Şu şekilde denklemsel olarak ifade edilebilir.(P: momentum ; t: zaman ; F: kuvvet ; M: kütle ; V: hız ; a: ivme)
F sembolü ısı (Q) ve işin (W) kesin olmayan diferansiyeli olduğunu gösterir. Newton'un ikinci yasasından, serbest, katı bir cisim üzerine yapılan işin bu cismin rotasyon ve süratinin kinetik enerjisindeki değişime eşit olduğu görülebilir.
Burada λ dalga boyunu, v hızı, f ise frekansı sembolize eder.
Kuvvet "F" harfi ile gösterilir ve "dinamometre" denilen yaylı kantarla ölçülür. Kuvvet kavramı ilk olarak klasik mekaniğin ikinci hareket yasasında görülmektedir. Bir cisim üzerine etkiyen bir net kuvvet onun momentumunun değişmesine neden olur.
Newton'un ikinci hareket yasasının formülü F=ma'dır, yani kuvvet eşittir kütle çarpı ivme.
İlgili 35 soru bulundu
Farad, uluslararası birim sistemi (SI) tarafından tanımlanmıştır ve birim sembolü "F" ile gösterilir. Farad birimi, kapasitörlerin ölçümünde kullanılır. Kapasitörler, yükleri depolayabilen ve devrelerde enerjinin depolanması ve salınması için kullanılan elektriksel bileşenlerdir.
Katı, sıvı ve gazlar ağırlıkları nedeniyle bulundukları yüzeye bir kuvvet uygularlar. Kuvvetin kaynağı ne olursa olsun birim yüzeye dik olarak etki eden kuvvete basınç (P), bütün yüzeye dik olarak etki eden kuvvete de basınç kuvveti (F) denir.
Bir cismin şeklini, hareketini ve denge durumunu değiştiren etki olarak tanımlanabilir. Kuvvet vektörel bir büyüklüktür. Kuvvet birimleri, NEWTON - DYN - KG.KUVVET gibi birimlerdir.
F değeri arttıkça diyafram açıklığı daralır ve lensten daha az ışık geçer. F değeri azaldıkça diyafram açıklığı küçülür ve lensten daha çok ışık geçer. Örneğin, diyafram açıklığı F8'den F5.6'ya düşürülürse ışık miktarı iki katına çıkar.
Fizikte Net Kuvvet, bir cisim üzerine etkiyen kuvvetlerin toplamına eşittir. Net kuvvetin hesaplanması için serbest cisim diyagramı oluşturulur ve ortamdan izole edilerek cisme etkiyen kuvvetler vektörel olarak yazılır. Net kuvvetin cisme olan etkisi net kuvvetin yönüyle aynı olmak zorunda değildir.
Kuvvet vektörel bir büyüklüktür. F harfi ile gösterilir. Kuvvet dinamometre ile ölçülür. SI birim sisteminde kuvvet birimi Newton'dur.Newton kısaca N harfi ile gösterilir.
Fizikte, birim zamanda aktarılan veya dönüştürülen enerjiye ya da yapılan işe güç denir, P simgesiyle gösterilir. Uluslararası Birim Sistemi'nde güç birimi, saniyedeki bir joule'e eşit olan watt'tır kısacası J/s.
Bir cihazı çalıştırmak için birim zamanda ne kadar enerji kullanıldığını “Güç” kavramı ile ölçeriz. Gücün ölçü birimi “Watt”dır. Gücü hesaplamak için kullanılan formül ise Güç= Enerji / Zaman şeklindedir.
ΔT (Delta T), evrensel zaman ve dinamik zaman arasındaki farkı ifade eden zaman standardı.
Yapılan iş, kuvvet ile yolun çarpımına eşittir. İş W sembolü ile gösterilirse, W = F. Δx olur. Burada F ile Δx yolunun paralel olması gerekir. Eğer F kuvveti yola paralel değilse işi yapan kuvvet F kuvvetinin yola paralel olan Fx bileşenidir.
Newton, SI birim sisteminde kuvvet birimi olup simgesi N'dir. Terim, fizik bilimine yaptığı katkılar nedeni ile İngiliz bilim insanı Isaac Newton'un adı ile anılır.
Bazı teknik ayrıntıları "F sayısının matematiği" kutusunda bulabilirsiniz ancak bunu pratik bir şekilde anlamak için küçük f sayılarının büyük diyafram açıklıklarına karşılık geldiğini ve F1,4'ün genel amaçlı lenslerde karşılaşabileceğiniz en büyük maksimum diyafram açıklığı olduğunu bilmek yeterlidir.
Eğer formülün harflerle simgelenmiş elemanları incelenirse: E- Cismin enerjisi (joule) m- Cismin kütlesi (kilogram)
Elektrik alanında v harfi voltu simgelemektedir. Fizik kimya ve matematik alanında küçük v harfi hızı temsil etmektedir. Fizik kimya ve matematik alanında büyük v harfi yani V hacmi simgelemektedir.
Mevcut anlayışa göre, dört temel etkileşim veya kuvvet vardır: çekim kuvveti, elektromanyetizma, zayıf etkileşim ve güçlü etkileşim.
Ağırlık, temel birimi Newton (N) olan ve yerçekimi tarafından cisme etki eden kuvvet olarak tanımlanırken, kütlenin temel birimi kilogramdır (kg) ve maddenin miktarı veya enerjisi ile ilgili bir büyüklüktür.
Hız ve kuvvet gibi hem yönü hem de büyüklüğü olan nicelikler “vektörel nicelikler” olarak isimlendirilir.
Basınç bir yüzeye uygulanan dik kuvvetin yüzey alanına oranına eşittir. Sembol olarak göstermek gerekirse P = F/A olarak gösterilmektedir. Basınç kuvveti de bir yüzeye uygulanan basınç ile yüzey alanının çarpımına eşit olmaktadır. Buradan hareketle basınç kuvveti formülü şöyledir: F = Px.
Birim yüzeye etki eden kuvvete basınç denir. Tüm yüzeye dik olarak etki eden kuvvete basınç kuvveti denir.
Basınç ölçen ve ölçüm görüntüleyen bütünleşik aletlere, basınçölçer, vakumölçer ya da vakummetre denir. Manometre ya da kullanımı yaygın olan Bourdon basınçölçeri, basıncı hem ölçmek hem de ölçümü görüntülemek için kullanılan basınçölçerlere birer örnektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri