Gücün birimi olan watt, Uluslararası Birimler Sisteminde (SI) saniyede bir joule eşit olarak türetilmiş bir birimdir.
İş W sembolü ile gösterilirse, W = F. Δx olur. Burada F ile Δx yolunun paralel olması gerekir. Eğer F kuvveti yola paralel değilse işi yapan kuvvet F kuvvetinin yola paralel olan Fx bileşenidir.
Bir nesnenin 2 boyutlu düzlemde kapladığı yere alan denir. Sembolü A, birimi metrekare (m2)'dir.
Şu şekilde denklemsel olarak ifade edilebilir.(P: momentum ; t: zaman ; F: kuvvet ; M: kütle ; V: hız ; a: ivme)
Fizik alanında V harfi hacmi simgelemektedir. Büyük v harfi fizikte hacmi simgelemektedir. Hacim bir nesnenin uzayda kapladığı yeri belirtmektedir. Fizik alanında kullanılan küçük v ise hızı anlatmaktadır.
İlgili 37 soru bulundu
Coulomb, elektrik yükü için SI birim sistemine göre tanımlanmıştır ve birim sembolü "C" ile gösterilir. Coulomb, diğer birimlerle birlikte kullanılarak elektriksel yük, akım, gerilim ve diğer elektriksel büyüklüklerin ölçülmesinde kullanılır.
Bobine alternatif akım uygulandığında akım değişime direnç gösterir. Endüktans olarak adlandırılan bu direncin birimi Henry, simgesi ise H'dir.
Vektörlerin Toplanması: Birden çok vektörün vektörel toplamı olan vektöre bileşke vektör denir. "R" ile gösterilir.
D - Matematikte türev işaretidir. Parçalı türevde küçük delta (∂) ile gösterilir. D - D vitaminine isim vermiştir. D - Parçacık fiziğinde dötronu sembolize eder.
Fizikte G sembolü, yer çekimi ivmesinin simgesi olarak ifade edilmektedir. Cisimlere uygulanan yer çekimine bağlı olarak cisimlerin ağırlığı meydana gelmektedir. Oluşan bu çekim ise fizikte G sembolü ile gösterilmektedir. Her gezegenin çekimlere uygulayacağı çekim kuvvetinin de farklı olduğu söylenebilir.
Planck sabiti (h), bir fizik sabitidir ve kuantum mekaniğindeki aksiyonum kuantumu için kullanılır. Değeri h= 6.62607015×10−34 J⋅s' dir. Planck sabiti daha önceleri bir Fotonun enerjisi (E) ile elektromanyetik dalgasının frekansı (ν) arasında bir orantı idi.
Fizikte, birim zamanda aktarılan veya dönüştürülen enerjiye ya da yapılan işe güç denir, P simgesiyle gösterilir. Uluslararası Birim Sistemi'nde güç birimi, saniyedeki bir joule'e eşit olan watt'tır kısacası J/s.
Kısaca W harfiyle gösterilir. Watt (W), güç birimi olarak kullanılır ve bir devreden akan akımın, devreden geçen gerilimle çarpımının sonucu olarak hesaplanır. Watt, bir devredeki enerji akışının hızını ifade eder. Watt ölçümü, bir wattmetre kullanılarak gerçekleştirilir.
Watt, enerji dönüşümü oranını ölçen güç birimidir. Joule bölü saniye (J/s) olarak tanımlanır ve kısaca W harfiyle gösterilir. Kilowatt, Watt'ın bin katıdır. Yani, 1.000 W = 1 kW'dır.
Joule Formülü Nedir? Joule; J = kg x m² formülü ile her daim hesaplanabilir. Burada, yapılan iş kilogram ve metre kareden yola çıkarak hesaplanabilmektedir.
Gerilimin sembolü U veya E harfleridir, birimi ise V harfiyle gösterilen Volt tur. Genel bir pratik olarak çok fazlı sistemlerde faz arası gerilimler U, faz-nötr arası gerilimler V ile gösterilir. Doğru akım üreteçleri (piller, aküler ve bunların grupları) genellikle 1.5- 110 V gerilime sahiptirler.
Tesla birimi (sembolü T) manyetik akı yoğunluğunun (veya manyetik indüksiyon) SI birimidir. Manyetik alanın yoğunluğunu belirler. Tesla (T), manyetik akı yoğunluğu birimi olarak kullanılır.
Eğer formülün harflerle simgelenmiş elemanları incelenirse: E- Cismin enerjisi (joule) m- Cismin kütlesi (kilogram)
Farad, uluslararası birim sistemi (SI) tarafından tanımlanmıştır ve birim sembolü "F" ile gösterilir. Farad birimi, kapasitörlerin ölçümünde kullanılır. Kapasitörler, yükleri depolayabilen ve devrelerde enerjinin depolanması ve salınması için kullanılan elektriksel bileşenlerdir.
Uluslararası Birim Sistemi (SI) elektrik yükünü coulomb (C) olarak adlandırırken, elektrik mühendisliğinde amper-saat (Ah) olarak ve kimyada da elemanter yük (e) olarak adlandırmak mümkündür.
Kuantum sayıları Schrödinger denkleminin çözümünden elde edilir. n, baş kuantum sayısı, ℓ, açısal momentum kuantum sayısı ml ise manyetik kuantum sayısı olarak isimlendirilir. Baş kuantum sayısı (n), atomik orbitalin çekirdeğe olan uzaklığını, dolayısıyla enerjisini, parametrik olarak belirler.
ΔT (Delta T), evrensel zaman ve dinamik zaman arasındaki farkı ifade eden zaman standardı.
Q=m.L ise erime ve buharlaşma gibi hal değişimi durumlarında kullanılan formüldür. Sıcaklık-zaman grafiğinde maddenin sıcaklığı artıyorsa Q=m.c.ΔT formülü ile ne kadar ısı verilmesi gerektiğini bulursun.
Newton, SI birim sisteminde kuvvet birimi olup simgesi N'dir. Terim, fizik bilimine yaptığı katkılar nedeni ile İngiliz bilim insanı Isaac Newton'un adı ile anılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri