hali de olacağından daha yoğun bir akıntı görülebilir.
Öte yandan daha önce hiç ilişkiye girmemiş bazı kadınlarda tampon kullanmak, yanlışlıkla parmağın veya bir objenin vajinaya sokulması, jinekolojik muayene olmak, smear testi aldırmak, spor yapmak, vajinaya fitil yerleştirmek, ağır spor yapmak gibi nedenlerle kızlık zarında bozulma olabilir.
İlaç ise vajinal fitil formunda olabildiği gibi hap şeklinde de olabilir. Bakire olanlara vajinal fitil reçete edilmez. Hap şeklinde olan ilaçların kullanımı ile tedavinin yapılması tercih edilir. Vajina bölgesine yani mantarın etkin olduğu bölgeye sürülmesi için krem de önerilebilir.
Daha önce cinsel birliktelik yaşamamış ise vajinal mantar hapı olarak adlandırılan ağızdan alınan ilaç tedavisi kullanmak gerekir. Tedaviye destek olarak vajinal mantar kremleri kullanılır. Ayrıca vajinal mantar doğal ve bitkisel tedavi seçenekleri de tedaviye destek olarak kullanılabilir.
Mantar enfeksiyonları, sık karşılaşılan vajinit yani vajinal enfeksiyon türlerinden bir tanesidir. Vajinal mantar enfeksiyonuna çoğunlukla “candida albicans” organizması neden olur.
Regl öncesi vajinadan dökülen epitel hücreleri ve sıvı, beyaz akıntı şeklinde görülür. Bu beyaz akıntıya lökore adı verilir. Bu akıntının rengi bazen hafif sarıya kayar. Adet öncesi görülen bu beyaz akıntının nedeni progesteron hormonundaki artıştır.
Vajinal mantar enfeksiyonu devam ederken cinsel ilişki yaşanması sakıncalı mıdır? Vajinal mantar enfeksiyonu olan kadın cinsel ilişkiye ara vermelidir. Çünkü hem partnerine bulaştırabilir hem de hassaslaşmış vajinal bölgede oluşacak tahriş tedavinin uzamasına ve çekilen acının artmasına neden olmaktadır.
Mantar Tedavisi Ne Kadar Başarılıdır? · Antifungal kremler,vajinal tabletler ve ağızdan verilen ilaçlar genellikle etkili olup,şikayetleriniz bir kaç gün içinde kaybolurlar. · Doktorunuz tedavi sürecinde cinsel ilişkide bulunmanızı yasaklayabilir.
Erkeklerde görülen kasık mantarı bu bölgede kaşıntı, kızarıklık ve yanma hissine neden olur. Tek ya da çift taraflı olmak üzere kasığı etkileyen mantar, bazı durumlarda cinsel organ üzerinde de yayılabilir. Kasık mantarı çoğu zaman ayak mantarı gibi farklı bir bölgede ortaya çıkan mantar türleriyle ilişkilidir.
Kadının vajinasına (hazneye) konularak uygulanan fitil, köpük ve tabletlerdir. Erkek tohum hücresini (sperm) hazne içinde öldürerek gebeliği önler. Her cinsel ilişki öncesinde uygulama tekrarlanmalıdır. Doğru ve düzenli kullanıldığında gebeliği önleyici etkisi %94'dür.
Çeşitli kadın hastalıklarının tedavisinde kullanılan fitilin vajinaya yerleştirilmesi zannedildiği kadar korkulacak bir durum değildir. Fitilin kullanımı esnasında kişi herhangi bir acı ya da ağrı hissetmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri