Maddenin fiziksel özelliği sadece maddenin kendisine bağlıdır. Fiziksel özellikler arasında hal, renk, tat, koku, donma noktası ve kaynama noktası sayılabilir. Bu özellikler, maddenin kimyasal yapısını değiştirmeksizin gözlemlenebilir.
Fiziksel özellik maddenin bir başka madde ya da maddelere dönüşmeksizin gözlemlenebilen, ölçülebilen ve hissedilebilen özellikleridir.
Çekirdekte bulunan protonlar, atomun ( o elementin) tüm kimyasal ve fiziksel özelliklerini belirler. Proton sayısı atomlar (elementler) için ayırt edici özelliktir. Yani proton sayısının farklı olması elementin diğerinden farklı olduğu anlamına gelir.
Çekirdeki etrafındaki elektron sayısı çekirdekteki proton sayısına eşitse atom yüksüzdür. Elektron sayısı proton sayısından farklı ise elektron yüküne sahip olur ve 'iyon' (iyonlaşmış atom) adını alır. Proton sayısı bir atomun kimyasal özelliklerini belirler ve bilinen elementler, proton sayılarına göre sıralanır.
nötron sayısına bağlı olarak tüm fiziksel özellikleri değişir Cl atomunun doğada iki tür izotopu (proton sayısı aynı kütle numarası farklı olan elementler) vardır. Cl35 ve Cl37. Dolayısı ile nötron sayısı fiziksel ve radyoaktif özellikte büyük öneme sahiptir.
İlgili 32 soru bulundu
Muhammed kardeşim öncelikle şunu söyleyeyim maddenin kimyasal özelliğini sadece iki şey değiştirir; proton ve elektron sayısı. Fiziksel özelliğini ise ; proton,nötron,elektron sayısı değiştirir. Yani niceliğini proton ve elektron sayısı, niteliğini ise hepsi değiştiriyor.
Element simgesinin üstünde verilen atom numarası da, proton sayısına eşit olduğuna göre, bu iki sayının farkı elementin nötron sayısını verir.
Aynı atom numarasına fakat farklı kütle numarasına sahip atomlara izotop atomlar denir. kimyasal özellikleri ilke olarak atom numarası ile belirtilen proton ve elektron sayısına bağlıdır.
Radyoaktif çekirdekten nötron yayılmasıdır.Bu yolla çekirdeğinde nötronu fazla olan çekirdek Nötron / Proton sayısını 1 ' e yaklaştırmaya çalışır. Böylece kararlı bir yapı kazanır. Bu ışımayla Atom Numarası (Proton) değişmez, Nötron Sayısı 1 azalır.
Yörünge sayısının artması atom çapının artması anlamına gelir. Bir periyotta soldan sağa doğru ilerledikçe; elektronlar hep aynı yörüngeye birer birer yerleşirler. Bu sırada çekirdekteki proton sayısı da artar.
Periyodik çizelgede aynı grupta bulunan elementler benzer fiziksel ve kimyasal özelliklere sahiptir ve bileşik oluşturacakları zaman aynı iyon yükünü alır.
Periyodik tabloda dikey sütunlara grup denir. Aynı grupta olan elementlerin kimyasal özellikleri benzerdir.
Kimyasal özellik sadece proton sayısına bağlı değildir. Elektron sayısına da bağlıdır. Dolayısıyla sadece proton. sayılarının aynı olması kimyasal özelliklerin aynı
Her bir canlının dıştan gördüğümüz özelliklerine fiziksel özellik denir. Saçımız, göz rengimiz, boyumuz fiziksel özelliklerimiz arasında yer alır.
Boy,kilo,göz rengi,saç rengi gibi dışarıdan bakınca fark edilen özelliklerdir.Yani bireylerin dış görünüşlerine fiziksel özellikler denir. Fiziksel özelliklerimizi ailemizden alırız.
Fiziksel Özellikler: Boy, kilo, göz rengi, saç rengi gibi dışarıdan bakınca fark edilen özelliklerdir. Yani bireylerin dış görünüşlerine fiziksel özellikler denir. Fiziksel özelliklerimizi ailemizden alırız.
Yüksüz (nötr) bir atomdaki elektronların (–) yük toplamı, protonların (+) yük toplamına eşittir. Bir cismin üzerindeki pozitif (+) yük sayısı, negatif yük sayısına eşit ise, böyle cisme nötr ya da yüksüz cisim denir. Yüksüz denildiği zaman cismin içinde hiç yük yok anlamına gelmez.
Yük ve Kütle
Proton, elektrondan yaklaşık 1836 kat daha büyüktür ve protonun ve nötronun kütleleri neredeyse eşittir.
Atomdaki proton sayısı elektron sayısına eşit olduğunda atom elektriksel olarak yüksüzdür.
Elektron başına düşen çekim gücü ise çekirdeğin çekim gücünün her bir elektron üzerine dağılımıdır. Yani proton sayısı artarsa elektron başına düşen çekim kuvveti de artacaktır.
Elektronlar, atomun çekirdeği etrafında durmaksızın dönen hareketli taneciklerdir. Protonların pozitif, elektronların negatif elektrik yüklü, nötronların ise yüksüz olduklarını biliyoruz.
İZOTOP numaraları aynı kütle numaraları farklı olan atomlara izotop atomlar denir. birbirinin izotopudur. İzotop atomların kimyasal özellikleri aynıdır.
Nükleonların etkileşimleri ve özellikleri nükleer fizik tarafından açıklanır. Nötr hidrojen atomu dışında bütün atomların çekirdeklerinde nötron bulunur. Her atom farklı sayıda nötron bulundurabilir. Proton ve nötronlar, kuarklardan oluştukları için temel parçacık değildirler.
Pozitron yayınlaması sonucu çekirdeğin proton sayısı bir azalır, nötron sayısı artar, fakat kütle numarası değişmez.
Protonlar pozitif yüklüdür, nötronlar yüksüzdür ve elektronlar negatif yüklüdür. Normalde protonların elektronlara oranı her zaman 1'dir; bu nedenle atom, nötr bir yüke sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri