Kelâm ilmi, Allah'ın zatından, sıfatlarından, nübüvvet ve ahiret konularından bahsederek oluşturduğu zemin üzerinde Usul-i Fıkıh, hükümlerin kaynaklarını ele almış ve bu kaynaklardan hüküm çıkarma metotlarını belirleme gayreti içinde olmuştur.
Başlangıçta fıkıh içerisinde mütalaa edilen kelâm, daha sonra ilm-i tevhid olarak adlandırılmıştır. Fıkıh; âmelî (ibadetsel) meseleler üzerinde, kelâm ise itîkâdî meseleler üzerinde yoğunlaşmıştır. Muhammed peygamberin zamanında nispeten dar ve aksiyona dayalı islam toplumunda fazlaca dini-felsefi tartışma görülmez.
Kelam; en üstün Varlık'ı yani Allah'ı, varlık bakımından özüne ait niteliklerini ve kendi dışındaki varlıklarla ilişkisini konu edinen bir ilimdir.
Kelam ilmi, İslam'ın inan alanını konu edinmektedir. Bu ilim Allah'ın varlığı ve birliğinden bunun yanında O'nun varlık alemleri ile olan ilişkilerinden bahseder. Konu ile alakalı olan ve insanların aklına takılan sorulara mantıklı cevaplar aramaktadır.
Kelâm sıfatı Allah'ın ezelde konuşma gücü bulunması ve zâtında kelâm yaratması demek olup konuşma gücü ezelî, zâtında harf ve ses yaratmak suretiyle söz söylemesi ise hâdistir, çünkü zâtının hâdis olaylara konu teşkil etmesinde bir sakınca yoktur.
İlgili 31 soru bulundu
Kur'an insanın eseri olsaydı, elbette insanların eserlerine benzer eserler yapmak mümkün olacaktı. Mümkün olmadığına göre Kur'an Allah'ın kelamıdır.
Arapça kökenli bir kelime olan kelam sözcüğü, Türkçede yerleşik olarak hala önemli oranda kullanılır. Bu doğrultuda konuşma veya söz söyleme gibi anlamlara sahip olduğunu ifade etmek gerekir. Örneğin 'iki kelam da ben söyleyeyim' gibi kalıplaşmış kelimeler üzerinden çok fazla kullanılır.
Fıkıh; en geniş anlamıyla kişinin hak, yetki ve sorumluluklarının bilincinde olmasıdır. Fıkıh ilmi ise kişinin Allah'a karşı ibadet yükümlülüğünü, helal haram ölçüsünü ve kişiler arası ilişkileri inceler. Fıkıh ilminin temel kaynaklarını Kur'an, sünnet, icma ve kıyas oluşturmaktadır.
Bütün bu tanımlardan anlaşıldığı üze- re Kelam ilminin ana çatısı; ulûhiyet, nübüvvet ve âhiret olarak ortaya çıkmıştır. Bu her üç ana konu, iman esaslarının bir özeti mahiyetindedir.
İtikadî meselelerin yorumunda akla ve iradeye öncelik veren kelâm mezhebi. Ebü'l-Hasan el-Eş'arî (ö. 324/935-36) tarafından kurulan kelâm mektebi.
Kelam kelimesi, İslâm inançlarına göre önemli anlamlar barındıran bir sözcüktür. Özellikle eski zamanlarda sıkça kullanılan kelâm kelimesi, İslâm inancına ait kaidelerini ve bu inanışın felsefe yönünden incelendiği bir ilim dalına verilen isimdir.
Kelâm sıfatı da O'na nisbet edilen sübûtî sıfatlardan biri olarak önemli mana taşır. Ancak burada bir husus dikkat çeker: 'bu sıfatın sadece harf ve ses yaratmaktan ibaret sayılması Allah'ın zâtında mevcut bir kelâm niteliğini inkâr etme anlamına gelir.
Kelam; naslardan hareketle inanç esaslarını ve insanın düşünce yapısına ilişkin temel ilkeleri belirleyen, bunları akli yöntemlerle açıklayan, destekleyen ve karşı fikirleri eleştirip cevaplayan bir disiplindir. İslam dininin temel inanç konularını; uluhiyyet, nübüvvet ve ahiret başlıkları altında toplamak mümkündür.
Günlük hayatımızda, dinî amellerimizin nasıl yapıla- cağını ortaya koyup, bizlere anlatan ilme fıkıh ilmi ya da kısaca fıkıh denilir. Örneğin namazı nasıl kılacağımız, nelere dikkat edeceğimiz, namaz kılarken ne yapmamız veya yapmamamız gerektiği ile ilgili bilgileri fıkıh ilmi ile öğreniyoruz.
Fıkıh dersinin içeriğini; ibadet, ahlak ve sosyal hayat ile ilgili konular oluşturmaktadır. Bu derste öğrencilere teorik bilgiler vermenin yanı sıra davranış kazandırma da amaçlanmaktadır. Fıkıh dersinin alt yapısını; Temel Dini Bilgiler, Tefsir, Hadis ve diğer meslek dersleri oluşturmaktadır.
İbadet ve davranışların farz, vacip, sünnet, mekruh dini terminolojideki karşılığının verildiği ilmi alandır. Fıkıh kelimesi Kur'an-ı Kerim'de birçok ayette geçmekte ve birçok fıkıh kitabı bulunmaktadır.
GAYESİ: Kelam ilmi kendine gaye olarak Tahkiki imanı, doğru yolu arayanları irşat, inanç esaslarını batıl düşüncelerden muhafaza, ameller niyetlere göre olduğundan insanların niyetlerinin sağlam olabilmesi için inançları sağlam olmalıdır demiş ve Kendini diğer ilimlere mesned olarak görmüştür.
Bu ilim dalının, inanç esaslarını tartışmaya girmeden izah eden bir alt koluna ise akaid denir.
Kelamcılar, varlıklar arasında en temel ayrımı Ezeli Varlık- hadis var- lık, yani Allah ile sonradan olmuş varlıklar şeklinde yapmaktadırlar. Bu ayrım Allah ve Allah'ın dışındaki her şey olarak tanımlanan alem dikkate alınarak yapılmaktadır.
Fıkıh bilgileri, Kur'ân-ı kerimden, hadis-i şeriflerden, icma-ı ümmetten ve kıyâstan meydana gelmektedir. Fıkıh bilgisinin bu dört kaynağına Edille-i şer'iyye denir.
Fıkha mutlak anlamda hukuk bilgisi, fakihe de hukukçu anlamı yüklenip klasik fıkıh teriminin Türkçe'de “İslâm hukuku” (İng.
Genel anlamı ile dinin ince ölçüleri ile bilinmesi ve öğrenilmesi için kullanılmaktadır. Fıkıh ilmi, dinin ince ölçüleri demektir. Biraz daha güncelleştirilmişine ilmihâl adı veriliyor. Zikretmeye gerek yoktur ki, fıkhın esas aldığı bilgi kaynağı kitabımız Kur'an ve Peygamber aleyhisselamın hadisleridir.
Allah'ın zâtı ve sıfatları açısından birliği başta olmak üzere inanç esaslarını genellikle Selef akîdesi çerçevesinde ele alan ilim.
Fıkıhta hem fetvaya konu olan hususlar hem de mezhep içinde veya mezhepler arasında tartışılan ve kesin bir sonuca bağlanamayan problemler mesâil kavramıyla ifade edilir.
Bu zaman zarfında İslam dünyası birçok din, kültür, felsefe ve farklı gruplarla karşılaşmış ve bunlardan etkilenmiştir. Bu dönemde İslam'a yapılan ilk itiraz ve hücumlar, dinin asıllarına yani akaid alanındaki konulara olmuştur, bu hücumlara diğer adı da Usulü'd-din olan Kelam ilmi ile cevap verilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri