Foça, 2019 yılında başlattığı İtalya merkezli Uluslararası Cittaslow Birliği sürecinin sonucu duyuruldu. Foça İzmir'in ikinci sakin şehri oldu.
Foça Belediyesi'nin Haziran 2019'da başlattığı süreç sonunda Foça ,2021 yılında İzmir'in iki Cittaslow kentinden biri olmaya hak kazanmıştır.
Türkiye'de sakin şehir sayısı 21.Bu şehirler Ahlat (Bitlis), Akyaka (Muğla), Arapgir (Malatya), Eğirdir (Isparta), Foça (İzmir), Gerze (Sinop), Gökçeada (Çanakkale), Göynük (Bolu), Güdül (Ankara), Halfeti (Şanlıurfa), İznik (Bursa), Kemaliye (Erzincan), Köyceğiz (Muğla), Mudurnu (Bolu), Perşembe (Ordu), Şavşat (Artvin) ...
Seferihisar, 2009 yılında küreselleşmenin şehirleri aynılaştırmasına karşı çıkan Uluslararası Cittaslow Şehirler Ağına katılan ilk şehir olmuştur.
Şehirlerin farklı temalar ile başvurabildiği Cittaslow ağına, Seferihisar “yerel üreticilerin desteklenmesi” teması ile 2009 yılında başvurdu ve tüm kriterleri yerine getirerek Türkiye'nin ilk yavaş şehri seçildi.
İlgili 45 soru bulundu
Seferihisar, 2009 yılında 70 kritere de uyum sağlayarak ülkemizin ilk sakin şehri oldu. Seferihisar'ın bu unvanı almasından sonra da tüm Türkiye cittaslow hareketiyle tanışmaya başladı.
Türkiye'nin ilk sakin şehri, İzmir'in Seferihisar ilçesi olmuştu, ardından yaklaşık yetmiş kritere göre değerlendirilip seçilen diğer kentlerle bu sayı arttı. Son olarak Ankara'nın Güdül ilçesi Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesince Türkiye'nin 18. Cittaslow kenti olarak "sakin şehir" ağına dahil edildi.
Seferihisar adının Romalı General Tysaferin'den geldiği, Selçuklulara kadar Tysaferin veya Tysaferinopolis olarak anıldığı, Anadolu'nun Türkleşmesi sırasında adına eklenen hisar kelimesiyle Tysaferinhisar'a dönüştüğü sanılmaktadır. Yüzyıllar boyunca kullanılan bu ad, bugün Seferihisar olarak karşımızdadır.
Hayatı düşük hızda ve keyfini çıkararak yaşayan 'Cittaslow'larımız (sakin şehir) keşfedilmeyi bekliyor. Türkiye'nin dört bir yanından kentleri barındıran Cittaslow listesine son olarak Antalya'nın mavi güzeli Finike de eklendi. Böylelikle sakin şehir sayımız 22'ye yükseldi.
Türkiye'de sakin şehir sayısı Finike ile beraber 22 oldu.
Şu ana kadar dünyada 33 ülkeden 287 kent 72 kritere uyarak bu unvanı almaya hak kazanmış durumda. İtalyanca citta (şehir) ve İngilizce slow (yavaş) kelimelerinin birleşmesinden oluşan Cittaslow, "sakin şehir" anlamında kullanılıyor.
Yenifoça ya da Yeni Foça, (eski adıyla Nea Phocaea) İzmir'in Foça ilçesinde bir yerleşim yeridir. Yenifoça, İzmir şehir merkezinin 80 km. kuzey-kuzeybatısında, Foça ilçe merkezinden 20 km. uzaktadır. Foça ilçe merkezi, karışıklık oluşmasını önlemek için yöresel olarak Eskifoça adıyla anılır.
Adını foklardan alan Foça, İzmir`in kuzeybatısında yer alan bir sahil ilçesidir. Batıda İzmir Körfezi, doğuda Menemen, kuzeyde Çandarlı Körfezi ile çevrilidir. İlçenin yüzölçümü, 205 Km² dir.
Lezzetli olduğu kadar şifalı olduğu da bilinen Foça'nın yöresel ve meşhur otları arasında; rezene olarak da tanıdığımız Arapsaçı, ebegümeci, hardal otu, şevket-i bostan otu, radika, kuşkonmaz, turp otu ve daha pek çok lezzetli ot yer almaktadır.
YENİFOÇA TARİHİ
Adını da aldığı fokların yaşam bölgesi olduğu için ilk yerleşenler daha çok fok avcılarıymış. Bu dö- nemde ismi Niyez Fokez olarak biliniyor. Daha sonra çok sayıda millete ev sahipliği yapan Yeni Foça en son 10 Eylül 1922'de Türk kuvvetleri tarafından düşman işga- linden kurtarılmış.
Foça (Phokaia) ; İyon yerleşimlerinin en önemlilerinden biriydi. Bugünkü batı uygarlığının temelleri, İ. Ö. 6. yüzyıl'da İyonya'da atıldı.
DÜNYANIN İLK CITTASLOW METROPOL KENTİ İZMİR
15 Ekim 1999 tarihinde 4 kurucu kentin (Bra, Positano, Orvieto, Greve in Chianti) Orvieto Tiyatrosu'nda yayımladıkları manifesto ile kurulan Cittaslow Hareketi'nin, bugün 33 ülkeden 287 üyesi bulunmakta.
Seferihisar ilçesi, Türkiye'nin ilk Cittaslow'u (sakin şehir) oldu. İtalya'da toplanan Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesi toplantısına giden ve başvuru dosyasını sunan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, ilçenin Cittaslow başvurusunun kabul edildiğini ifade etti.
İtalya'da düzenlenen genel kurulda, dünyanın en sakin şehirleri belirlendi. Listede Artvin'in Şavşat ilçesi ilk sırada yerini aldı.
Bireylerin birbiriyle iletişim kurabildiği, sosyalleşebildiği, kendi kendine yetebilen, sürdürülebilir olan, yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanan, doğasına, kültürüne ve göreneklerine sahip çıkan, altyapı sorunları olmayan, nüfusu 50.000'den az olan kentler, Cittaslow felsefesine göre Sakin Şehir olarak ...
Seferihisar'da gezilecek birbirinden güzel yerler arasında; Sığacık Köyü, Pazarı ve Kalesi, Teos Antik Kenti, Papaz Boğazı Koyu, Turkuaz Koyu, Azmak Koyu, Taş Ada Koyu gibi Sığacık koyları, Teos Marina, Seferihisar Kültür Merkezi ve Anı Evi yer almaktadır.
Seferihisar gezinizde denize girmek için tercih edebileceğiniz ve her biri mavi bayraklı olan plajlar arasında; Akarca Plajı, Akkum Plajı, Gemi Suyu Mevkii Halk Plajı, Ürkmez Sağlık Ocağı Plajı, Ömür Beldesi Halk Plajı ve Seferihisar'da bir kamp alanı olan Teos Ormancı Tatil Köyü önünde bulunan plaj yer almaktadır.
Sığacık, İzmir'in Seferihisar ilçesine bağlı bir mahalledir. 1522 yılında inşa edilmiş bir Osmanlı kalesi olan Sığacık Kalesi ve Teos antik kenti sınırları içerisinde yer alır.
Taraklı Türkiye'nin Marmara Bölgesinde eski İstanbul – Ankara karayolu ve tarihi İpekyolu güzergâhında konumlanmıştır. Adını şimşir tarak yapımından almış olup, ses ve çevre kirliliğinden uzak konumuyla İtalya merkezli Cittaslow (Sakin Şehir) ağına dâhil olan sayılı ilçelerimizden birisidir.
Belirlenmiş olan kriterler; bir şehirde sürdürülebilir, sakin bir hayatı hedefliyor. Sakin şehirlerin ortak özellikleri; ✓50 binden az sayıda nüfusa sahipler. ✓ Geleneksel mimarilerini ve şehrin dokusunu koruyorlar. ✓Yerel tat, zanaat ve sanatlarını kuşaktan kuşağa aktararak yaşatıyorlar.
Cittaslow nedir ya da Türkçesiyle sakin şehir nedir diye bakıldığında: Giderek hızını artan kentlere karşı yavaş yaşamayı esas alan şehirlerdir. Bu kavrama göre; aşırı kentleşme ile beraber gelen hızlı tüketim, koşturmaca, hızlı iş yaşamı gibi durumlar, hayatı keyifli şekilde yaşamaya engel oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri