Fitne ve fücur kelimeleri aynı anda kullanılan kelimeler olarak bilinmektedir. İkisi de kötü anlamlıdır ve fücur kelimesi ahlak dışı olarak kabul edilmektedir. Fücur sahibi olan insanlar için kullanılmaktadır. Genellikle dedikodu yapan insanlar için kullanılan sözcüktür.
Arapçadan dilimize geçen "Fitne" sözcüğü "kargaşa, fesat" demek. "Fücur" ise "ahlaksızlık, edep dışı" anlamında iken bu iki kelime birleşince ortaya "Fitne fücur" çıkmış. Ortalığı karıştırmayı seven kimseleri anlatan bu söz, insanların arasını bozan ve fesat kişilere deniyor.
fitne ve fesat çıkarmayı seven kimse. fitne çıkaran kişi.
(ﻓﺠﻮﺭ) i. (Ar. fucūr) Ahlâk kurallarına aykırı yaşama, fuhuş ve zinâya dalma, sefâhat [Daha çok fısk ve fitne kelimeleriyle birlikte kullanılır]: Fücûra fıska onlardır kulavuz (Darir).
Fitne fücur TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,mecaz Fitne çıkaran (kimse)
İlgili 29 soru bulundu
Fitne (ya da fitnah, pl. Fitan; Arapça: فتنة, فتن: "günaha, yargılama; ayaklanma, sivil çekişme, çatışma" geniş bir yargılama, ızdırap veya sıkıntı çağrışımları olan Arapça bir kelimedir. Önemli tarihsel sonuçları olan bir kelime, modern Arapça'da da yaygın olarak kullanılmaktadır.
Fitnenin tarifi “Fitne” kelimesi, lügatte attın ve gümüşün iyisini kötüsünden ayırt etmek için ateşe atıp eritmek mânâsına gelen “Fe-te-ne” fiilinden türemiş bir isimdir. Kelime zamanla daha geniş mânâlar kazanarak, iptila, tecrübe, imtihan, insanın ateşe atılıp azap edilmesi gibi mânâlarda kullanılmıştır.
fücûr, Kur'an'da kâfir ve müşriklerin bir eylemi ve birr ile takvâ kavramlarının tam karşıtı olarak zik- redilmiş; küfür, kizb, fesâd ve fısk kavramlarının da benzeri olarak kullanılmıştır.
KÜFÜV – KÜFV
(ﻛﻔﻮ) i. (Ar. kufv) Denk, benzer, eş: Herkes kendi küfvünü almalıdır dedi (Sâmipaşazâde Sezâî). Şahoğlu askeriyle senin küfvün değildi (Ömer Seyfeddin). Bahçıvan başını salladı.
Facir TDK'ya göre, günahkar ve İslam dininin emirlerini çiğneyen kişiler için kullanılan bir kelimedir.
Ortalığı karıştıran, fitne çıkaran, ara bozucu kimse, karıştırıcı, fesatçı, müfsit: Ne var ki fitneci Susen, bu beklenmedik gelişmeden hiç memnun değildir (Beşir Ayvazoğlu).
Hac suresi 11. Nur suresi 63. ayetlerde geçen fitne kelimesi bela ve musibet; Sâffât suresi 63. İsra suresi 60. Zâriyât suresi 14. ayetlerde geçen fitne kelimesi azap; Kalem suresi 6. ayette geçen fitne kelimesi ise delilik anlamlarında yer al- maktadır.
Öz: Fitne kavramı, insan zihninde olumsuz bir anlamı çağrıştırmaktadır. Bu çağrışımda kişisel ve toplumsal açıdan istikametten uzaklaşmak, huzursuzluk, kargaşa, aklî melekeleri kullanmadan hareket etmek, bunun sonucunda da büyük sıkıntılara, belalara maruz kalmak söz konusudur.
Fesad, başta insanın kendisi olmak üzere her alanda meydana gelen bozulma, çözülme, ölçü ve dengeden sapma, faydalı olma özel- liğini kaybetme, fıtrattan uzaklaşma gibi olumsuz anlamların tamamını kapsamaktadır. Kur'an'a göre yeryüzüne yayılan fesadın temel sebebi, küfür ve şirkin topluma yayılma- sıdır.
İslâm alimleri, Hz. Osman'ın öldürülmesiyle (35/656) kontrolden çıkan buhranları “ilk fitne” ya da “büyük fitne” olarak adlandırırlar. Cemel Vakası ve Sıffîn Savaşı ile devam eden acı olaylar, Kerbelâ'da ağır bir hüzne dönüşmüştür.
Cevap: Bu konuda Hadîkada, fitne anlatılırken deniyor ki: “Fitne, Müslümanlar arasında bölücülük yapmak, onları sıkıntıya, zarara, günaha sokmak, insanları devlete karşı isyana kışkırtmak demektir.
vafir - وافر
(فِ) [ ع . ] (اِفا.) فراوان ، زیاد. ayşat(izah: baysat.)
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı zaman fütuhat kelimesi, 'Zaferler ve fetihler,' karşılıklarını buluyor. Bu şekilde Osmanlı dönemi ile beraber farklı dönemlerde savaşlar için kullanılmış bir sözcük olduğunu ifade etmek mümkün.
''Fütade'' şeklinde de kullanılan üftade kelimesi, dermansız bir derde tutulmuş, hayattan tüm ümidi kesilmiş, karamsar ve mutsuz demektir.
Kâfir veya günahkâr mümin anlamında bir terim. İlâhî emirlere itaatten ayrılıp âsi olan mümin veya kâfir anlamında kelâm ve fıkıh terimi. İlâhî emir ve yasaklara aykırı fiil ve davranışları ifade eden bir terim.
fücur teriminin Türkçe Türkçe sözlükte anlamı
(Osmanlı Dönemi) Günah. Zina.
DEFAAT KELİMESİNİN ANLAMI
Kereler, kezler anlamına gelir. Bu kelime genellikle defağat şeklinde yanlış yazılmaktadır.
Kadınlara kapılmaktan korunun. Çünkü İsrailoğullarında ilk fitne kadınlar yüzünden çıkmıştır.” Dünya zevkleri ve nimetleri geçici olmasına rağmen, tatlı ve etkileyicidir. İnsanı bu yalancı câzibeleriyle, Allah saygısı ve korkusundan uzaklaştırıp yanıltabilirler.
Conversation. Cenab-ı Allah buyuruyor ki: “Fitne çıkartmak, adam öldürmekten daha kötüdür.” Nitekim dinimize göre fitne haramdır. Peygamber Efendimiz Hz.Muhammed inananlara şöyle seslenmektedir: “Fitne uykudadır.
İlk Fitne (656 - 661), Halife Osman'ın evinde öldürülmesi ile başlayan ve Muaviye'nin İslam Devleti'nin başına geçmesi ile sonuçlanan iç savaş dönemine İslam tarihinde verilen isim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri