FOB teslim şeklinde, teslim yeri geminin içidir. Yükleme masrafları ve yükleme sırasında oluşabilecek tüm riskler satıcıya ait olacaktır. FCA teslim şeklinde ise malların, alıcısının (ithalatçının) tayin ettiği taşımacıya teslim edilmesinden itibaren tüm riskler ve masraflar alıcıya geçmiş olacaktır.
FCA, İngilizce Free Carrier teriminin kısaltılmış şeklidir. Uluslararası ticarette, satıcının ülkesinde teslim yeri belirterek taşımacıya teslim anlamına gelmektedir. Bu tür ticarette ihracat formaliteleri ve belirlenen yere kadar olan yurt içi nakliye masrafları satıcıya aittir.
FCA teslim şekli her iki taraf için de farklı avantaj ve dezavantaj içerir. Ürünlerin taşıma sürecindeki riski düşünüldüğünde sorumluluğun tamamen alıcıya ait olması satıcıyı rahatlatır. Bu durumda i sigorta, navlun gibi masrafların ödemesi de satıcının değil alıcının sorumluluğundadır.
İngilizce Free On Board (FOB) terimi, tedarikçinin malzemeyi nakliye yapılacağı geminin güvertesine taşıyana kadar olan sorumluluğunu içerir. Fabrikadan liman gümrüğüne kadar olan taşıma masrafları ile liman gümrüğü ve liman masrafları tedarikçiye aittir.
Satıcının Yükümlülükleri : FCA kuralı, satıcının malları uygulandığı ölçüde ihracat için gümrüklemesini gerektirir. Satıcı, hasarı ve masrafları kendisine ait olmak üzere, malların ihracı için gerekli her türlü izni almalı, malların ihracı için gerekli tüm belgeleri düzenlemeli ve gümrük işlemlerini tamamlamalıdır.
İlgili 41 soru bulundu
FCA (Free Carrier - Belirlenen Yerde Taşımacıya Teslim)
Navlun ücreti de diğer tüm giderler gibi alıcı tarafından ödenir. Satıcının Sorumlulukları: Satıcı sözleşme koşullarına uygun malı hazırlayarak, alıcının ülkesinde istenen gerekli belgeleri düzenler ve Gümrük masraflarını öder.
FOB (FREE ON BOARD) – Gemi bordasında teslim
Taşıma: Ana taşıyıcının masraf ve sorumluluğu alıcıya aittir. Sigorta: Sigorta yaptırma zorunluluğu yoktur.
EXW (Ex Works): Ticari işletmede teslim. FCA (Free Carrier): Belirlenen yerde taşıyıcıya teslim. CPT (Carriage Paid To): Taşıma ücreti ödenmiş teslim. CIP (Carriage and Insurance Paid To): Taşıma ve sigorta ödenmiş teslim.
FOB (Free on Board): Gemide teslim: Bunun FAS'tan farkı teslimin gemi yanında değil, fakat malların geminin küpeştesini aşması ile gerçekleşmesidir. Bu da göstermektedir ki ayrılış limanındaki yükleme işlemleri de (mallar geminin küpeştesini aşıncaya kadar) satıcıya aittir.
FOB, Gemide Masrafsız Teslim anlamına gelir ve satıcının tüm nakliye belgeleriyle ilgilendiği ve malları gemiye teslim ettiği durumdur. Gemiye yüklendikten sonra nakliye riski satıcıdan alıcıya geçer. Varış noktanız için navlun ücretini siz ödersiniz, ancak ihracat için gümrükleme ücretlerini satıcı öder.
FOB, "gemide ücretsiz" veya "gemide navlun" anlamına gelir ve malların sorumluluğunun ve mülkiyetinin bir satıcıdan alıcıya ne zaman devredildiğini belirtmek için kullanılan bir atamadır.
FCA – Taşıyıcıya Masrafsız Teslim
Ürünleri, alıcının anlaşılan konumda bulunan taşıyıcısına göndermek, satıcının sorumluluğundadır. Satıcı ayrıca ihracat işlemlerini yapmakla yükümlüdür.
Türkçe'ye Taşıyıcıya Masrafsız Teslim olarak çevrilmektedir. Incoterms 2010 kurallarına göre FCA teslim şekli tüm taşıma yöntemleri ile kullanılabilmektedir. Denizyolu taşımaların yanı sıra karayolu, havayolu, demiryolu veya multimodal taşımalarda FCA teslim şekli kullanılmaktadır.
GEMİDE MASRAFSIZ / FREE ON BOARD (FOB)
Ülkemizde en çok kullanılan bu teslim şeklinde; satıcı malları belirlenen yükleme limanında, alıcı tarafından seçilen gemide veya belirlenen şekilde ulaştırılan malları temin ederek teslim eder.
Taşıyıcıya Masrafsız Teslim (FCA), satıcının malları satıcının tesisinde ya da belirtilen başka bir yerde taşıyıcıya ya da alıcı tarafından belirtilen başka bir kişiye teslim etmesi anlamına gelir.
Stellantis N.V., Hollanda merkezli çok uluslu otomotiv şirketi. Ocak 2021'de Fransız Groupe PSA ile İtalyan-Amerikan Fiat Chrysler Automobiles şirketlerinin birleşmesiyle kuruldu.
FOB teslim şekline göre, satıcı, ihracat yükünü yüklemekle, satıcının önceden bildirdiği gemi limanına kadar iç nakliyesini sağlamakla, liman masraflarını da içerecek şekilde, yük gemi güvertesine yüklenene kadar sorumludur. Ayrıca gümrük işlemlerini yapmakla mükelleftir.
FOB/Free On Board fiyatı konusunda alıcı ile satıcı arasında bir anlaşmaya varılmış olan malın, alıcının göstereceği gemiye yükleninceye değin gerçekleşecek bütün giderlerin satıcıya ödenmesine dayanan bir alışveriş yöntemi, bir malın gemide teslim fiyatıdır.
FOB klozunun açılımı ”Free on Board” olup dilimize ”Gemi Bordasında Teslim”, ”Gemide Masrafsız Teslim” adları ile anılır. Gemide masrafsız teslim, satıcının ihracata konu ürünleri alıcının tayin ettiği geminin güvertesinde teslim etmesi anlamına gelir.
EXW (Exworks, İşyerinde Teslim) FCA (Free Carrier, Taşıyıcıya Masrafsız Teslim) FAS (Free Alongside Ship, Gemi Yanında Masrafsız Teslim) FOB (Free On Board, Gemide Masrafsız Teslim)
Birim FOB Bedeli: Üretilen mallardan satışı yapılanların satış tutarı toplamının, satılan ürün miktarına bölünmesi ile elde edilen tutardır.
free carrier = taşıyıcıya teslim anlamına gelen uluslararasi ticari terimlerden biri... fca ile saticinin teslim yukumlulugu, mallarin ihrac gumrugunden gecirilip, alici tarafindan belirlenen tasiyiciya belirlenen yer ya da noktada teslimi ile son bulur. risk ve masraflar aliciya gecer.
Incoterms 2020'de 11 adet teslim şekli yer almakta olup bunlardan dördü (FAS,FOB,CFR,CIF) sadece deniz ve iç su yolu taşımacılığında kullanılabilir, kalan yedi teslim şekli ise (EXW,FCA,CPT,CIP,DAP,DPU,DDP) tüm taşıma modlarında (karayolu, havayolu, demiryolu, deniz ve iç su yolu) kullanılabilir.
İngilizce açılımı "Cost Insurance and Freight" olan kısaltma; mal bedeli, sigorta ve navlun masraflarının satıcı tarafından üstlenilmiş olduğu teslim şeklini ifade etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri