Flamingo denge testi (FDT) Eurofit test bataryasında denge ölçümleri için kullanılan bir testtir (Eurofit, 1988). Ekipman olarak bir kronometre, 50 cm uzunluğunda, 4 cm yüksekliğinde ve 3 cm genişliğinde bir tahta kullanılmıştır (Şimşek ve diğerleri, 2014).
Sporcuların statik denge kabiliyetlerini tespit etmek için flamingo test kullanılabilir.
Hasta test aracı içerisindeyken hareketli denge plakalarının üzerinde ayakta durur. Zemindeki basınca hassas denge plakalarının değişik alanlarına farklı uyguladığı basınç ölçülerek bilgisayara iletilir ve değerlendirilir. Posturografi sırasında 6 farklı durum için test yapılır.
Uygulama: Kişinin vücut pozisyonu dik, tek ayak yerde ayak tabanı tam olarak yerde ve gözler kapalıdır. Eller belde durur. Diğer ayak yerdeki bacağın dizi üstünde durur. Test 3 kez her bacak için uygulanır.
Dinamik posturografi, bir vestibüler fonksiyon testi olmaktan çok, sistemik denge fonksiyonunu inceleyen bir testtir. Vücudun stabilitesini ölçerek, denge skorlarını verir, dengenin sağlanmasında, propriyoseptif, görsel ve vestibüler girdilerin katkısını değerlendirir.
İlgili 23 soru bulundu
Dengeyi ölçmenin farklı farklı yolları mevcuttur. Statik dengeyi ölçmek için tek bacak üzerinde sabit durma benzeri testler yapılırken, dinamik denge testlerinden en yaygın kullanılanlarından biri Y balans denge testidir. -Y balans test dinamik dengeyi ölçmek için kullanılan basit ama güvenilir bir testtir.
Ürodinami testi, hastanın vücuduna herhangi bir kesi yapılmadan ağrısız bir şekilde idrar kanalından mesane ve makattan rektuma yerleştirilen iki adet basınç ölçer ince kateter ile yapılan dinamik bir testtir. İşlem sırasında cilde yapıştırılan elektrodlar ile kas aktivitesi de eş zamanlı izlenir.
1. Romberg testi: Hasta ayakta iken gözlerini kapatıp ayaklarını birleştirir. Bu durumda sağa veya sola doğru düşme eğilimi olup olmadığına bakılır. Periferik vertigolarda hastalar ayakta gözler açıkken rahat durabildikleri halde gözlerini kapattıklarında hasta tarafa doğru düşme eğilimi gösterebilirler.
Berg Denge Ölçeği (BDÖ) geriatrik kişiler veya geriatrik hastalarda denge performansını ölçmek için geliştirilmiş bir ölçektir (1). Klinik çalışmalarda sıklıkla postüral kontrolü değerlendirmek ve düşme riski tahmininde kullanılır (2).
Tinetti denge ve yürüme testi, yaşlılarda kullanılan diğer test- ler gibi fonksiyonel durumun ve günlük hayatın tek başına ida- re edilmesinin değerlendirilmesinde oldukça önemli bir testtir. Tinetti skalası denge skoru maksimum 16, yürüme skoru mak- simum 12 puan olmak üzere toplam 28 puandır.
Vertigo, baş dönmesi ve denge bozukluğu gibi semptomlara neden olan bir durumdur ve genellikle iç kulak ve beyindeki denge ile ilgili sorunlardan kaynaklanır. Bu bağlamda vertigoya hangi doktor bakar sorusunun cevabı, çoğunlukla KBB (Kulak, Burun, Boğaz) bölümü doktorları veya nöroloji bölümü doktorlarıdır.
Bacağın dizden kırılarak içe bükülmesinde (bacak bacak üstüne atma gibi) ağrı belirginleşir. Bu hareket yapılınca uyluğun iç kısmında ağrı olmasına pozitif Howship-Romberg belirtisi denir.
Gaze (Bakış) Testi
Vestibüler uyarı olmaksızın oluşan nistagmusun ( istemsiz göz hareketi) değerlendirmesinde kullanılır.
Single Leg Stance Test
Bu test denge ve statik ayakta durma yeteneğini ölçmeye yarar. Bireyin düşme riski hakkında fikir verir.
VNG testi ile vertigo hastalığının teşhisinde;
Bu yöntemle; okülomotor testler, dinamik, statik pozisyonel testler ve kalorik testler yapılabilir. İç kulak denge sistemleri birbiri ile karşılaştırılarak iki taraf arasında fark bulunup bulunmadığı hesaplanır.
Üst ekstremitelerde parmak-burun testi ile alt ekstremitelerde diz-topuk testi ile yapılır. Parmak burun testinde hasta işaret parmağını buruna, sonra muayene edenin parmağına dokunur ve tekrar burnuna getirir. Testin bozuk olarak yapılmasına dismetri denir.
Amaç: Yıldız denge testi (YDT) denge, propriosepsiyon ve kas koordinasyonu bileşenlerini içeren dinamik bir testtir. Literatürde alt ekstremite fonksiyonel performansını değerlendirmek için sıklıkla kullanılan bu testi etkileyen faktörlerde fikir birliğine ulaşılmamıştır.
Denge sinirinin hastalıklarında ise işitme kaybı, kulakta çınlama gibi işitme ile ilgili yakınmalar ortaya çıkabilmektedir. Omurilikten kaynaklanan denge bozukluklarında uzuvlarda uyuşma, yanma, güç kaybı, idrar tutamama veya başlatamama gibi yakınmalar olabilmektedir.
Amaç: Nöromusküler hastalıklarda (NMH) ilerleyici kas kuvvet kaybına bağlı olarak denge problemleri ve düşmeler, hastaların günlük yaşam aktivitelerini ve fonksiyonel bağımsızlığını olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Zamanlı kalk ve yürü testi (ZKYT), uygulaması kolay ve objektif bir denge değerlendirmesidir.
Benzer şekilde; Fukuda testinde, hasta gözleri kapalı ve kolları ileri uzatılmış olarak yerinde saydırılır (yerinde adımlatılır). Periferik lezyonlarda bu testte de lezyon tarafına doğru rotasyon saptanır.
Head Thrust Test: Horizontal VOR değerlendirmesinde kullanılır. Hastadan gözlerini klinisyenin burnuna sabitlemesi istenir. Hastanın başı klinisyen tarafından hızlıca bir tarafa doğru çevrilir. VOR kazancı normal ise hastanın başı çevrildiğinde gözün fiksasyonu devam eder.
Kalorik testler baş dönmesi şikâyeti olan hastaların tanı, takip ve tedaviye yanıtın değerlendirilmesinde en sık kullanılan vestibüler inceleme yöntemlerinden biridir. Tarihi geçmişi fazla olan bu test, birçok klinikte temel vestibüler test ekipmanlarından biri olarak kullanılmaktadır.
Test piramidi, testleri yapılandırmak için ideal bir yolu açıklar. Her test türünde bulunması gereken önerilen test kapsamı miktarının görsel bir temsilidir. Bu kavram Mike Cohn ve 2009 yılında "Çevik ile Başarılı" kitabında tanıtıldı.
DEB (Densitometrik Elektroforez) testi, epidermolizis bülloza (EB) gibi deri hastalıklarının teşhisinde veya sınıflandırılmasında kullanılan bir laboratuvar testidir. Bu test, cildin belirli proteinlerinin (kollejen VII) varlığını veya eksikliğini tespit ederek hastalığın alt tipini belirlemeye yardımcı olur.
Raf ömrü testi olarak da bilinen stabilite testi medikal ve kozmetik ürünlerin depolanması, taşınması, kullanıcıdaki tüketim prosesi ve ürünün fizikel, mikrobilyal kimyasal gibi birçok özelliği konusunda bilgi veren bir testtir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri