İslâm telif geleneğinde, sahasında tanınmış şahsiyetlerin biyografilerini konu edinen telif türü. Velîlerin daha çok kerametlerinin anlatıldığı eserlerin genel adı.
Zanaatkarların, müzisyenlerin, din bilginlerinin, şairlerin ve düşünürlerin hayatını anlatan mensur eserlere tabakat denir.
İSLAM'DA TABAKAT
İslâm tarihinde biyografi (biyografya) kitapları "siyer, terâcim, tabakat, vefeyât" gibi isimlerle anılır. Bunlardan siyer/sîret, özellikle Hz. Peygamber'in hayatına dair eserler için kullanılan bir terim şeklinde yaygınlık kazanmış olmakla birlikte diğer biyografiler için de kullanılır.
İbn Sa'd (777, Basra - 16 Şubat 845, Bağdad), 8. ve 9. yüzyıllarda yaşamış hadis, siyer, tarih ve neseb bilgini. İslam dünyasında meşhur olan Tabakat (Kitâbu't-Tabaķaü'l-Kebir) adlı kitabıyla bilinir.
Tabaka kelimesinin “kışla” anlamında ilk defa I. Baybars döneminde Kahire'de Kal'atülcebel ve çevresinde inşa edilen kışlalar için kullanıldığı bilinmektedir. Tabakalar özellikle el-Melikü'n-Nâsır Muhammed b. Kalavun devrinden itibaren önem kazanmış ve bunlara yeni ilâveler yapılmıştır.
İlgili 23 soru bulundu
Hadisteki bu üç tabaka hadis alimleri tarafından; Sahabe, Tabiîn ve Etbâu't-tabiîn olarak isimlendirilmiştir. Bunlardan sonra hadislerin kitaplara kaydedilmesine kadar geçen sürede başka tabakalar da vardır ve bunlar Tabakât türü eserlerde belirlenmişlerdir.
Buhârî ya da tam künyesiyle Ebû Abdillâh Muhammed bin İsmâîl bin İbrâhîm el-Cu'fî el-Buhârî (810, Buhara - 869, Semerkant), Buharalı Fars bir muhaddistir.
[ طَ بَ ] (ع اِ) جِ طبقة. مراتب. (طَ بَ) [ ع . ] (اِ.) جِ طبقه . 1 - درجات ، مرتبه ها. 2 - گروه ها، جماعات .
Âlimlerin, hocaları ile onlardan okudukları kitapların adını alfabetik olarak kaydettikleri eserlerin ortak adı.
Gelecekte ortaya çıkacak sosyal kargaşa, iç savaş gibi önemli olaylar ve kıyamet alâmetlerine dair haberlerle bunlara ilişkin literatürü ifade eden terim.
Hadis âlimleri, kitab ve bab esasına göre tasnif edilen eserlerde kitab kelimesiyle aynı konudaki hadislerin ana başlığına, bab kelimesiyle bunların alt başlıklarına işaret etmiştir. Bu tür eserlerde hem ana başlık hem alt başlıklar terceme veya terâcim diye adlandırılmıştır.
Kitabü't-Tabakati'l- Kebir Tabakat - 11 Cilt Takım.
Hadis Ricâli ilmi veya kısaca Ricâl ilmi adı verilen ilim dalının ismindeki 'ricâ- l'den maksat, erkek olsun kadın olsun hadis ve haber nakleden râvîler demektir. Arapçada 'erkekler' için kullanılan bu kelime, kadın râvîlerin sayısının erkeklere nazaran az olduğu için kullanılmış olabilir.
Arapça bir kelime olan tabakat, tabaka kelimesinin çoğuludur. Kelime olarak tabaka, sıra halinde üst üste konulmuş şeylerden her biri, kat, derece, zümre, sınıf, nesil, kuşak, tek yapraktan ibâret kağıt, cepte taşınan, tütün ve sigara konulan kutu manaları için kullanılır.
Tabakat-ı Fukaha: Fakihlerin mertebeleri demektir.
Kur'ân-ı Kerîm'de mahiyeti ve muhtevası kapalı olan lafızların açıklanmasını amaçlayan telif türü. Sözlükte “gizli ve kapalı olmak; kapalı bırakmak” anlamlarındaki ibhâm masdarından sıfat olan mübhem kelimesi “kapalı bırakılan, mahiyeti bildirilmeyen şey” demektir (Lisânü'l-ʿArab, “bhm” md.; Kāmus Tercümesi, IV, 195).
Arapça dilinden Türkçeye geçen sakıt kelimesi, düşük anlamına gelmektedir. Özellikle Osmanlıca kelimelere ilgisi olanlar, sakıt kelimesini bolca kullanmaktadır.
Bu bilgiler doğrultusunda emâlî kavramına şöyle bir tanım yapabiliriz: Emâlî, “Bir âlimin belli günlerde başta hadis olmak üzere, Arap dili, tefsir, fıkıh ve diğer ilimlerle ilgili bil- gilerini ders halkasındaki öğrencilerine yazdırmasıyla ortaya çıkan bir eser türüdür.”
Yanak (Latin: Bucca, Osmanlıca: Ruhsar) kulak, göz altı, burun ve çene kemiği arasında kalan etli bölümdür.
(ﺳﺮﺗﺴﺮ) zf. (Fars. ser “baş” ve tā > te edatı ile ser-te-ser) Baştan başa, hepsi, ser-tâ-ser: Tuttu cihânı serteser envâr-ı Mustafâ / Çün kim belirdi dünyâda âsâr-ı Mustafâ (Süleyman Çelebi).
Takas kelimesi âyet ve hadislerde geçmemekle birlikte bazı hadislerde kıyamet günü insanların birbirlerinden haklarını karşılıklı alması anlamında “tekāssa” fiili kullanılmıştır (meselâ bk. Buhârî, “Meẓâlim”, 1).
Arapça kökenli bir sözcük olan şark, Osmanlı Devletinin ilk yıllarından itibaren kullanılan kelimeler arasında yer alıyor. Şark kelimesinin sözlük anlamı doğudur. Genellikle bu kelime ile birlikte kullanılan garp ise batı anlamına gelir.
Hadis ilminde “hadis ricâlinin ilk tabakasını oluşturan sahâbeden başlayarak daha sonraki dönemlerde birbirine yakın yaşlardaki râvilerin teşkil ettiği gruplar” anlamında kullanılan tabakat terimi hadis âlimlerinin geliştirdiği ve diğer ilim dallarının da benimsediği bir telif türüdür.
Ehl-i Sünnet tarafından en güvenilir hadis kitabı olarak kabul edilir.
Buhârî'nin (ö. 256/870) Kur'ân-ı Kerîm'den sonra en güvenilir kitap olarak kabul edilen, sahih hadisleri toplayan eseri.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri